Przejdź do głównej zawartości

Tarta z suszoną śliwką

      Jesteśmy z mamą w szale świątecznych przygotowań. Z roku na rok chcemy przygotować jak najmniej jedzenia, aby nie zostawać z zapasem na kilka dni - wychodzi to różnie. Wczoraj niezapowiedzianie do naszego piekarnika wkroczyła tarta. Skoro zrobiłyśmy za dużo spodu do sernika, to cóż zrobić z resztką kruchego ciasta… mamy budyń, mamy śliwki, dodajmy bezę i podziwiajmy słodziutką, aromatyczną tartę, na już...

Składniki na ciasto:
  • 1szkl. mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 80g masła
  • ½  łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ szkl. cukru

       Wszystkie składniki połączyć i wyrobić na jednolitą konsystencję. Jeżeli ciasto jest za rzadkie, można podsypać mąką. Wstawić na pół godziny do lodówki.

Składniki na nadzienie:
  • 2 budynie czekoladowe z cukrem
  • 600ml mleka
  • 2 białka
  • 2 łyżki cukru
  • paczka suszonych śliwek

400ml mleka zagotować, a w pozostałej części rozpuścić budynie. Wlać mieszankę do wrzątku i dokładnie wymieszać, aby nie powstały grudki. Ciasto wyłożyć na blaszkę, a następnie wylać na nie budyń. Poukładać śliwki. Białko ubić z cukrem na jednolitą pianę, wyłożyć na wierzch budyniu.
Piec ok. 30min w temp. 180st. C.
 
Tarta z suszoną śliwką


Tarta z suszoną śliwką

Tarta z suszoną śliwką

Komentarze

Publikowanie komentarza

Popularne posty z tego bloga

Czekoladowe ciasto z malinami

Ciasta czekoladowe stanowią dla mnie nie lada wyzwanie. Przez ciężkość i zbitą konsystencje masy, często mam wrażenie, że ciasto nie do końca mi wyszło. Wczoraj postanowiłam skorzystać z przepisu na mocno czekoladowe ciasto z malinami. Efekt mnie nie powalił, wręcz zniesmaczył. Ciasto jest piekielnie słodkie, kaloryczne, ciężkie i zdecydowanie polecam go tylko i wyłącznie miłośnikom czekolady i cukru. Uwaga, robicie je na własną odpowiedzialność :) Składniki na czekoladowy spód: 1 tabliczka czekolady gorzkiej 1 tabliczka czekolady mlecznej 5 jajek 120g ksylitolu lub cukru 100g masła 3 łyżki kakao 50ml whisky 60ml wody ¼ szkl. mąki pszennej Piekarnik nagrzać do 160 st. C. Do garnka wrzucić połamaną na kostki czekoladę i pokrojone masło, rozpuścić. Dodać whisky oraz wodę i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Odstawić z ognia i wystudzić. Żółtka ubić z cukrem na gładką masę, a białka osobno na sztywną pianę. Do żółtek dodać po łyżce czekoladowej masy i delikat

Ciasta i torty na zamówienie

Ciasta są pieczone na bazie naturalnych składników bez ulepszaczy, konserwantów i sztucznych składników. Do swoich wypieków używam masła- zamiast margaryny, miodu ze swojej rodzinnej pasieki, konfitur czy dżemów robionych przez moją babcię.    Aby zamówić tort należy podać: datę okazję przewidywaną liczbę osób smaki ewentualną dekorację, styl, motyw Oferuję: BISZKOPT: zwykły, kakaowy, bezglutenowy. MASA: bita śmietana z mascarpone, mus czekoladowy, mus owocowy (malina, wiśnia, truskawka), biała czekolada, curd szampański, curd cytrynowy, curd mango, kajmak, oreo, kawa, kokos, orzech, biały michałek. DODATKI: ciasteczka, świeże owoce, kruszona czekolada, konfitura, frużelina. Oprócz tortów oferuję ciasta i babeczki na różne okazje: Cena za tortownicę: 26cm/ blaszkę: 35x24cm sernik z dodatkami (karmel,owoce,kremy,czekolada) marchewkowe z kremem szarlotka z bezą tarta z sosem cytrynowym i bezą tarta banoffee murzynek z czekoladą i wiśniami /brownie z ka

Orzechowiec

W ogrodzie moich rodziców można spotkać niesłychane ilości orzechów włoskich i laskowych. Skoro jesień kojarzy nam się z tymi pysznymi skarbami, to trzeba wykorzystywać ich wartości smakowe ale również żywieniowe. Orzechy dzięki swemu niepowtarzalnemu aromatowi nadają wyrazisty smak sałatkom, pastom, ale również stanowią główny składnik ciast czy innych deserów. Ja stawiam na tradycyjnego orzechowca, a żeby dołożyć sobie i bliskim trochę rozpusty, łączę go z masą grysikową. Przepis znalazłam w Internecie, ale przekombinowałam go na tyle, żeby ciasto nie powaliło od nadmiaru cukru, karmelu i wszystkiego przesłodkiego.  Składniki na ciasto: Z tego przepisu mają wyjść trzy blaty. 3 szkl. mąki 3 jajka 1 szkl. cukru 3 łyżki miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki jogurtu greckiego 100g masła 4 garści orzechów włoskich Mąkę połączyć z cukrem, proszkiem i masłem. Dodać jajka, jogurt oraz roztopiony miód i wyrobić ciasto na jednolitą konsystencję. Podzielić na tr