Przejdź do głównej zawartości

Łopatka w marynacie z powideł i whisky



W zimie często łapie nas ochota na coś niezdrowego i tłustego. Ja w swojej diecie staram się unikać takich pokus i przez cały czas pilnuje zdrowego i zbilansowanego żywienia. Ostatnio w moje ręce trafiła książka pt. „Kuchnia dla faceta”, co ciekawsze był to prezent od mojego chłopaka. Przeanalizowałam wszystkie swoje dania, wszystkie przyrządzone curry, zupy i fit kurczaczki – stwierdziłam jedno, trzeba przejść na mięcho! Książka absolutnie nie była żadną sugestią, ale oczywiście odpowiednio mnie zmotywowała.

Składniki:

  • 1kg łopatki wieprzowej
  • ¾ szkl. whisky
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • 4 łyżki powideł śliwkowych
  • wędzona papryka, sól, pieprz
  • świeży tymianek
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku


Mięso kroimy na plastry i układamy w misce. Smarujemy powidłami, wlewamy whisky i sos. Doprawiamy ziołami i przyprawami. Odstawiamy na pół dnia, do lodówki.
Po upływie, ustawiamy piekarnik na 180st. C. Mięso przenosimy do naczynia żaroodpornego, dodajemy pokrojoną w ćwiartki cebulę oraz czosnek. Pieczemy w rękawie ok. 1:30/2h

Jestem zwolenniczką trzymania mięsa dosyć długo w piekarniku. Dzięki temu zawsze mam pewność, że będzie ono kruche i rozpływające się w ustach. Nie ma dla mnie nic gorszego, niż szarpanie się z żylastą karkówką, czy właśnie niedopieczoną łopatką. Mięso powinno samodzielnie odchodzić od siebie, bez użycia większej siły noża czy widelca.

Składniki na placki z batatów:

  • 1 duży batat
  • 200g marchewki z groszkiem (mrożonka)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz, ścięta natka pietruszki


Batata gotujemy do miękkości, a w ostatnich 10 min gotowania, dodajemy do tej samej wody mrożoną marchewkę z groszkiem. Wszystko dokładnie odcedzamy, batata rozgniatamy. Odstawiamy do wystudzenia. Po czasie, całość łączymy z jajkiem, mąką i przyprawami. Formujemy małe placki, które układamy na blaszce i pieczemy przez ok. 25/30min w temp. 180st. C. Jeżeli chcecie, można je usmażyć na patelni, wtedy będą bardziej soczyste. 
Łopatka w marynacie z powideł i whisky

Łopatka w marynacie z powideł i whisky

Łopatka w marynacie z powideł i whisky
Łopatka w marynacie z powideł i whisky

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Orzechowiec

Czekoladowe ciasto z malinami

Ciasta czekoladowe stanowią dla mnie nie lada wyzwanie. Przez ciężkość i zbitą konsystencje masy, często mam wrażenie, że ciasto nie do końca mi wyszło. Wczoraj postanowiłam skorzystać z przepisu na mocno czekoladowe ciasto z malinami. Efekt mnie nie powalił, wręcz zniesmaczył. Ciasto jest piekielnie słodkie, kaloryczne, ciężkie i zdecydowanie polecam go tylko i wyłącznie miłośnikom czekolady i cukru. Uwaga, robicie je na własną odpowiedzialność :)
Składniki na czekoladowy spód: 1 tabliczka czekolady gorzkiej1 tabliczka czekolady mlecznej5 jajek120g ksylitolu lub cukru100g masła3 łyżki kakao50ml whisky60ml wody¼ szkl. mąki pszennej
Piekarnik nagrzać do 160 st. C.
Do garnka wrzucić połamaną na kostki czekoladę i pokrojone masło, rozpuścić. Dodać whisky oraz wodę i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Odstawić z ognia i wystudzić. Żółtka ubić z cukrem na gładką masę, a białka osobno na sztywną pianę. Do żółtek dodać po łyżce czekoladowej masy i delikatnie wymieszać łyżką. Po uzyskaniu …

Ciasto bananowe z bitą śmietaną

Klasyczny kopiec kreta kojarzy mi się z dzieciństwem. Pamiętam jak dr. Oetker wypuścił swoją słynną serię "fali dunaju" i owy "kopiec kreta". Wystarczyło podążać za przepisem, kolejno otwierać białe ponumerowane opakowania i tak po kilku godzinach pracy mieliśmy swoje słodkie usypisko na talerzu. Nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała zamienić białych magicznych opakowań, na własne składniki. 
Składniki na ciasto czekoladowe: 2 szklanki mąki ryżowej (ciasto jest bardziej kruche, ale można użyć zwykłej mąki)100g roztopionego masła200g jogurtu greckiego1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody4 łyżki kakao2 łyżki cukru pudruczekoladowy likier do nasączenia ciasta Piekarnik rozgrzać do 180st. C. Mąkę przesypać do miski i kolejno dodać wszystkie składniki. Dokładnie wymieszać na pół gęstą masę. Przelać do tortownicy (ok.20cm) i piec w piekarniku ok. 30 min. Po upieczeniu, wyciągnąć z tortownicy i studzić.       Kiedy ciasto będzie już wystarczająco z…