Przejdź do głównej zawartości

Sernik na korzennym spodzie



Święta i przygotowania opanowały mnie w pełni. W tym roku będą wyjątkowe, bo spędzę je z osobami, które są dla mnie bardzo ważne. Odkąd przeprowadziłam się do Warszawy, nigdy nie miałam pełnego Bożego Narodzenia. Praca stewardessy polega na całkowitej rezygnacji z dni, które normalni ludzie uznają za wolne od pracy. Moja wigilia była w biegu, pierwszy dzień w rozjazdach, a drugi stawał się normalnym pracującym. Od dwóch miesięcy znów mieszkam w swoich rodzinnych stronach i muszę przyznać, że wprowadziło to w moje życie ład i harmonię, przez co głębiej odczuwam radość z nadchodzących świąt.
Na świątecznym stole nie może zabraknąć sernika. Jak już pewnie zauważyliście, uwielbiam je robić, bo ich efekt zawsze zachwyca. Stwierdziłam, że kolejny raz skorzystam z przepisu z bloga Malutko od kuchni. Sernik z cynamonową kruszonką wyszedł idealnie, wprost prosi się do wpisanie na listę świątecznych potraw.

Składniki:

  • 150g mąki ryżowej
  • 40g zblendowanych migdałów
  • 100g oleju kokosowego
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 60g mąki ziemniaczanej


Olej rozpuścić i połączyć ze składnikami. Ciasto dobrze wyrobić i włożyć do lodówki na ok. 20min.

Składniki na sernik:

  • 1 wiaderko sera twarogowego
  • 5 jajek
  • 1 opakowanie budyniu
  • 5 łyżek ksylitolu
  • esencja z wanilii
  • 2 łyżeczki cynamonu


Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Do ubitych białek dodawać po łyżce ksylitolu i nie przestając miksować, wlewać po jednym żółtku. Dobrze wymieszać. Łyżką nakładać ser i wlewać go powoli do masy z jajek, dalej miksować. Wsypać budyń, kilka kropel esencji z wanilii i cynamon.
Uskubać kawałek ciasta- to posłuży nam za kruszonkę. Pozostałą część wyłożyć na blachę, pokrywając również boki. Wlać w środek serową masę. Piec w piekarniku ok. 1h/1h20min w temp. 180st. C. grzanie góra i dół. Pilnujcie, aby ser się nie przypalił.

Sernik na korzennym spodzie

Sernik na korzennym spodzie

Sernik na korzennym spodzie

Komentarze

  1. Mam pytanie... Czy można prosić kawałeczek tego rewelacyjnie wyglądającego ciasta? Prezentuje się obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł i wygląda tak... rustykalnie, ekstra :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda pysznie ;) ja niestety nie jestem dobra w pieczeniu ciast :<

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Popularne posty z tego bloga

Orzechowiec

Czekoladowe ciasto z malinami

Ciasta czekoladowe stanowią dla mnie nie lada wyzwanie. Przez ciężkość i zbitą konsystencje masy, często mam wrażenie, że ciasto nie do końca mi wyszło. Wczoraj postanowiłam skorzystać z przepisu na mocno czekoladowe ciasto z malinami. Efekt mnie nie powalił, wręcz zniesmaczył. Ciasto jest piekielnie słodkie, kaloryczne, ciężkie i zdecydowanie polecam go tylko i wyłącznie miłośnikom czekolady i cukru. Uwaga, robicie je na własną odpowiedzialność :)
Składniki na czekoladowy spód: 1 tabliczka czekolady gorzkiej1 tabliczka czekolady mlecznej5 jajek120g ksylitolu lub cukru100g masła3 łyżki kakao50ml whisky60ml wody¼ szkl. mąki pszennej
Piekarnik nagrzać do 160 st. C.
Do garnka wrzucić połamaną na kostki czekoladę i pokrojone masło, rozpuścić. Dodać whisky oraz wodę i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Odstawić z ognia i wystudzić. Żółtka ubić z cukrem na gładką masę, a białka osobno na sztywną pianę. Do żółtek dodać po łyżce czekoladowej masy i delikatnie wymieszać łyżką. Po uzyskaniu …

Ciasto bananowe z bitą śmietaną

Klasyczny kopiec kreta kojarzy mi się z dzieciństwem. Pamiętam jak dr. Oetker wypuścił swoją słynną serię "fali dunaju" i owy "kopiec kreta". Wystarczyło podążać za przepisem, kolejno otwierać białe ponumerowane opakowania i tak po kilku godzinach pracy mieliśmy swoje słodkie usypisko na talerzu. Nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała zamienić białych magicznych opakowań, na własne składniki. 
Składniki na ciasto czekoladowe: 2 szklanki mąki ryżowej (ciasto jest bardziej kruche, ale można użyć zwykłej mąki)100g roztopionego masła200g jogurtu greckiego1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody4 łyżki kakao2 łyżki cukru pudruczekoladowy likier do nasączenia ciasta Piekarnik rozgrzać do 180st. C. Mąkę przesypać do miski i kolejno dodać wszystkie składniki. Dokładnie wymieszać na pół gęstą masę. Przelać do tortownicy (ok.20cm) i piec w piekarniku ok. 30 min. Po upieczeniu, wyciągnąć z tortownicy i studzić.       Kiedy ciasto będzie już wystarczająco z…