Przejdź do głównej zawartości

Sernik ze słonym karmelem z daktyli



Nie będę ukrywać, serniki to coś, co smakuje mi najbardziej, a samo ich pieczenie sprawia dodatkową frajdę. Można je łączyć z najbardziej wymyślnymi dodatkami, jednak nawet przy zwykłym oblaniu czekoladą sprawiają wrażenie wybornego i dostojnego ciasta. Ostatnio mam duże zapotrzebowanie na orzechy, suszone owoce i aromatyczne przyprawy. Pewnie dlatego, że w naszych sklepach brakuje świeżych i soczystych owoców, a nasz organizm łaknie wysokokalorycznych przekąsek, aby być w pełni przygotowanym  do walki z chłodem i pluchą.
Przepis zainspirowany różnorodnymi blogami. Szukałam, grzebałam i analizowałam – jak zwykle pomiędzy pierwszą kawą, a śniadaniem, kiedy moja kreatywność działa na najwyższym obrocie. Sernik zdrowy, odsłodzony- bo z roślinnym zamiennikiem cukru, który jest o 40% mniej kaloryczny, pełnowartościowy. Mi smakuje, Wam też się spodoba. 

Składniki na blaszkę 22cm:
  • 1 kg sera twarogowego
  • 4 jajka
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 6 łyżek ksylitolu (lub pół szklanki cukru)
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego
  • 100g daktyli
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • paczka owsianych ciasteczek
  • garść migdałów

Piekarnik nagrzać do 165st. C (na dno piekarnika wstawić brytwankę z wodą). Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z ksylitolem/cukrem na kremową pianę (ok.3/4min). Nie przestając miksować, dodawać po łyżce twarogu, a następnie budyń i aromat. Białka ubić na sztywno i wymieszać szpatułką z masą serową. Wlać do tortownicy uprzednio wyłożonej ciasteczkami. Piec ok. 30 min w temp. 165st., a następnie zwiększyć temp. do 180st. C i piec jeszcze przez pół godziny. Sernik po poruszaniu blaszką ma być w miarę zwarty, a nie lejący.
Daktyle zalać wrzątkiem i pozostawić na 20min. Po czasie, wylać wodę i zblendować z solą i jogurtem. Pokryć wierzch wystudzonego sernika i udekorować migdałami.

Sernik ze słonym karmelem z daktyli
 Sernik ze słonym karmelem z daktyli
Sernik ze słonym karmelem z daktyli

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Orzechowiec

Czekoladowe ciasto z malinami

Ciasta czekoladowe stanowią dla mnie nie lada wyzwanie. Przez ciężkość i zbitą konsystencje masy, często mam wrażenie, że ciasto nie do końca mi wyszło. Wczoraj postanowiłam skorzystać z przepisu na mocno czekoladowe ciasto z malinami. Efekt mnie nie powalił, wręcz zniesmaczył. Ciasto jest piekielnie słodkie, kaloryczne, ciężkie i zdecydowanie polecam go tylko i wyłącznie miłośnikom czekolady i cukru. Uwaga, robicie je na własną odpowiedzialność :)
Składniki na czekoladowy spód: 1 tabliczka czekolady gorzkiej1 tabliczka czekolady mlecznej5 jajek120g ksylitolu lub cukru100g masła3 łyżki kakao50ml whisky60ml wody¼ szkl. mąki pszennej
Piekarnik nagrzać do 160 st. C.
Do garnka wrzucić połamaną na kostki czekoladę i pokrojone masło, rozpuścić. Dodać whisky oraz wodę i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Odstawić z ognia i wystudzić. Żółtka ubić z cukrem na gładką masę, a białka osobno na sztywną pianę. Do żółtek dodać po łyżce czekoladowej masy i delikatnie wymieszać łyżką. Po uzyskaniu …

Ciasto bananowe z bitą śmietaną

Klasyczny kopiec kreta kojarzy mi się z dzieciństwem. Pamiętam jak dr. Oetker wypuścił swoją słynną serię "fali dunaju" i owy "kopiec kreta". Wystarczyło podążać za przepisem, kolejno otwierać białe ponumerowane opakowania i tak po kilku godzinach pracy mieliśmy swoje słodkie usypisko na talerzu. Nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała zamienić białych magicznych opakowań, na własne składniki. 
Składniki na ciasto czekoladowe: 2 szklanki mąki ryżowej (ciasto jest bardziej kruche, ale można użyć zwykłej mąki)100g roztopionego masła200g jogurtu greckiego1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody4 łyżki kakao2 łyżki cukru pudruczekoladowy likier do nasączenia ciasta Piekarnik rozgrzać do 180st. C. Mąkę przesypać do miski i kolejno dodać wszystkie składniki. Dokładnie wymieszać na pół gęstą masę. Przelać do tortownicy (ok.20cm) i piec w piekarniku ok. 30 min. Po upieczeniu, wyciągnąć z tortownicy i studzić.       Kiedy ciasto będzie już wystarczająco z…