Przejdź do głównej zawartości

Sernik na korzennym spodzie



Święta i przygotowania opanowały mnie w pełni. W tym roku będą wyjątkowe, bo spędzę je z osobami, które są dla mnie bardzo ważne. Odkąd przeprowadziłam się do Warszawy, nigdy nie miałam pełnego Bożego Narodzenia. Praca stewardessy polega na całkowitej rezygnacji z dni, które normalni ludzie uznają za wolne od pracy. Moja wigilia była w biegu, pierwszy dzień w rozjazdach, a drugi stawał się normalnym pracującym. Od dwóch miesięcy znów mieszkam w swoich rodzinnych stronach i muszę przyznać, że wprowadziło to w moje życie ład i harmonię, przez co głębiej odczuwam radość z nadchodzących świąt.
Na świątecznym stole nie może zabraknąć sernika. Jak już pewnie zauważyliście, uwielbiam je robić, bo ich efekt zawsze zachwyca. Stwierdziłam, że kolejny raz skorzystam z przepisu z bloga Malutko od kuchni. Sernik z cynamonową kruszonką wyszedł idealnie, wprost prosi się do wpisanie na listę świątecznych potraw.

Składniki:

  • 150g mąki ryżowej
  • 40g zblendowanych migdałów
  • 100g oleju kokosowego
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 60g mąki ziemniaczanej


Olej rozpuścić i połączyć ze składnikami. Ciasto dobrze wyrobić i włożyć do lodówki na ok. 20min.

Składniki na sernik:

  • 1 wiaderko sera twarogowego
  • 5 jajek
  • 1 opakowanie budyniu
  • 5 łyżek ksylitolu
  • esencja z wanilii
  • 2 łyżeczki cynamonu


Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Do ubitych białek dodawać po łyżce ksylitolu i nie przestając miksować, wlewać po jednym żółtku. Dobrze wymieszać. Łyżką nakładać ser i wlewać go powoli do masy z jajek, dalej miksować. Wsypać budyń, kilka kropel esencji z wanilii i cynamon.
Uskubać kawałek ciasta- to posłuży nam za kruszonkę. Pozostałą część wyłożyć na blachę, pokrywając również boki. Wlać w środek serową masę. Piec w piekarniku ok. 1h/1h20min w temp. 180st. C. grzanie góra i dół. Pilnujcie, aby ser się nie przypalił.

Sernik na korzennym spodzie

Sernik na korzennym spodzie

Sernik na korzennym spodzie

Komentarze

  1. Mam pytanie... Czy można prosić kawałeczek tego rewelacyjnie wyglądającego ciasta? Prezentuje się obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł i wygląda tak... rustykalnie, ekstra :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda pysznie ;) ja niestety nie jestem dobra w pieczeniu ciast :<

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Popularne posty z tego bloga

Orzechowiec

W ogrodzie moich rodziców można spotkać niesłychane ilości orzechów włoskich i laskowych. Skoro jesień kojarzy nam się z tymi pysznymi skarbami, to trzeba wykorzystywać ich wartości smakowe ale również żywieniowe. Orzechy dzięki swemu niepowtarzalnemu aromatowi nadają wyrazisty smak sałatkom, pastom, ale również stanowią główny składnik ciast czy innych deserów. Ja stawiam na tradycyjnego orzechowca, a żeby dołożyć sobie i bliskim trochę rozpusty, łączę go z masą grysikową. Przepis znalazłam w Internecie, ale przekombinowałam go na tyle, żeby ciasto nie powaliło od nadmiaru cukru, karmelu i wszystkiego przesłodkiego.  Składniki na ciasto: Z tego przepisu mają wyjść trzy blaty. 3 szkl. mąki 3 jajka 1 szkl. cukru 3 łyżki miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki jogurtu greckiego 100g masła 4 garści orzechów włoskich Mąkę połączyć z cukrem, proszkiem i masłem. Dodać jajka, jogurt oraz roztopiony miód i wyrobić ciasto na jednolitą konsystencję. Podzielić na tr

Sernik z musem pomarańczowym

Po świątecznym obżarstwie czas na nieco łagodniejsze i   bardziej orzeźwiające desery. Niedługo wkroczymy w karnawałowy klimat, który słynie z dobrej zabawy i noworocznego szaleństwa. W kuchni można poszaleć ze smakiem oraz kolorem naszych potraw. Ja zaczynam od propozycji sernika z obłędnie pomarańczową   żelką. Sam deser nie wymaga dużej pracy, a zachwyci smakiem oraz wyglądem. Składniki: 2 opakowania serka Danio 400g 20g żelatyny opakowanie ciastek owsianych/ biszkoptów 2 pomarańcze 1 galaretka pomarańczowa Żelatynę zalać 2/3 łyżkami wody i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Serek wymieszać z rozpuszczoną żelatyną. Dno tortownicy wyłożyć ciastkami i przelać na nie gotową masę. Pomarańcze obrać ze skóry i oczyścić z białej powłoki. Zmiksować na jednolitą konsystencję i lekko ją podgrzać. Wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać. Lekko ścinający się mus przelać na powierzchnię sernika. 

Czekoladowe ciasto z malinami

Ciasta czekoladowe stanowią dla mnie nie lada wyzwanie. Przez ciężkość i zbitą konsystencje masy, często mam wrażenie, że ciasto nie do końca mi wyszło. Wczoraj postanowiłam skorzystać z przepisu na mocno czekoladowe ciasto z malinami. Efekt mnie nie powalił, wręcz zniesmaczył. Ciasto jest piekielnie słodkie, kaloryczne, ciężkie i zdecydowanie polecam go tylko i wyłącznie miłośnikom czekolady i cukru. Uwaga, robicie je na własną odpowiedzialność :) Składniki na czekoladowy spód: 1 tabliczka czekolady gorzkiej 1 tabliczka czekolady mlecznej 5 jajek 120g ksylitolu lub cukru 100g masła 3 łyżki kakao 50ml whisky 60ml wody ¼ szkl. mąki pszennej Piekarnik nagrzać do 160 st. C. Do garnka wrzucić połamaną na kostki czekoladę i pokrojone masło, rozpuścić. Dodać whisky oraz wodę i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Odstawić z ognia i wystudzić. Żółtka ubić z cukrem na gładką masę, a białka osobno na sztywną pianę. Do żółtek dodać po łyżce czekoladowej masy i delikat