W zimie często łapie nas ochota
na coś niezdrowego i tłustego. Ja w swojej diecie staram się unikać takich
pokus i przez cały czas pilnuje zdrowego i zbilansowanego żywienia. Ostatnio w
moje ręce trafiła książka pt. „Kuchnia dla faceta”, co ciekawsze był to prezent
od mojego chłopaka. Przeanalizowałam wszystkie swoje dania, wszystkie przyrządzone
curry, zupy i fit kurczaczki – stwierdziłam jedno, trzeba przejść na mięcho! Książka
absolutnie nie była żadną sugestią, ale oczywiście odpowiednio mnie zmotywowała.
Składniki:
- 1kg łopatki wieprzowej
- ¾ szkl. whisky
- 2 łyżki sosu Worcestershire
- 4 łyżki powideł śliwkowych
- wędzona papryka, sól, pieprz
- świeży tymianek
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
Mięso kroimy na plastry i
układamy w misce. Smarujemy powidłami, wlewamy whisky i sos. Doprawiamy ziołami
i przyprawami. Odstawiamy na pół dnia, do lodówki.
Po upływie, ustawiamy piekarnik na 180st. C. Mięso przenosimy do naczynia żaroodpornego, dodajemy pokrojoną w ćwiartki cebulę oraz czosnek. Pieczemy w rękawie ok. 1:30/2h
Jestem zwolenniczką trzymania mięsa dosyć długo w piekarniku. Dzięki temu zawsze mam pewność, że będzie ono kruche i rozpływające się w ustach. Nie ma dla mnie nic gorszego, niż szarpanie się z żylastą karkówką, czy właśnie niedopieczoną łopatką. Mięso powinno samodzielnie odchodzić od siebie, bez użycia większej siły noża czy widelca.
Po upływie, ustawiamy piekarnik na 180st. C. Mięso przenosimy do naczynia żaroodpornego, dodajemy pokrojoną w ćwiartki cebulę oraz czosnek. Pieczemy w rękawie ok. 1:30/2h
Jestem zwolenniczką trzymania mięsa dosyć długo w piekarniku. Dzięki temu zawsze mam pewność, że będzie ono kruche i rozpływające się w ustach. Nie ma dla mnie nic gorszego, niż szarpanie się z żylastą karkówką, czy właśnie niedopieczoną łopatką. Mięso powinno samodzielnie odchodzić od siebie, bez użycia większej siły noża czy widelca.
Składniki na placki z batatów:
- 1 duży batat
- 200g marchewki z groszkiem (mrożonka)
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki
- sól, pieprz, ścięta natka pietruszki
Batata gotujemy do miękkości, a w
ostatnich 10 min gotowania, dodajemy do tej samej wody mrożoną marchewkę z
groszkiem. Wszystko dokładnie odcedzamy, batata rozgniatamy. Odstawiamy do
wystudzenia. Po czasie, całość łączymy z jajkiem, mąką i przyprawami. Formujemy
małe placki, które układamy na blaszce i pieczemy przez ok. 25/30min w temp.
180st. C. Jeżeli chcecie, można je usmażyć na patelni, wtedy będą bardziej
soczyste.
Komentarze
Publikowanie komentarza