Przejdź do głównej zawartości

Tarta z suszoną śliwką

      Jesteśmy z mamą w szale świątecznych przygotowań. Z roku na rok chcemy przygotować jak najmniej jedzenia, aby nie zostawać z zapasem na kilka dni - wychodzi to różnie. Wczoraj niezapowiedzianie do naszego piekarnika wkroczyła tarta. Skoro zrobiłyśmy za dużo spodu do sernika, to cóż zrobić z resztką kruchego ciasta… mamy budyń, mamy śliwki, dodajmy bezę i podziwiajmy słodziutką, aromatyczną tartę, na już...

Składniki na ciasto:
  • 1szkl. mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 80g masła
  • ½  łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ szkl. cukru

       Wszystkie składniki połączyć i wyrobić na jednolitą konsystencję. Jeżeli ciasto jest za rzadkie, można podsypać mąką. Wstawić na pół godziny do lodówki.

Składniki na nadzienie:
  • 2 budynie czekoladowe z cukrem
  • 600ml mleka
  • 2 białka
  • 2 łyżki cukru
  • paczka suszonych śliwek

400ml mleka zagotować, a w pozostałej części rozpuścić budynie. Wlać mieszankę do wrzątku i dokładnie wymieszać, aby nie powstały grudki. Ciasto wyłożyć na blaszkę, a następnie wylać na nie budyń. Poukładać śliwki. Białko ubić z cukrem na jednolitą pianę, wyłożyć na wierzch budyniu.
Piec ok. 30min w temp. 180st. C.
 
Tarta z suszoną śliwką


Tarta z suszoną śliwką

Tarta z suszoną śliwką

Komentarze

Publikowanie komentarza

Popularne posty z tego bloga

Orzechowiec

Ciasto bananowe z bitą śmietaną

Klasyczny kopiec kreta kojarzy mi się z dzieciństwem. Pamiętam jak dr. Oetker wypuścił swoją słynną serię "fali dunaju" i owy "kopiec kreta". Wystarczyło podążać za przepisem, kolejno otwierać białe ponumerowane opakowania i tak po kilku godzinach pracy mieliśmy swoje słodkie usypisko na talerzu. Nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała zamienić białych magicznych opakowań, na własne składniki. 
Składniki na ciasto czekoladowe: 2 szklanki mąki ryżowej (ciasto jest bardziej kruche, ale można użyć zwykłej mąki)100g roztopionego masła200g jogurtu greckiego1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody4 łyżki kakao2 łyżki cukru pudruczekoladowy likier do nasączenia ciasta Piekarnik rozgrzać do 180st. C. Mąkę przesypać do miski i kolejno dodać wszystkie składniki. Dokładnie wymieszać na pół gęstą masę. Przelać do tortownicy (ok.20cm) i piec w piekarniku ok. 30 min. Po upieczeniu, wyciągnąć z tortownicy i studzić.       Kiedy ciasto będzie już wystarczająco z…

Czekoladowe ciasto z malinami

Ciasta czekoladowe stanowią dla mnie nie lada wyzwanie. Przez ciężkość i zbitą konsystencje masy, często mam wrażenie, że ciasto nie do końca mi wyszło. Wczoraj postanowiłam skorzystać z przepisu na mocno czekoladowe ciasto z malinami. Efekt mnie nie powalił, wręcz zniesmaczył. Ciasto jest piekielnie słodkie, kaloryczne, ciężkie i zdecydowanie polecam go tylko i wyłącznie miłośnikom czekolady i cukru. Uwaga, robicie je na własną odpowiedzialność :)
Składniki na czekoladowy spód: 1 tabliczka czekolady gorzkiej1 tabliczka czekolady mlecznej5 jajek120g ksylitolu lub cukru100g masła3 łyżki kakao50ml whisky60ml wody¼ szkl. mąki pszennej
Piekarnik nagrzać do 160 st. C.
Do garnka wrzucić połamaną na kostki czekoladę i pokrojone masło, rozpuścić. Dodać whisky oraz wodę i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Odstawić z ognia i wystudzić. Żółtka ubić z cukrem na gładką masę, a białka osobno na sztywną pianę. Do żółtek dodać po łyżce czekoladowej masy i delikatnie wymieszać łyżką. Po uzyskaniu …