Przejdź do głównej zawartości

Burrito

            Nie do wiary jak szybko mija zima i jak bardzo przychylna jest tu, we Wrocławiu. Ciągle nie mogę wyjść z podziwu, że nawet te ponad 350 km dzielące Warszawę i Wrocław, mają znaczenie jeśli chodzi o odczuwanie zimna i zmiany w pogodzie. Zeszłoroczną warszawską zimę kojarzę tylko i wyłącznie z hibernacją. Smog, zachmurzenie, wiatr i zimno. Zimno, przenikliwe do tego stopnia, że trzeba było ratować się toną rozgrzewających herbat i pikantnych potraw, aby pobudzić nieco organizm.
Jeśli chcecie skorzystać z pomysłu na słoneczną tortillę, którą zrobicie w swoim domu w 15 min, a dzięki dużej ilości kolorów na talerzu, podniesie się wam poziom endorfin – szczerze zapraszam!

Składniki na dwie porcje:
  • 500g mięsa wołowego mielonego
  • puszka czerwonej fasoli
  • puszka kukurydzy
  • ½ papryczki chili
  • 1 czerwona cebula
  • 250ml passaty pomidorowej
  • 2 tortille
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: wędzona papryka, sól, ostra papryka, tymianek, bazylia, oregano, kmin rzymski, nasiona kolendry
  • dodatki: sałata, pomidor, papryka, czerwona cebula


Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać mięso mielone, przyprawić wymienionymi przyprawami oraz pokrojoną papryczką chili, podsmażyć. Wlać passatę pomidorową, fasolę oraz kukurydzę. Jeżeli sos jest zbyt gęsty, można dolać więcej przecieru z pomidorów. Wszystko podgotować, aż do połączenia się składników.
Na tortillę wylać sos, położyć warzywa oraz pokrojoną w piórka czerwoną cebulę. Zawinąć w tradycyjne burrito i włożyć na 3/4 min do piekarnika nagrzanego do 180st. C.

Burrito

Burrito


Komentarze

  1. Jestem właśnie w Meksyku, a burrito to moje ulubione danie. Czekam na wersję wegańską :)
    Spokoju ducha życzę:*

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Popularne posty z tego bloga

Czekoladowe ciasto z malinami

Ciasta czekoladowe stanowią dla mnie nie lada wyzwanie. Przez ciężkość i zbitą konsystencje masy, często mam wrażenie, że ciasto nie do końca mi wyszło. Wczoraj postanowiłam skorzystać z przepisu na mocno czekoladowe ciasto z malinami. Efekt mnie nie powalił, wręcz zniesmaczył. Ciasto jest piekielnie słodkie, kaloryczne, ciężkie i zdecydowanie polecam go tylko i wyłącznie miłośnikom czekolady i cukru. Uwaga, robicie je na własną odpowiedzialność :) Składniki na czekoladowy spód: 1 tabliczka czekolady gorzkiej 1 tabliczka czekolady mlecznej 5 jajek 120g ksylitolu lub cukru 100g masła 3 łyżki kakao 50ml whisky 60ml wody ¼ szkl. mąki pszennej Piekarnik nagrzać do 160 st. C. Do garnka wrzucić połamaną na kostki czekoladę i pokrojone masło, rozpuścić. Dodać whisky oraz wodę i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Odstawić z ognia i wystudzić. Żółtka ubić z cukrem na gładką masę, a białka osobno na sztywną pianę. Do żółtek dodać po łyżce czekoladowej masy i delikat

Ciasta i torty na zamówienie

Ciasta są pieczone na bazie naturalnych składników bez ulepszaczy, konserwantów i sztucznych składników. Do swoich wypieków używam masła- zamiast margaryny, miodu ze swojej rodzinnej pasieki, konfitur czy dżemów robionych przez moją babcię.    Aby zamówić tort należy podać: datę okazję przewidywaną liczbę osób smaki ewentualną dekorację, styl, motyw Oferuję: BISZKOPT: zwykły, kakaowy, bezglutenowy. MASA: bita śmietana z mascarpone, mus czekoladowy, mus owocowy (malina, wiśnia, truskawka), biała czekolada, curd szampański, curd cytrynowy, curd mango, kajmak, oreo, kawa, kokos, orzech, biały michałek. DODATKI: ciasteczka, świeże owoce, kruszona czekolada, konfitura, frużelina. Oprócz tortów oferuję ciasta i babeczki na różne okazje: Cena za tortownicę: 26cm/ blaszkę: 35x24cm sernik z dodatkami (karmel,owoce,kremy,czekolada) marchewkowe z kremem szarlotka z bezą tarta z sosem cytrynowym i bezą tarta banoffee murzynek z czekoladą i wiśniami /brownie z ka

Orzechowiec

W ogrodzie moich rodziców można spotkać niesłychane ilości orzechów włoskich i laskowych. Skoro jesień kojarzy nam się z tymi pysznymi skarbami, to trzeba wykorzystywać ich wartości smakowe ale również żywieniowe. Orzechy dzięki swemu niepowtarzalnemu aromatowi nadają wyrazisty smak sałatkom, pastom, ale również stanowią główny składnik ciast czy innych deserów. Ja stawiam na tradycyjnego orzechowca, a żeby dołożyć sobie i bliskim trochę rozpusty, łączę go z masą grysikową. Przepis znalazłam w Internecie, ale przekombinowałam go na tyle, żeby ciasto nie powaliło od nadmiaru cukru, karmelu i wszystkiego przesłodkiego.  Składniki na ciasto: Z tego przepisu mają wyjść trzy blaty. 3 szkl. mąki 3 jajka 1 szkl. cukru 3 łyżki miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki jogurtu greckiego 100g masła 4 garści orzechów włoskich Mąkę połączyć z cukrem, proszkiem i masłem. Dodać jajka, jogurt oraz roztopiony miód i wyrobić ciasto na jednolitą konsystencję. Podzielić na tr