Przejdź do głównej zawartości

Burrito

            Nie do wiary jak szybko mija zima i jak bardzo przychylna jest tu, we Wrocławiu. Ciągle nie mogę wyjść z podziwu, że nawet te ponad 350 km dzielące Warszawę i Wrocław, mają znaczenie jeśli chodzi o odczuwanie zimna i zmiany w pogodzie. Zeszłoroczną warszawską zimę kojarzę tylko i wyłącznie z hibernacją. Smog, zachmurzenie, wiatr i zimno. Zimno, przenikliwe do tego stopnia, że trzeba było ratować się toną rozgrzewających herbat i pikantnych potraw, aby pobudzić nieco organizm.
Jeśli chcecie skorzystać z pomysłu na słoneczną tortillę, którą zrobicie w swoim domu w 15 min, a dzięki dużej ilości kolorów na talerzu, podniesie się wam poziom endorfin – szczerze zapraszam!

Składniki na dwie porcje:
  • 500g mięsa wołowego mielonego
  • puszka czerwonej fasoli
  • puszka kukurydzy
  • ½ papryczki chili
  • 1 czerwona cebula
  • 250ml passaty pomidorowej
  • 2 tortille
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: wędzona papryka, sól, ostra papryka, tymianek, bazylia, oregano, kmin rzymski, nasiona kolendry
  • dodatki: sałata, pomidor, papryka, czerwona cebula


Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać mięso mielone, przyprawić wymienionymi przyprawami oraz pokrojoną papryczką chili, podsmażyć. Wlać passatę pomidorową, fasolę oraz kukurydzę. Jeżeli sos jest zbyt gęsty, można dolać więcej przecieru z pomidorów. Wszystko podgotować, aż do połączenia się składników.
Na tortillę wylać sos, położyć warzywa oraz pokrojoną w piórka czerwoną cebulę. Zawinąć w tradycyjne burrito i włożyć na 3/4 min do piekarnika nagrzanego do 180st. C.

Burrito

Burrito


Komentarze

  1. Jestem właśnie w Meksyku, a burrito to moje ulubione danie. Czekam na wersję wegańską :)
    Spokoju ducha życzę:*

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Popularne posty z tego bloga

Orzechowiec

Czekoladowe ciasto z malinami

Ciasta czekoladowe stanowią dla mnie nie lada wyzwanie. Przez ciężkość i zbitą konsystencje masy, często mam wrażenie, że ciasto nie do końca mi wyszło. Wczoraj postanowiłam skorzystać z przepisu na mocno czekoladowe ciasto z malinami. Efekt mnie nie powalił, wręcz zniesmaczył. Ciasto jest piekielnie słodkie, kaloryczne, ciężkie i zdecydowanie polecam go tylko i wyłącznie miłośnikom czekolady i cukru. Uwaga, robicie je na własną odpowiedzialność :)
Składniki na czekoladowy spód: 1 tabliczka czekolady gorzkiej1 tabliczka czekolady mlecznej5 jajek120g ksylitolu lub cukru100g masła3 łyżki kakao50ml whisky60ml wody¼ szkl. mąki pszennej
Piekarnik nagrzać do 160 st. C.
Do garnka wrzucić połamaną na kostki czekoladę i pokrojone masło, rozpuścić. Dodać whisky oraz wodę i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Odstawić z ognia i wystudzić. Żółtka ubić z cukrem na gładką masę, a białka osobno na sztywną pianę. Do żółtek dodać po łyżce czekoladowej masy i delikatnie wymieszać łyżką. Po uzyskaniu …

Ciasto bananowe z bitą śmietaną

Klasyczny kopiec kreta kojarzy mi się z dzieciństwem. Pamiętam jak dr. Oetker wypuścił swoją słynną serię "fali dunaju" i owy "kopiec kreta". Wystarczyło podążać za przepisem, kolejno otwierać białe ponumerowane opakowania i tak po kilku godzinach pracy mieliśmy swoje słodkie usypisko na talerzu. Nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała zamienić białych magicznych opakowań, na własne składniki. 
Składniki na ciasto czekoladowe: 2 szklanki mąki ryżowej (ciasto jest bardziej kruche, ale można użyć zwykłej mąki)100g roztopionego masła200g jogurtu greckiego1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody4 łyżki kakao2 łyżki cukru pudruczekoladowy likier do nasączenia ciasta Piekarnik rozgrzać do 180st. C. Mąkę przesypać do miski i kolejno dodać wszystkie składniki. Dokładnie wymieszać na pół gęstą masę. Przelać do tortownicy (ok.20cm) i piec w piekarniku ok. 30 min. Po upieczeniu, wyciągnąć z tortownicy i studzić.       Kiedy ciasto będzie już wystarczająco z…