Przejdź do głównej zawartości

Miodownik



Czas na powolne przygotowanie się do świąt i testowanie przepisów. Moim wypiekiem numer jeden jest tort piernikowy, który w zeszłym roku rodzina przypisała go do listy swoich ulubionych, dlatego w tym roku figuruje na liście jako pierwszy. Moją drugą opcją jest nieco „odsłodzona” wersja marlenki, którą tradycyjnie podaje się z kremem budyniowym i kajmakiem. Na samą myśl o przyrządzeniu 6 miodowo-cukrowych placków z gęstym kremem budyniowo-krówkowym dostaję mimowolnej cukrzycy. Dobrze, że każdy przepis można zmodyfikować i dostosować go do odpowiadającej nam normy. Przerobiłam go na zdrowszą wersję, rodzina zaakceptowała… w takim razie, można spokojnie piec na święta.
Składniki na ciasto:
  • 5 łyżek miodu
  • 125g masła
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 ½ łyżki octu
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 3 jajka

Miód i masło rozpuścić w garnku. Odstawić z palnika i dodać wymieszaną w szklance sodę z octem. Cała mieszanka zacznie nam się pienić, nie należy się bać, to normalna reakcja. Wszystko dokładnie połączyć i jeszcze lekko podgrzać na palniku, tak żeby masa była lekko ciemna (ale nie spalona).
Do dużej miski wsypać mąkę, dodać jajka, przelać maślaną masę i dokładnie zagnieść. Podzielić na 6 równych części. Jeżeli masa jest za rzadka, możemy podsypać lekko mąką. Nie należy zbytnio przesadzać, gdyż po upieczeniu nasze placki będą bardzo twarde.
Przenieść jedną część na blaszkę o wymiarach 30x24 i cienko rozłożyć po całej jej długości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170st. C na ok.7 min. Czynność powtórzyć z pozostałymi częściami ciasta.

Składniki na budyń:
  • 2 budynie waniliowe/śmietankowe bez cukru
  • 4 łyżki cukru
  • 3 szkl. mleka
  • 250g masła
  • garść potłuczonych orzechów włoskich


2 szklanki mleka zagotować, a w pozostałej szklance rozpuścić 2 budynie. Gdy mleko zacznie wrzeć, przelać rozrobione budynie do mleka i energicznie wymieszać, posłodzić 4 łyżkami cukru i jeszcze raz dokładnie połączyć składniki. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Budyń można przygotować przed pieczeniem placków, wtedy spokojnie będzie mógł wystygnąć.
Do miski dodajemy miękkie masło i po łyżce budyniu, miksujemy na wysokich obrotach, aż do osiągnięcia pulchnej i sprężystej konsystencji.
Pierwszy blat ciasta smarujemy kremem budyniowym i nakładamy na niego kolejny blat. Czynność powtarzamy do wykorzystania wszystkich składników. Ostatnią warstwą jest masa budyniowa, na która sypiemy potłuczone orzechy włoskie.

Miodownik
Miodownik
Miodownik



Komentarze

Publikowanie komentarza

Popularne posty z tego bloga

Ciasta i torty na zamówienie

Ciasta są pieczone na bazie naturalnych składników bez ulepszaczy, konserwantów i sztucznych składników. Do swoich wypieków używam masła- zamiast margaryny, miodu ze swojej rodzinnej pasieki, konfitur czy dżemów robionych przez moją babcię.    Aby zamówić tort należy podać: datę okazję przewidywaną liczbę osób smaki ewentualną dekorację, styl, motyw Oferuję: BISZKOPT: zwykły, kakaowy, bezglutenowy. MASA: bita śmietana z mascarpone, mus czekoladowy, mus owocowy (malina, wiśnia, truskawka), biała czekolada, curd szampański, curd cytrynowy, curd mango, kajmak, oreo, kawa, kokos, orzech, biały michałek. DODATKI: ciasteczka, świeże owoce, kruszona czekolada, konfitura, frużelina. Oprócz tortów oferuję ciasta i babeczki na różne okazje: Cena za tortownicę: 26cm/ blaszkę: 35x24cm sernik z dodatkami (karmel,owoce,kremy,czekolada) marchewkowe z kremem szarlotka z bezą tarta z sosem cytrynowym i bezą tarta banoffee murzynek z czekoladą i wiśniami /brownie z ka

Czekoladowe ciasto z malinami

Ciasta czekoladowe stanowią dla mnie nie lada wyzwanie. Przez ciężkość i zbitą konsystencje masy, często mam wrażenie, że ciasto nie do końca mi wyszło. Wczoraj postanowiłam skorzystać z przepisu na mocno czekoladowe ciasto z malinami. Efekt mnie nie powalił, wręcz zniesmaczył. Ciasto jest piekielnie słodkie, kaloryczne, ciężkie i zdecydowanie polecam go tylko i wyłącznie miłośnikom czekolady i cukru. Uwaga, robicie je na własną odpowiedzialność :) Składniki na czekoladowy spód: 1 tabliczka czekolady gorzkiej 1 tabliczka czekolady mlecznej 5 jajek 120g ksylitolu lub cukru 100g masła 3 łyżki kakao 50ml whisky 60ml wody ¼ szkl. mąki pszennej Piekarnik nagrzać do 160 st. C. Do garnka wrzucić połamaną na kostki czekoladę i pokrojone masło, rozpuścić. Dodać whisky oraz wodę i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Odstawić z ognia i wystudzić. Żółtka ubić z cukrem na gładką masę, a białka osobno na sztywną pianę. Do żółtek dodać po łyżce czekoladowej masy i delikat

Orzechowiec

W ogrodzie moich rodziców można spotkać niesłychane ilości orzechów włoskich i laskowych. Skoro jesień kojarzy nam się z tymi pysznymi skarbami, to trzeba wykorzystywać ich wartości smakowe ale również żywieniowe. Orzechy dzięki swemu niepowtarzalnemu aromatowi nadają wyrazisty smak sałatkom, pastom, ale również stanowią główny składnik ciast czy innych deserów. Ja stawiam na tradycyjnego orzechowca, a żeby dołożyć sobie i bliskim trochę rozpusty, łączę go z masą grysikową. Przepis znalazłam w Internecie, ale przekombinowałam go na tyle, żeby ciasto nie powaliło od nadmiaru cukru, karmelu i wszystkiego przesłodkiego.  Składniki na ciasto: Z tego przepisu mają wyjść trzy blaty. 3 szkl. mąki 3 jajka 1 szkl. cukru 3 łyżki miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki jogurtu greckiego 100g masła 4 garści orzechów włoskich Mąkę połączyć z cukrem, proszkiem i masłem. Dodać jajka, jogurt oraz roztopiony miód i wyrobić ciasto na jednolitą konsystencję. Podzielić na tr