Przejdź do głównej zawartości

Kopiec kreta



Zimową porą mamy niewielki dostęp do dobrej jakości owoców i warzyw. W naszym zakupowym koszyku królują teraz pomarańcze, mandarynki, całoroczne jabłka, banany i czasem trafi się dobra oferta na mango. Pierwszym skojarzeniem na myśl o pieczeniu ciasta z bananami, jest kopiec kreta. Nie wybaczyłabym sobie kupna gotowej mieszanki i zrobienia go, według prostego przepisu na opakowaniu. Aby odpowiednio zadbać o nasze zdrowie i styl życia, trzeba ten czas poświęcić, na znalezienie odpowiednio dobrych i wartościowych składników, a następnie na przygotowanie z nich konkretnego dania. Ja swój przepis zaczerpnęłam od innej bloggerki, oczywiście nieco go zmodyfikowałam, bo przecież nie byłabym sobą. Szanowni Państwo, oto Kopiec kreta w wersji fit, bezglutenowej, zdrowej, a przede wszystkim pysznej!

Składniki na biszkopt: (u mnie tortownica 18cm)*

  • 5 jajek
  • 6 łyżek ksylitolu
  • 3 łyżki kakao
  • 100g mąki ryżowej


Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na gładką masę. Dodawać stopniowo ksylitol, aż do uzyskania błyszczącej konsystencji. Dalej ubijając, przelewać po jednym żółtku i dokładnie ubić (ciasto musi posiadać pęcherzyki powietrza). Odstawić mikser, wymieszać powoli kakao i mąkę z masą. Wlać na natłuszczoną tortownicę i piec ok. 20/25min w temp. 165st. C. Całkowicie wystudzić.

Składniki na krem:

  • 1 puszka mleka kokosowego (400ml), wybierzcie takie, żeby miało gęstą konsystencję. Potrząśnijcie puszką i jeżeli bardzo „chlupie”, to poszukajcie czegoś lepszego
  • 2 banany
  • kawałek startej gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki żelatyny


Puszkę z mlekiem należy potrzymać przez cały dzień w lodówce, następnie wyciągnąć z niej tylko część stałą. 2 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 30ml wody i lekko podgrzać, zmiksować z mlekiem kokosowym. Dodać wiórki czekolady i dokładnie wymieszać.
Biszkopt przekroić na pół. Lekko wydrążyć z niego środek i ułożyć w nim banany, następnie przykryć je 2/3 masy. Pozostałą część biszkoptu nałożyć na górę i wysmarować resztą masy. Wydrążone ciasto posłuży nam jako kruszonka.

kopiec kreta

kopiec kreta

 * przepis pochodzi z bloga malutkoodkuchni.pl

Komentarze

Publikowanie komentarza

Popularne posty z tego bloga

Ciasta i torty na zamówienie

Ciasta są pieczone na bazie naturalnych składników bez ulepszaczy, konserwantów i sztucznych składników. Do swoich wypieków używam masła- zamiast margaryny, miodu ze swojej rodzinnej pasieki, konfitur czy dżemów robionych przez moją babcię.    Aby zamówić tort należy podać: datę okazję przewidywaną liczbę osób smaki ewentualną dekorację, styl, motyw Oferuję: BISZKOPT: zwykły, kakaowy, bezglutenowy. MASA: bita śmietana z mascarpone, mus czekoladowy, mus owocowy (malina, wiśnia, truskawka), biała czekolada, curd szampański, curd cytrynowy, curd mango, kajmak, oreo, kawa, kokos, orzech, biały michałek. DODATKI: ciasteczka, świeże owoce, kruszona czekolada, konfitura, frużelina. Oprócz tortów oferuję ciasta i babeczki na różne okazje: Cena za tortownicę: 26cm/ blaszkę: 35x24cm sernik z dodatkami (karmel,owoce,kremy,czekolada) marchewkowe z kremem szarlotka z bezą tarta z sosem cytrynowym i bezą tarta banoffee murzynek z czekoladą i wiśniami /brownie z ka

Czekoladowe ciasto z malinami

Ciasta czekoladowe stanowią dla mnie nie lada wyzwanie. Przez ciężkość i zbitą konsystencje masy, często mam wrażenie, że ciasto nie do końca mi wyszło. Wczoraj postanowiłam skorzystać z przepisu na mocno czekoladowe ciasto z malinami. Efekt mnie nie powalił, wręcz zniesmaczył. Ciasto jest piekielnie słodkie, kaloryczne, ciężkie i zdecydowanie polecam go tylko i wyłącznie miłośnikom czekolady i cukru. Uwaga, robicie je na własną odpowiedzialność :) Składniki na czekoladowy spód: 1 tabliczka czekolady gorzkiej 1 tabliczka czekolady mlecznej 5 jajek 120g ksylitolu lub cukru 100g masła 3 łyżki kakao 50ml whisky 60ml wody ¼ szkl. mąki pszennej Piekarnik nagrzać do 160 st. C. Do garnka wrzucić połamaną na kostki czekoladę i pokrojone masło, rozpuścić. Dodać whisky oraz wodę i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Odstawić z ognia i wystudzić. Żółtka ubić z cukrem na gładką masę, a białka osobno na sztywną pianę. Do żółtek dodać po łyżce czekoladowej masy i delikat

Orzechowiec

W ogrodzie moich rodziców można spotkać niesłychane ilości orzechów włoskich i laskowych. Skoro jesień kojarzy nam się z tymi pysznymi skarbami, to trzeba wykorzystywać ich wartości smakowe ale również żywieniowe. Orzechy dzięki swemu niepowtarzalnemu aromatowi nadają wyrazisty smak sałatkom, pastom, ale również stanowią główny składnik ciast czy innych deserów. Ja stawiam na tradycyjnego orzechowca, a żeby dołożyć sobie i bliskim trochę rozpusty, łączę go z masą grysikową. Przepis znalazłam w Internecie, ale przekombinowałam go na tyle, żeby ciasto nie powaliło od nadmiaru cukru, karmelu i wszystkiego przesłodkiego.  Składniki na ciasto: Z tego przepisu mają wyjść trzy blaty. 3 szkl. mąki 3 jajka 1 szkl. cukru 3 łyżki miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki jogurtu greckiego 100g masła 4 garści orzechów włoskich Mąkę połączyć z cukrem, proszkiem i masłem. Dodać jajka, jogurt oraz roztopiony miód i wyrobić ciasto na jednolitą konsystencję. Podzielić na tr