Przejdź do głównej zawartości

Piernik z bitą śmietaną



Moim numerem jeden na liście świątecznych potraw jest piernik z bitą śmietaną. Przepis zaczerpnęłam z Kwestii Smaku, gdzie w oryginalnej wersji przyrządza się go z użyciem serka mascarpone. Ja zastępuje go serkiem homogenizowanym, przez co masa jest mniej tłusta. Ciasto dzięki swej śnieżnej powłoce z dodatkiem wiórków kokosowych pięknie prezentuje się na bożonarodzeniowym stole. Zachwyca smakiem i prostotą przygotowania.

Składniki na piernik:

  • 500g mąki
  • 3 jajka
  • 250ml oleju kokosowego
  • 4 łyżki miodu
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150ml mleka
  • 300ml maślanki
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka kakao
  • 8 łyżek ksylitolu
  • 3 łyżki Soplicy orzechowej

Wymieszać razem suche składniki: mąka, cynamon, przyprawa, proszek, kakao, kawę, cukier. W garnku podgrzać mleko i rozpuścić w nim miód (nie zagotowywać). Do osobnej miski  wbić jajka, dodać wódkę maślankę oraz rozpuszczony olej kokosowy i wszystko dokładnie wymieszać. Dodać mleko z miodem i mieszając pozbyć się powstających grudek. Przelać mokrą masę do suchej mieszanki z mąki i przypraw. Ciasto podzielić na dwie części )ja podzieliłam na trzy). Pierwszą część upiec w piekarniku nagrzanym do 180st. C. przez ok. 20min. (sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone).

Składniki na krem:
  • 500 g serka homogenizowanego (Danio)
  • 500 ml śmietanki kremówki 36%
  • 5 łyżek ksylitolu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 opakowania fix do bitej śmietany
  • wiórki kokosowe
  • powidła śliwkowe
         Danio połączyć ze śmietanką. Ubijać na sztywną pianę, dodać cynamon i śmietan-fixy.
         Blat ciasta posmarować powidłami i wyłożyć ponad połowę kremu, następnie przykryć drugim blatem. Resztę kremu wykorzystać na pokrycie wierzchniej części ciasta, oprószyć wiórkami kokosowymi. Odstawić do schodzenia, najlepiej na całą noc. 

Piernik z bitą śmietaną

Piernik z bitą śmietaną

Komentarze

Publikowanie komentarza

Popularne posty z tego bloga

Orzechowiec

W ogrodzie moich rodziców można spotkać niesłychane ilości orzechów włoskich i laskowych. Skoro jesień kojarzy nam się z tymi pysznymi skarbami, to trzeba wykorzystywać ich wartości smakowe ale również żywieniowe. Orzechy dzięki swemu niepowtarzalnemu aromatowi nadają wyrazisty smak sałatkom, pastom, ale również stanowią główny składnik ciast czy innych deserów. Ja stawiam na tradycyjnego orzechowca, a żeby dołożyć sobie i bliskim trochę rozpusty, łączę go z masą grysikową. Przepis znalazłam w Internecie, ale przekombinowałam go na tyle, żeby ciasto nie powaliło od nadmiaru cukru, karmelu i wszystkiego przesłodkiego.  Składniki na ciasto: Z tego przepisu mają wyjść trzy blaty. 3 szkl. mąki 3 jajka 1 szkl. cukru 3 łyżki miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki jogurtu greckiego 100g masła 4 garści orzechów włoskich Mąkę połączyć z cukrem, proszkiem i masłem. Dodać jajka, jogurt oraz roztopiony miód i wyrobić ciasto na jednolitą konsystencję. Podzielić na tr

Sernik z musem pomarańczowym

Po świątecznym obżarstwie czas na nieco łagodniejsze i   bardziej orzeźwiające desery. Niedługo wkroczymy w karnawałowy klimat, który słynie z dobrej zabawy i noworocznego szaleństwa. W kuchni można poszaleć ze smakiem oraz kolorem naszych potraw. Ja zaczynam od propozycji sernika z obłędnie pomarańczową   żelką. Sam deser nie wymaga dużej pracy, a zachwyci smakiem oraz wyglądem. Składniki: 2 opakowania serka Danio 400g 20g żelatyny opakowanie ciastek owsianych/ biszkoptów 2 pomarańcze 1 galaretka pomarańczowa Żelatynę zalać 2/3 łyżkami wody i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Serek wymieszać z rozpuszczoną żelatyną. Dno tortownicy wyłożyć ciastkami i przelać na nie gotową masę. Pomarańcze obrać ze skóry i oczyścić z białej powłoki. Zmiksować na jednolitą konsystencję i lekko ją podgrzać. Wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać. Lekko ścinający się mus przelać na powierzchnię sernika. 

Czekoladowe ciasto z malinami

Ciasta czekoladowe stanowią dla mnie nie lada wyzwanie. Przez ciężkość i zbitą konsystencje masy, często mam wrażenie, że ciasto nie do końca mi wyszło. Wczoraj postanowiłam skorzystać z przepisu na mocno czekoladowe ciasto z malinami. Efekt mnie nie powalił, wręcz zniesmaczył. Ciasto jest piekielnie słodkie, kaloryczne, ciężkie i zdecydowanie polecam go tylko i wyłącznie miłośnikom czekolady i cukru. Uwaga, robicie je na własną odpowiedzialność :) Składniki na czekoladowy spód: 1 tabliczka czekolady gorzkiej 1 tabliczka czekolady mlecznej 5 jajek 120g ksylitolu lub cukru 100g masła 3 łyżki kakao 50ml whisky 60ml wody ¼ szkl. mąki pszennej Piekarnik nagrzać do 160 st. C. Do garnka wrzucić połamaną na kostki czekoladę i pokrojone masło, rozpuścić. Dodać whisky oraz wodę i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Odstawić z ognia i wystudzić. Żółtka ubić z cukrem na gładką masę, a białka osobno na sztywną pianę. Do żółtek dodać po łyżce czekoladowej masy i delikat