Przejdź do głównej zawartości

Tort wulkan



W końcu udało mi się zasiąść przy komputerze i napisać dużo zaległą notatkę. Post wyjątkowy, bo będzie o przepisie na niebanalny i jedyny w swoim rodzaju tort śmietankowo- karmelowy. Nie przerażajcie się wyglądem ciasta, bo choć samo przygotowanie zajmuje sporo czasu, to bazuje ono na prostych składnikach.
Podjęłam się zrobienia tortu, który wyglądem miał przypominać wulkan. Choć na samym początku pomysł wywołał u mnie mimowolny śmiech, to po czasie zaczęłam szukać w głowie ogólnego konceptu. Na samym początku myślałam, że użyję do tego trzech różnych wielkości biszkoptu i zrobię piramidę. Naprzeciw wyszedł mi pomysł mamy, która zaproponowała skorzystanie z formy na wielkanocną babkę. Kształt idealnie podpasował do mojego planu, natomiast trzeba było zastanowić się nad resztą – czyli, masą!
Masa to ubita śmietana połączona z serkiem waniliowym, ekstraktem waniliowym i roztopioną białą czekoladą, która w połączeniu z chłodną kremówką ścięła się na małe drobinki wypełniające wnętrze masy. Polewa to roztopione krówki, snickers oraz słone orzeszki. Przygotowanie ciasta okazało się być dla mnie niezłą frajdą. Mimo, że spędziłam nad nim sporo czasu, to byłam przekonana, że efekt wszystko wynagrodzi. Odkryłam w sobie nową pasję, będę piec torty! Ktoś ma urodziny ? 

Składniki na biszkopt: (tortownica 22cm i nieco mniejsza forma na babkę)
Ja zrobiłam ciasto podwójnie. Najpierw na tortownicę, a potem na formę na babkę.

  • 5 jaj
  •  ¾ szkl. cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Wciąż ubijać, dodawać cukier, a następnie po jednym żółtku. Odłożyć mikser i wsypywać po trochę mąki. Mieszać delikatnie drewnianą łyżką, tak żeby piana nie straciła swej puszystości. Piec w temp. 180st. C przez ok. 25min. Sprawdzać patyczkiem, czy środek jest upieczony.

Składniki na krem:

  • wiaderko serka waniliowego (ok. 400/500g)
  • 500ml śmietany 36%
  • 2 fixy do śmietany
  • 4 łyżki żelatyny
  • 2 tabliczki białej czekolady

Czekoladę rozpuścić i lekko ostudzić. Śmietanę ubić i pod koniec dodać do niej 2 fixy. Nie przestając ubijać, dodawać po łyżce serka waniliowego. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody i połączyć z masą. Na koniec wlać czekoladę i wszystko dokładnie wymieszać.

Dekoracja:

  • garść słonych orzeszków
  • 2 snickersy
  • 250g krówek lub puszka kajmaku
  • soplica orzechowa

Biszkopty po ostudzeniu przekroić na pół. Nasączyć orzechową wódką i wyłożyć część masy na pierwszy blat. Nałożyć na niego drugą połowę i ponownie przełożyć masą. To samo zrobić z babkowym biszkoptem. Pozostałą część masy rozprowadzić tak, żeby zakryć wystające części biszkoptu i uformować kształt kopca. Krówki rozpuścić i lekko przestudzić. Wylać na wierzch ciasta i udekorować snickersem oraz orzechami. Całość odstawić na całą noc do chłodnego miejsca.  

Tort wulkan

Tort wulkan
Tort wulkan

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ciasta i torty na zamówienie

Ciasta są pieczone na bazie naturalnych składników bez ulepszaczy, konserwantów i sztucznych składników. Do swoich wypieków używam masła- zamiast margaryny, miodu ze swojej rodzinnej pasieki, konfitur czy dżemów robionych przez moją babcię.    Aby zamówić tort należy podać: datę okazję przewidywaną liczbę osób smaki ewentualną dekorację, styl, motyw Oferuję: BISZKOPT: zwykły, kakaowy, bezglutenowy. MASA: bita śmietana z mascarpone, mus czekoladowy, mus owocowy (malina, wiśnia, truskawka), biała czekolada, curd szampański, curd cytrynowy, curd mango, kajmak, oreo, kawa, kokos, orzech, biały michałek. DODATKI: ciasteczka, świeże owoce, kruszona czekolada, konfitura, frużelina. Oprócz tortów oferuję ciasta i babeczki na różne okazje: Cena za tortownicę: 26cm/ blaszkę: 35x24cm sernik z dodatkami (karmel,owoce,kremy,czekolada) marchewkowe z kremem szarlotka z bezą tarta z sosem cytrynowym i bezą tarta banoffee murzynek z czekoladą i wiśniami /brownie z ka

Czekoladowe ciasto z malinami

Ciasta czekoladowe stanowią dla mnie nie lada wyzwanie. Przez ciężkość i zbitą konsystencje masy, często mam wrażenie, że ciasto nie do końca mi wyszło. Wczoraj postanowiłam skorzystać z przepisu na mocno czekoladowe ciasto z malinami. Efekt mnie nie powalił, wręcz zniesmaczył. Ciasto jest piekielnie słodkie, kaloryczne, ciężkie i zdecydowanie polecam go tylko i wyłącznie miłośnikom czekolady i cukru. Uwaga, robicie je na własną odpowiedzialność :) Składniki na czekoladowy spód: 1 tabliczka czekolady gorzkiej 1 tabliczka czekolady mlecznej 5 jajek 120g ksylitolu lub cukru 100g masła 3 łyżki kakao 50ml whisky 60ml wody ¼ szkl. mąki pszennej Piekarnik nagrzać do 160 st. C. Do garnka wrzucić połamaną na kostki czekoladę i pokrojone masło, rozpuścić. Dodać whisky oraz wodę i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Odstawić z ognia i wystudzić. Żółtka ubić z cukrem na gładką masę, a białka osobno na sztywną pianę. Do żółtek dodać po łyżce czekoladowej masy i delikat

Orzechowiec

W ogrodzie moich rodziców można spotkać niesłychane ilości orzechów włoskich i laskowych. Skoro jesień kojarzy nam się z tymi pysznymi skarbami, to trzeba wykorzystywać ich wartości smakowe ale również żywieniowe. Orzechy dzięki swemu niepowtarzalnemu aromatowi nadają wyrazisty smak sałatkom, pastom, ale również stanowią główny składnik ciast czy innych deserów. Ja stawiam na tradycyjnego orzechowca, a żeby dołożyć sobie i bliskim trochę rozpusty, łączę go z masą grysikową. Przepis znalazłam w Internecie, ale przekombinowałam go na tyle, żeby ciasto nie powaliło od nadmiaru cukru, karmelu i wszystkiego przesłodkiego.  Składniki na ciasto: Z tego przepisu mają wyjść trzy blaty. 3 szkl. mąki 3 jajka 1 szkl. cukru 3 łyżki miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki jogurtu greckiego 100g masła 4 garści orzechów włoskich Mąkę połączyć z cukrem, proszkiem i masłem. Dodać jajka, jogurt oraz roztopiony miód i wyrobić ciasto na jednolitą konsystencję. Podzielić na tr