Zimową porą mamy niewielki dostęp
do dobrej jakości owoców i warzyw. W naszym zakupowym koszyku królują teraz
pomarańcze, mandarynki, całoroczne jabłka, banany i czasem trafi się dobra
oferta na mango. Pierwszym skojarzeniem na myśl o pieczeniu ciasta z bananami,
jest kopiec kreta. Nie wybaczyłabym sobie kupna gotowej mieszanki i zrobienia
go, według prostego przepisu na opakowaniu. Aby odpowiednio zadbać o nasze
zdrowie i styl życia, trzeba ten czas poświęcić, na znalezienie odpowiednio
dobrych i wartościowych składników, a następnie na przygotowanie z nich
konkretnego dania. Ja swój przepis zaczerpnęłam od innej bloggerki, oczywiście
nieco go zmodyfikowałam, bo przecież nie byłabym sobą. Szanowni Państwo, oto
Kopiec kreta w wersji fit, bezglutenowej, zdrowej, a przede wszystkim pysznej!
Składniki na biszkopt: (u mnie
tortownica 18cm)*
- 5 jajek
- 6 łyżek ksylitolu
- 3 łyżki kakao
- 100g mąki ryżowej
Białka oddzielić od żółtek i ubić
ze szczyptą soli na gładką masę. Dodawać stopniowo ksylitol, aż do uzyskania
błyszczącej konsystencji. Dalej ubijając, przelewać po jednym żółtku i
dokładnie ubić (ciasto musi posiadać pęcherzyki powietrza). Odstawić mikser, wymieszać
powoli kakao i mąkę z masą. Wlać na natłuszczoną tortownicę i piec ok. 20/25min
w temp. 165st. C. Całkowicie wystudzić.
Składniki na krem:
- 1 puszka mleka kokosowego (400ml), wybierzcie takie, żeby miało gęstą konsystencję. Potrząśnijcie puszką i jeżeli bardzo „chlupie”, to poszukajcie czegoś lepszego
- 2 banany
- kawałek startej gorzkiej czekolady
- 2 łyżeczki żelatyny
Puszkę z mlekiem należy potrzymać
przez cały dzień w lodówce, następnie wyciągnąć z niej tylko część stałą. 2
łyżeczki żelatyny rozpuścić w 30ml wody i lekko podgrzać, zmiksować z mlekiem
kokosowym. Dodać wiórki czekolady i dokładnie wymieszać.
Biszkopt przekroić na pół. Lekko
wydrążyć z niego środek i ułożyć w nim banany, następnie przykryć je 2/3 masy.
Pozostałą część biszkoptu nałożyć na górę i wysmarować resztą masy. Wydrążone
ciasto posłuży nam jako kruszonka.
* przepis pochodzi z bloga malutkoodkuchni.pl
Bardzo lubie to ciasto :) Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń