W końcu udało mi się zasiąść przy
komputerze i napisać dużo zaległą notatkę. Post wyjątkowy, bo będzie o
przepisie na niebanalny i jedyny w swoim rodzaju tort śmietankowo- karmelowy.
Nie przerażajcie się wyglądem ciasta, bo choć samo przygotowanie zajmuje sporo
czasu, to bazuje ono na prostych składnikach.
Podjęłam się zrobienia tortu, który wyglądem miał przypominać wulkan. Choć na samym początku pomysł wywołał u mnie mimowolny śmiech, to po czasie zaczęłam szukać w głowie ogólnego konceptu. Na samym początku myślałam, że użyję do tego trzech różnych wielkości biszkoptu i zrobię piramidę. Naprzeciw wyszedł mi pomysł mamy, która zaproponowała skorzystanie z formy na wielkanocną babkę. Kształt idealnie podpasował do mojego planu, natomiast trzeba było zastanowić się nad resztą – czyli, masą!
Podjęłam się zrobienia tortu, który wyglądem miał przypominać wulkan. Choć na samym początku pomysł wywołał u mnie mimowolny śmiech, to po czasie zaczęłam szukać w głowie ogólnego konceptu. Na samym początku myślałam, że użyję do tego trzech różnych wielkości biszkoptu i zrobię piramidę. Naprzeciw wyszedł mi pomysł mamy, która zaproponowała skorzystanie z formy na wielkanocną babkę. Kształt idealnie podpasował do mojego planu, natomiast trzeba było zastanowić się nad resztą – czyli, masą!
Masa to ubita śmietana połączona
z serkiem waniliowym, ekstraktem waniliowym i roztopioną białą czekoladą, która
w połączeniu z chłodną kremówką ścięła się na małe drobinki wypełniające
wnętrze masy. Polewa to roztopione krówki, snickers oraz słone
orzeszki. Przygotowanie ciasta okazało się być dla mnie niezłą frajdą. Mimo,
że spędziłam nad nim sporo czasu, to byłam przekonana, że efekt wszystko
wynagrodzi. Odkryłam w sobie nową pasję, będę piec torty! Ktoś ma urodziny ?
Składniki na biszkopt:
(tortownica 22cm i nieco mniejsza forma na babkę)
Ja zrobiłam ciasto podwójnie. Najpierw
na tortownicę, a potem na formę na babkę.
- 5 jaj
- ¾ szkl. cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
Białka oddzielić od żółtek i ubić
na sztywną pianę. Wciąż ubijać, dodawać cukier, a następnie po jednym żółtku. Odłożyć
mikser i wsypywać po trochę mąki. Mieszać delikatnie drewnianą łyżką, tak żeby
piana nie straciła swej puszystości. Piec w temp. 180st. C przez ok. 25min.
Sprawdzać patyczkiem, czy środek jest upieczony.
Składniki na krem:
- wiaderko serka waniliowego (ok. 400/500g)
- 500ml śmietany 36%
- 2 fixy do śmietany
- 4 łyżki żelatyny
- 2 tabliczki białej czekolady
Czekoladę rozpuścić i lekko
ostudzić. Śmietanę ubić i pod koniec dodać do niej 2 fixy. Nie przestając ubijać,
dodawać po łyżce serka waniliowego. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody
i połączyć z masą. Na koniec wlać czekoladę i wszystko dokładnie wymieszać.
Dekoracja:
- garść słonych orzeszków
- 2 snickersy
- 250g krówek lub puszka kajmaku
- soplica orzechowa
Biszkopty po ostudzeniu przekroić
na pół. Nasączyć orzechową wódką i wyłożyć część masy na pierwszy blat. Nałożyć
na niego drugą połowę i ponownie przełożyć masą. To samo zrobić z babkowym
biszkoptem. Pozostałą część masy rozprowadzić tak, żeby zakryć wystające części
biszkoptu i uformować kształt kopca. Krówki rozpuścić i lekko przestudzić.
Wylać na wierzch ciasta i udekorować snickersem oraz orzechami. Całość odstawić
na całą noc do chłodnego miejsca.
Komentarze
Publikowanie komentarza