Przejdź do głównej zawartości

Miodownik



Czas na powolne przygotowanie się do świąt i testowanie przepisów. Moim wypiekiem numer jeden jest tort piernikowy, który w zeszłym roku rodzina przypisała go do listy swoich ulubionych, dlatego w tym roku figuruje na liście jako pierwszy. Moją drugą opcją jest nieco „odsłodzona” wersja marlenki, którą tradycyjnie podaje się z kremem budyniowym i kajmakiem. Na samą myśl o przyrządzeniu 6 miodowo-cukrowych placków z gęstym kremem budyniowo-krówkowym dostaję mimowolnej cukrzycy. Dobrze, że każdy przepis można zmodyfikować i dostosować go do odpowiadającej nam normy. Przerobiłam go na zdrowszą wersję, rodzina zaakceptowała… w takim razie, można spokojnie piec na święta.
Składniki na ciasto:
  • 5 łyżek miodu
  • 125g masła
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 ½ łyżki octu
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 3 jajka

Miód i masło rozpuścić w garnku. Odstawić z palnika i dodać wymieszaną w szklance sodę z octem. Cała mieszanka zacznie nam się pienić, nie należy się bać, to normalna reakcja. Wszystko dokładnie połączyć i jeszcze lekko podgrzać na palniku, tak żeby masa była lekko ciemna (ale nie spalona).
Do dużej miski wsypać mąkę, dodać jajka, przelać maślaną masę i dokładnie zagnieść. Podzielić na 6 równych części. Jeżeli masa jest za rzadka, możemy podsypać lekko mąką. Nie należy zbytnio przesadzać, gdyż po upieczeniu nasze placki będą bardzo twarde.
Przenieść jedną część na blaszkę o wymiarach 30x24 i cienko rozłożyć po całej jej długości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170st. C na ok.7 min. Czynność powtórzyć z pozostałymi częściami ciasta.

Składniki na budyń:
  • 2 budynie waniliowe/śmietankowe bez cukru
  • 4 łyżki cukru
  • 3 szkl. mleka
  • 250g masła
  • garść potłuczonych orzechów włoskich


2 szklanki mleka zagotować, a w pozostałej szklance rozpuścić 2 budynie. Gdy mleko zacznie wrzeć, przelać rozrobione budynie do mleka i energicznie wymieszać, posłodzić 4 łyżkami cukru i jeszcze raz dokładnie połączyć składniki. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Budyń można przygotować przed pieczeniem placków, wtedy spokojnie będzie mógł wystygnąć.
Do miski dodajemy miękkie masło i po łyżce budyniu, miksujemy na wysokich obrotach, aż do osiągnięcia pulchnej i sprężystej konsystencji.
Pierwszy blat ciasta smarujemy kremem budyniowym i nakładamy na niego kolejny blat. Czynność powtarzamy do wykorzystania wszystkich składników. Ostatnią warstwą jest masa budyniowa, na która sypiemy potłuczone orzechy włoskie.

Miodownik
Miodownik
Miodownik



Komentarze

Publikowanie komentarza

Popularne posty z tego bloga

Ciasta i torty na zamówienie

Ciasta są pieczone na bazie naturalnych składników bez ulepszaczy, konserwantów i sztucznych składników. Do swoich wypieków używam masła- zamiast margaryny, miodu ze swojej rodzinnej pasieki, konfitur czy dżemów robionych przez moją babcię.    Aby zamówić tort należy podać: datę okazję przewidywaną liczbę osób smaki ewentualną dekorację, styl, motyw Oferuję: BISZKOPT: zwykły, kakaowy, bezglutenowy. MASA: bita śmietana z mascarpone, mus czekoladowy, mus owocowy (malina, wiśnia, truskawka), biała czekolada, curd szampański, curd cytrynowy, curd mango, kajmak, oreo, kawa, kokos, orzech, biały michałek. DODATKI: ciasteczka, świeże owoce, kruszona czekolada, konfitura, frużelina. Oprócz tortów oferuję ciasta i babeczki na różne okazje: Cena za tortownicę: 26cm/ blaszkę: 35x24cm sernik z dodatkami (karmel,owoce,kremy,czekolada) marchewkowe z kremem szarlotka z bezą tarta z sosem cytrynowym i bezą tarta banoffee murzynek z czekoladą i wiśniami /brownie z ka

Czekoladowe ciasto z malinami

Ciasta czekoladowe stanowią dla mnie nie lada wyzwanie. Przez ciężkość i zbitą konsystencje masy, często mam wrażenie, że ciasto nie do końca mi wyszło. Wczoraj postanowiłam skorzystać z przepisu na mocno czekoladowe ciasto z malinami. Efekt mnie nie powalił, wręcz zniesmaczył. Ciasto jest piekielnie słodkie, kaloryczne, ciężkie i zdecydowanie polecam go tylko i wyłącznie miłośnikom czekolady i cukru. Uwaga, robicie je na własną odpowiedzialność :) Składniki na czekoladowy spód: 1 tabliczka czekolady gorzkiej 1 tabliczka czekolady mlecznej 5 jajek 120g ksylitolu lub cukru 100g masła 3 łyżki kakao 50ml whisky 60ml wody ¼ szkl. mąki pszennej Piekarnik nagrzać do 160 st. C. Do garnka wrzucić połamaną na kostki czekoladę i pokrojone masło, rozpuścić. Dodać whisky oraz wodę i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Odstawić z ognia i wystudzić. Żółtka ubić z cukrem na gładką masę, a białka osobno na sztywną pianę. Do żółtek dodać po łyżce czekoladowej masy i delikat

Ciasto bananowe z bitą śmietaną

Klasyczny kopiec kreta kojarzy mi się z dzieciństwem. Pamiętam jak dr. Oetker wypuścił swoją słynną serię "fali dunaju" i owy "kopiec kreta". Wystarczyło podążać za przepisem, kolejno otwierać białe ponumerowane opakowania i tak po kilku godzinach pracy mieliśmy swoje słodkie usypisko na talerzu. Nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała zamienić białych magicznych opakowań, na własne składniki.  Składniki na ciasto czekoladowe: 2 szklanki mąki ryżowej (ciasto jest bardziej kruche, ale można użyć zwykłej mąki) 100g roztopionego masła 200g jogurtu greckiego 1 łyżeczka proszku do pieczenia  1 łyżeczka sody 4 łyżki kakao 2 łyżki cukru pudru czekoladowy likier do nasączenia ciasta Piekarnik rozgrzać do 180st. C. Mąkę przesypać do miski i kolejno dodać wszystkie składniki. Dokładnie wymieszać na pół gęstą masę. Przelać do tortownicy (ok.20cm) i piec w piekarniku ok. 30 min. Po upieczeniu, wyciągnąć z tortownicy i studzić.       Kiedy cias