Przejdź do głównej zawartości

Jaglane brownie

          Unikam czekoladowych wypieków ze względu na to, że przeważnie mi one nie wychodzą. Wielokrotnie spotkałam się z przepisami na jagielniki, czyli serniki z udziałem kaszy jaglanej, ale nigdy nie potrafiłam przełamać się na tyle, by wykorzystać ją w swoich deserach. Ostatnio chodziło za mną brownie, jednak stwierdziłam, że zrobię je w niekonwencjonalnej wersji właśnie z użyciem jaglanki. Ciastem i brownie tego nie nazwę, bo to czyste oszustwo. Powiedźmy, że wyszedł z tego niezły czekoladowy, zdrowy deser.

Składniki:
  • 1,5 woreczka kaszy jaglanej
  • 5 łyżek cukru (ksylitolu)
  • 3 jajka
  • 50g oleju kokosowego
  • 5 łyżek jogurtu
  • 5 łyżek kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół słoika dżemu jagodowego/ konfitury owocowej

                Kaszę jaglaną ugotować w wodzie. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Wszystkie składniki dokładnie zblendować i wylać do tortownicy. U mnie 20cm. Na wierzch masy wyłożyć dżem. Piec w temp. 180st C. ok. 1h. Wyłączyć piekarnik i pozostawić jeszcze na pół godziny. Przed krojeniem dokładnie schłodzić.

Jaglane brownie

Jaglane brownie

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Orzechowiec

Sernik z musem pomarańczowym

Czekoladowe ciasto z malinami

Ciasta czekoladowe stanowią dla mnie nie lada wyzwanie. Przez ciężkość i zbitą konsystencje masy, często mam wrażenie, że ciasto nie do końca mi wyszło. Wczoraj postanowiłam skorzystać z przepisu na mocno czekoladowe ciasto z malinami. Efekt mnie nie powalił, wręcz zniesmaczył. Ciasto jest piekielnie słodkie, kaloryczne, ciężkie i zdecydowanie polecam go tylko i wyłącznie miłośnikom czekolady i cukru. Uwaga, robicie je na własną odpowiedzialność :)
Składniki na czekoladowy spód: 1 tabliczka czekolady gorzkiej1 tabliczka czekolady mlecznej5 jajek120g ksylitolu lub cukru100g masła3 łyżki kakao50ml whisky60ml wody¼ szkl. mąki pszennej
Piekarnik nagrzać do 160 st. C.
Do garnka wrzucić połamaną na kostki czekoladę i pokrojone masło, rozpuścić. Dodać whisky oraz wodę i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Odstawić z ognia i wystudzić. Żółtka ubić z cukrem na gładką masę, a białka osobno na sztywną pianę. Do żółtek dodać po łyżce czekoladowej masy i delikatnie wymieszać łyżką. Po uzyskaniu …