Moim numerem jeden na liście
świątecznych potraw jest piernik z bitą śmietaną. Przepis zaczerpnęłam z
Kwestii Smaku, gdzie w oryginalnej wersji przyrządza się go z użyciem serka mascarpone.
Ja zastępuje go serkiem homogenizowanym, przez co masa jest mniej tłusta.
Ciasto dzięki swej śnieżnej powłoce z dodatkiem wiórków kokosowych pięknie
prezentuje się na bożonarodzeniowym stole. Zachwyca smakiem i prostotą
przygotowania.
Składniki na piernik:
- 500g mąki
- 3 jajka
- 250ml oleju kokosowego
- 4 łyżki miodu
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150ml mleka
- 300ml maślanki
- 1 opakowanie przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżka kakao
- 8 łyżek ksylitolu
- 3 łyżki Soplicy orzechowej
Wymieszać razem suche składniki:
mąka, cynamon, przyprawa, proszek, kakao, kawę, cukier. W garnku podgrzać mleko
i rozpuścić w nim miód (nie zagotowywać). Do osobnej miski wbić jajka, dodać wódkę maślankę oraz rozpuszczony
olej kokosowy i wszystko dokładnie wymieszać. Dodać mleko z miodem i mieszając
pozbyć się powstających grudek. Przelać mokrą masę do suchej mieszanki z mąki i
przypraw. Ciasto podzielić na dwie części )ja podzieliłam na trzy). Pierwszą część upiec w piekarniku
nagrzanym do 180st. C. przez ok. 20min. (sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest
upieczone).
Składniki na krem:
- 500 g serka homogenizowanego (Danio)
- 500 ml śmietanki kremówki 36%
- 5 łyżek ksylitolu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 opakowania fix do bitej śmietany
- wiórki kokosowe
- powidła śliwkowe
Danio
połączyć ze śmietanką. Ubijać na sztywną pianę, dodać cynamon i śmietan-fixy.
Blat ciasta
posmarować powidłami i wyłożyć ponad połowę kremu, następnie przykryć drugim
blatem. Resztę kremu wykorzystać na pokrycie wierzchniej części ciasta,
oprószyć wiórkami kokosowymi. Odstawić do schodzenia, najlepiej na całą noc.
Pysznie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuń