Przejdź do głównej zawartości

Piernik z bitą śmietaną



Moim numerem jeden na liście świątecznych potraw jest piernik z bitą śmietaną. Przepis zaczerpnęłam z Kwestii Smaku, gdzie w oryginalnej wersji przyrządza się go z użyciem serka mascarpone. Ja zastępuje go serkiem homogenizowanym, przez co masa jest mniej tłusta. Ciasto dzięki swej śnieżnej powłoce z dodatkiem wiórków kokosowych pięknie prezentuje się na bożonarodzeniowym stole. Zachwyca smakiem i prostotą przygotowania.

Składniki na piernik:

  • 500g mąki
  • 3 jajka
  • 250ml oleju kokosowego
  • 4 łyżki miodu
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150ml mleka
  • 300ml maślanki
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka kakao
  • 8 łyżek ksylitolu
  • 3 łyżki Soplicy orzechowej

Wymieszać razem suche składniki: mąka, cynamon, przyprawa, proszek, kakao, kawę, cukier. W garnku podgrzać mleko i rozpuścić w nim miód (nie zagotowywać). Do osobnej miski  wbić jajka, dodać wódkę maślankę oraz rozpuszczony olej kokosowy i wszystko dokładnie wymieszać. Dodać mleko z miodem i mieszając pozbyć się powstających grudek. Przelać mokrą masę do suchej mieszanki z mąki i przypraw. Ciasto podzielić na dwie części )ja podzieliłam na trzy). Pierwszą część upiec w piekarniku nagrzanym do 180st. C. przez ok. 20min. (sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone).

Składniki na krem:
  • 500 g serka homogenizowanego (Danio)
  • 500 ml śmietanki kremówki 36%
  • 5 łyżek ksylitolu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 opakowania fix do bitej śmietany
  • wiórki kokosowe
  • powidła śliwkowe
         Danio połączyć ze śmietanką. Ubijać na sztywną pianę, dodać cynamon i śmietan-fixy.
         Blat ciasta posmarować powidłami i wyłożyć ponad połowę kremu, następnie przykryć drugim blatem. Resztę kremu wykorzystać na pokrycie wierzchniej części ciasta, oprószyć wiórkami kokosowymi. Odstawić do schodzenia, najlepiej na całą noc. 

Piernik z bitą śmietaną

Piernik z bitą śmietaną

Komentarze

Publikowanie komentarza

Popularne posty z tego bloga

Orzechowiec

Ciasto bananowe z bitą śmietaną

Klasyczny kopiec kreta kojarzy mi się z dzieciństwem. Pamiętam jak dr. Oetker wypuścił swoją słynną serię "fali dunaju" i owy "kopiec kreta". Wystarczyło podążać za przepisem, kolejno otwierać białe ponumerowane opakowania i tak po kilku godzinach pracy mieliśmy swoje słodkie usypisko na talerzu. Nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała zamienić białych magicznych opakowań, na własne składniki. 
Składniki na ciasto czekoladowe: 2 szklanki mąki ryżowej (ciasto jest bardziej kruche, ale można użyć zwykłej mąki)100g roztopionego masła200g jogurtu greckiego1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody4 łyżki kakao2 łyżki cukru pudruczekoladowy likier do nasączenia ciasta Piekarnik rozgrzać do 180st. C. Mąkę przesypać do miski i kolejno dodać wszystkie składniki. Dokładnie wymieszać na pół gęstą masę. Przelać do tortownicy (ok.20cm) i piec w piekarniku ok. 30 min. Po upieczeniu, wyciągnąć z tortownicy i studzić.       Kiedy ciasto będzie już wystarczająco z…

Czekoladowe ciasto z malinami

Ciasta czekoladowe stanowią dla mnie nie lada wyzwanie. Przez ciężkość i zbitą konsystencje masy, często mam wrażenie, że ciasto nie do końca mi wyszło. Wczoraj postanowiłam skorzystać z przepisu na mocno czekoladowe ciasto z malinami. Efekt mnie nie powalił, wręcz zniesmaczył. Ciasto jest piekielnie słodkie, kaloryczne, ciężkie i zdecydowanie polecam go tylko i wyłącznie miłośnikom czekolady i cukru. Uwaga, robicie je na własną odpowiedzialność :)
Składniki na czekoladowy spód: 1 tabliczka czekolady gorzkiej1 tabliczka czekolady mlecznej5 jajek120g ksylitolu lub cukru100g masła3 łyżki kakao50ml whisky60ml wody¼ szkl. mąki pszennej
Piekarnik nagrzać do 160 st. C.
Do garnka wrzucić połamaną na kostki czekoladę i pokrojone masło, rozpuścić. Dodać whisky oraz wodę i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Odstawić z ognia i wystudzić. Żółtka ubić z cukrem na gładką masę, a białka osobno na sztywną pianę. Do żółtek dodać po łyżce czekoladowej masy i delikatnie wymieszać łyżką. Po uzyskaniu …