Po świątecznym obżarstwie czas na
nieco łagodniejsze i bardziej
orzeźwiające desery. Niedługo wkroczymy w karnawałowy klimat, który słynie z
dobrej zabawy i noworocznego szaleństwa. W kuchni można poszaleć ze smakiem
oraz kolorem naszych potraw. Ja zaczynam od propozycji sernika z obłędnie
pomarańczową żelką. Sam deser nie wymaga
dużej pracy, a zachwyci smakiem oraz wyglądem.
Składniki:
2 opakowania serka Danio 400g
20g żelatyny
opakowanie ciastek owsianych/
biszkoptów
2 pomarańcze
1 galaretka pomarańczowa
Żelatynę zalać 2/3 łyżkami wody i
lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Serek wymieszać z rozpuszczoną żelatyną. Dno
tortownicy wyłożyć ciastkami i przelać na nie gotową masę.
Pomarańcze obrać ze skóry i
oczyścić z białej powłoki. Zmiksować na jednolitą konsystencję i lekko ją
podgrzać. Wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać. Lekko ścinający się mus
przelać na powierzchnię sernika.
Po prostu pychota! :)
OdpowiedzUsuńCudo
OdpowiedzUsuńJaka wielkość tortownicy?
OdpowiedzUsuń