Unikam czekoladowych wypieków ze
względu na to, że przeważnie mi one nie wychodzą. Wielokrotnie spotkałam się z
przepisami na jagielniki, czyli serniki z udziałem kaszy jaglanej, ale nigdy
nie potrafiłam przełamać się na tyle, by wykorzystać ją w swoich deserach.
Ostatnio chodziło za mną brownie, jednak stwierdziłam, że zrobię je w
niekonwencjonalnej wersji właśnie z użyciem jaglanki. Ciastem i brownie tego
nie nazwę, bo to czyste oszustwo. Powiedźmy, że wyszedł z tego niezły
czekoladowy, zdrowy deser.
Składniki:
- 1,5 woreczka kaszy jaglanej
- 5 łyżek cukru (ksylitolu)
- 3 jajka
- 50g oleju kokosowego
- 5 łyżek jogurtu
- 5 łyżek kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół słoika dżemu jagodowego/ konfitury owocowej
Kaszę
jaglaną ugotować w wodzie. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Wszystkie składniki dokładnie zblendować i wylać do tortownicy. U mnie 20cm. Na wierzch masy wyłożyć dżem. Piec w temp. 180st C. ok. 1h. Wyłączyć piekarnik i pozostawić jeszcze na pół godziny. Przed krojeniem dokładnie schłodzić.
Wszystkie składniki dokładnie zblendować i wylać do tortownicy. U mnie 20cm. Na wierzch masy wyłożyć dżem. Piec w temp. 180st C. ok. 1h. Wyłączyć piekarnik i pozostawić jeszcze na pół godziny. Przed krojeniem dokładnie schłodzić.
Komentarze
Publikowanie komentarza