Staram się trzymać zasad zdrowego
trybu życia. Ograniczać wszystkie chemiczne dodatki, czytać etykietki, utrzymywać
zdrową i zbilansowaną dietę, bez drakońskich wyrzeczeń. Mimo, że bardzo łatwo
wpaść w przesadne kontrolowanie tego, jak się je i ile – trzeba znaleźć swój
złoty środek. Kiedy dwa lata temu straciłam kontrolę nad tym ile jem i co, w
bardzo łatwy sposób przytyłam 10kg. Od tego czasu wyrobiłam sobie zdrowe
nawyki, które staram się teraz przekazywać. Nie jestem ekspertem, a raczej
zwykłym amatorem, który z zażyłą ciekawością zagłębia się w tematykę
żywieniową. Uwielbiam gotować, zaskakiwać bliskich nowymi smakami i dzielić się
tym na mojej stronie.
Kilka dni temu moja uwaga skupiła się na znanych i lubianych słodkich owocach- bananach. Przygotowałam je na bananowym cieście, wewnątrz którego kryją się ich cząstki, skąpane w kremowej masie serowej. Aromat owoca przełamuje lekka nuta rumu, który niby przypadkiem dostał się do ciasta.
Kilka dni temu moja uwaga skupiła się na znanych i lubianych słodkich owocach- bananach. Przygotowałam je na bananowym cieście, wewnątrz którego kryją się ich cząstki, skąpane w kremowej masie serowej. Aromat owoca przełamuje lekka nuta rumu, który niby przypadkiem dostał się do ciasta.
Składniki na bananowy spód:
- 2 banany
- 50g oleju kokosowego
- 1 jajko
- 6 łyżek ksylitolu (erytrytolu/cukru)
- 1 łyżka rumu
- 1 łyżka sody oczyszczonej
- 2 szklanki mąki ryżowej
Banany zblendować z olejem. Dodać
jajko, rum i cukier, dokładnie połączyć składniki. Na koniec wsypać mąkę i
lekko wymieszać. Wyłożyć do tortownicy ok. 22cm. Piec w temp. 180st. C ok.
50min.
Składniki na masę serową:
- 1 kg sera twarogowego (jeśli chcecie zrobić wersję dietetyczną, kupcie twaróg 0%)
- 3 jajka
- 1 budyń śmietankowy bez cukru
- 6-7 łyżek cukru (ksylitolu/erytrytolu)
- 4 banany
- 1 czekolada mleczna albo gorzka 90%
- 1 łyżka rumu
Piekarnik nagrzać do 165st. C (na
dno piekarnika wstawić brytwankę z wodą). Białka oddzielić od żółtek. Żółtka
ubić z ksylitolem/cukrem na kremową pianę (ok.3/4min). Nie przestając miksować,
dodawać po łyżce twarogu, a następnie budyń i rum. Białka ubić na sztywno i
wymieszać szpatułką z masą serową. Całe banany ułożyć na bananowym spodzie i
wylać na nie masę serową. Piec ok. 30 min w temp. 165st., a następnie zwiększyć
temp. do 180st. C i piec jeszcze przez pół godziny. Sernik po poruszaniu
blaszką ma być w miarę zwarty, a nie lejący. Pozostawić do całkowitego
wystudzenia.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
parowej. Wylać na wierzch ciasta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz