Przejdź do głównej zawartości

Kalafiorowa z curry



Zima najprzyjemniejsza jest tylko za oknem. Jeśli zaczniemy myśleć o krótszym dniu, wieczorze zaczynającym się o godzinie 16, chlapie, ujemnych temperaturach i szarówce, to nasz optymizm może ulec diametralnej zmianie. Aby zaoszczędzić czas, tuż po powrocie z pracy do domu, spędzania w kuchni reszty wieczoru na przygotowanie czegoś szybkiego do zjedzenia, proponuję przygotowanie zupy na kilka dni. Dziś kolejna propozycja rozgrzewającej, sycącej i aromatycznej polewki. Tym razem postawiłam na dobrze znany i popularny kalafior i soczewicę, która zaspokaja nasz głód na długo.

Składniki:

  • 2l bulionu (ja ugotowałam wcześniej rosół)
  • 1 szkl. czerwonej soczewicy
  • 5 dużych różyczek kalafiora
  • 2 duże ziemniaki
  • 2 łyżeczki pasty curry
  • przyprawy: wędzona papryka, chili, słodka papryka, suszona kolendra, kurkuma, 2cm świeżego imbiru
  • natka pietruszki


Jeżeli chodzi o przygotowanie rosołu, to ja użyłam do niego mięsa drobiowego. Do dużego garnka wstawiamy mięso, 3 obrane marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, 2 liście laurowe, pieprz w granulkach, 2-3 ziarenka ziela angielskiego, kawałek pora, 1 łyżeczka soli. Wszystko zalewamy ok. 3 wody i gotujemy przez ok. 1,5h. Na bieżąco należy usuwać szumy z mięsa, które pojawiają się na powierzchni zupy.
Do gotowego rosołu dodajemy różyczki kalafiora, soczewicę i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy ok. 20 min. Doprawiamy przyprawami oraz ściętą natką pietruszki (używamy połowy, drugą część użyć bezpośrednio przy serwowaniu zupy), trzymamy na ogniu jeszcze przez 10/15 min, aż do miękkości warzyw.
Moją propozycją jest wyciągnięcie mięsa z zupy i podsmażenie go na patelni z przyprawami. Tak przygotowany kurczak nadaje wyrazistego smaku całemu daniu i potęguje sytość całego posiłku. 
Kalafiorowa z curry

Kalafiorowa z curry
Kalafiorowa z curry


Komentarze

  1. Lubię takie smaki :) Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam curry, wszelkie warzywa świetnie sprawdzają się w towarzystwie tych cudownych aromatów przypraw. Z kalafiorem- super pomysł.

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Popularne posty z tego bloga

Orzechowiec

Czekoladowe ciasto z malinami

Ciasta czekoladowe stanowią dla mnie nie lada wyzwanie. Przez ciężkość i zbitą konsystencje masy, często mam wrażenie, że ciasto nie do końca mi wyszło. Wczoraj postanowiłam skorzystać z przepisu na mocno czekoladowe ciasto z malinami. Efekt mnie nie powalił, wręcz zniesmaczył. Ciasto jest piekielnie słodkie, kaloryczne, ciężkie i zdecydowanie polecam go tylko i wyłącznie miłośnikom czekolady i cukru. Uwaga, robicie je na własną odpowiedzialność :)
Składniki na czekoladowy spód: 1 tabliczka czekolady gorzkiej1 tabliczka czekolady mlecznej5 jajek120g ksylitolu lub cukru100g masła3 łyżki kakao50ml whisky60ml wody¼ szkl. mąki pszennej
Piekarnik nagrzać do 160 st. C.
Do garnka wrzucić połamaną na kostki czekoladę i pokrojone masło, rozpuścić. Dodać whisky oraz wodę i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Odstawić z ognia i wystudzić. Żółtka ubić z cukrem na gładką masę, a białka osobno na sztywną pianę. Do żółtek dodać po łyżce czekoladowej masy i delikatnie wymieszać łyżką. Po uzyskaniu …

Ciasto bananowe z bitą śmietaną

Klasyczny kopiec kreta kojarzy mi się z dzieciństwem. Pamiętam jak dr. Oetker wypuścił swoją słynną serię "fali dunaju" i owy "kopiec kreta". Wystarczyło podążać za przepisem, kolejno otwierać białe ponumerowane opakowania i tak po kilku godzinach pracy mieliśmy swoje słodkie usypisko na talerzu. Nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała zamienić białych magicznych opakowań, na własne składniki. 
Składniki na ciasto czekoladowe: 2 szklanki mąki ryżowej (ciasto jest bardziej kruche, ale można użyć zwykłej mąki)100g roztopionego masła200g jogurtu greckiego1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody4 łyżki kakao2 łyżki cukru pudruczekoladowy likier do nasączenia ciasta Piekarnik rozgrzać do 180st. C. Mąkę przesypać do miski i kolejno dodać wszystkie składniki. Dokładnie wymieszać na pół gęstą masę. Przelać do tortownicy (ok.20cm) i piec w piekarniku ok. 30 min. Po upieczeniu, wyciągnąć z tortownicy i studzić.       Kiedy ciasto będzie już wystarczająco z…