Przejdź do głównej zawartości

Sernik bananowy



Staram się trzymać zasad zdrowego trybu życia. Ograniczać wszystkie chemiczne dodatki, czytać etykietki, utrzymywać zdrową i zbilansowaną dietę, bez drakońskich wyrzeczeń. Mimo, że bardzo łatwo wpaść w przesadne kontrolowanie tego, jak się je i ile – trzeba znaleźć swój złoty środek. Kiedy dwa lata temu straciłam kontrolę nad tym ile jem i co, w bardzo łatwy sposób przytyłam 10kg. Od tego czasu wyrobiłam sobie zdrowe nawyki, które staram się teraz przekazywać. Nie jestem ekspertem, a raczej zwykłym amatorem, który z zażyłą ciekawością zagłębia się w tematykę żywieniową. Uwielbiam gotować, zaskakiwać bliskich nowymi smakami i dzielić się tym na mojej stronie.
Kilka dni temu moja uwaga skupiła się na znanych i lubianych słodkich owocach- bananach. Przygotowałam je na bananowym cieście, wewnątrz którego kryją się ich cząstki, skąpane w kremowej masie serowej. Aromat owoca przełamuje lekka nuta rumu, który niby przypadkiem dostał się do ciasta.

Składniki na bananowy spód:

  • 2 banany
  • 50g oleju kokosowego
  • 1 jajko
  • 6 łyżek ksylitolu (erytrytolu/cukru)
  • 1 łyżka rumu
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 2 szklanki mąki ryżowej

Banany zblendować z olejem. Dodać jajko, rum i cukier, dokładnie połączyć składniki. Na koniec wsypać mąkę i lekko wymieszać. Wyłożyć do tortownicy ok. 22cm. Piec w temp. 180st. C ok. 50min. 

Składniki na masę serową:

  • 1 kg sera twarogowego (jeśli chcecie zrobić wersję dietetyczną, kupcie twaróg 0%)
  • 3 jajka
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 6-7 łyżek cukru (ksylitolu/erytrytolu)
  • 4 banany
  • 1 czekolada mleczna albo gorzka 90%
  • 1 łyżka rumu

Piekarnik nagrzać do 165st. C (na dno piekarnika wstawić brytwankę z wodą). Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z ksylitolem/cukrem na kremową pianę (ok.3/4min). Nie przestając miksować, dodawać po łyżce twarogu, a następnie budyń i rum. Białka ubić na sztywno i wymieszać szpatułką z masą serową. Całe banany ułożyć na bananowym spodzie i wylać na nie masę serową. Piec ok. 30 min w temp. 165st., a następnie zwiększyć temp. do 180st. C i piec jeszcze przez pół godziny. Sernik po poruszaniu blaszką ma być w miarę zwarty, a nie lejący. Pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli parowej. Wylać na wierzch ciasta. 

Sernik bananowy

Sernik bananowy

Sernik bananowy

Sernik bananowy



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Czekoladowe ciasto z malinami

Ciasta czekoladowe stanowią dla mnie nie lada wyzwanie. Przez ciężkość i zbitą konsystencje masy, często mam wrażenie, że ciasto nie do końca mi wyszło. Wczoraj postanowiłam skorzystać z przepisu na mocno czekoladowe ciasto z malinami. Efekt mnie nie powalił, wręcz zniesmaczył. Ciasto jest piekielnie słodkie, kaloryczne, ciężkie i zdecydowanie polecam go tylko i wyłącznie miłośnikom czekolady i cukru. Uwaga, robicie je na własną odpowiedzialność :) Składniki na czekoladowy spód: 1 tabliczka czekolady gorzkiej 1 tabliczka czekolady mlecznej 5 jajek 120g ksylitolu lub cukru 100g masła 3 łyżki kakao 50ml whisky 60ml wody ¼ szkl. mąki pszennej Piekarnik nagrzać do 160 st. C. Do garnka wrzucić połamaną na kostki czekoladę i pokrojone masło, rozpuścić. Dodać whisky oraz wodę i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Odstawić z ognia i wystudzić. Żółtka ubić z cukrem na gładką masę, a białka osobno na sztywną pianę. Do żółtek dodać po łyżce czekoladowej masy i delikat

Ciasta i torty na zamówienie

Ciasta są pieczone na bazie naturalnych składników bez ulepszaczy, konserwantów i sztucznych składników. Do swoich wypieków używam masła- zamiast margaryny, miodu ze swojej rodzinnej pasieki, konfitur czy dżemów robionych przez moją babcię.    Aby zamówić tort należy podać: datę okazję przewidywaną liczbę osób smaki ewentualną dekorację, styl, motyw Oferuję: BISZKOPT: zwykły, kakaowy, bezglutenowy. MASA: bita śmietana z mascarpone, mus czekoladowy, mus owocowy (malina, wiśnia, truskawka), biała czekolada, curd szampański, curd cytrynowy, curd mango, kajmak, oreo, kawa, kokos, orzech, biały michałek. DODATKI: ciasteczka, świeże owoce, kruszona czekolada, konfitura, frużelina. Oprócz tortów oferuję ciasta i babeczki na różne okazje: Cena za tortownicę: 26cm/ blaszkę: 35x24cm sernik z dodatkami (karmel,owoce,kremy,czekolada) marchewkowe z kremem szarlotka z bezą tarta z sosem cytrynowym i bezą tarta banoffee murzynek z czekoladą i wiśniami /brownie z ka

Orzechowiec

W ogrodzie moich rodziców można spotkać niesłychane ilości orzechów włoskich i laskowych. Skoro jesień kojarzy nam się z tymi pysznymi skarbami, to trzeba wykorzystywać ich wartości smakowe ale również żywieniowe. Orzechy dzięki swemu niepowtarzalnemu aromatowi nadają wyrazisty smak sałatkom, pastom, ale również stanowią główny składnik ciast czy innych deserów. Ja stawiam na tradycyjnego orzechowca, a żeby dołożyć sobie i bliskim trochę rozpusty, łączę go z masą grysikową. Przepis znalazłam w Internecie, ale przekombinowałam go na tyle, żeby ciasto nie powaliło od nadmiaru cukru, karmelu i wszystkiego przesłodkiego.  Składniki na ciasto: Z tego przepisu mają wyjść trzy blaty. 3 szkl. mąki 3 jajka 1 szkl. cukru 3 łyżki miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki jogurtu greckiego 100g masła 4 garści orzechów włoskich Mąkę połączyć z cukrem, proszkiem i masłem. Dodać jajka, jogurt oraz roztopiony miód i wyrobić ciasto na jednolitą konsystencję. Podzielić na tr