Przejdź do głównej zawartości

Burrito

            Nie do wiary jak szybko mija zima i jak bardzo przychylna jest tu, we Wrocławiu. Ciągle nie mogę wyjść z podziwu, że nawet te ponad 350 km dzielące Warszawę i Wrocław, mają znaczenie jeśli chodzi o odczuwanie zimna i zmiany w pogodzie. Zeszłoroczną warszawską zimę kojarzę tylko i wyłącznie z hibernacją. Smog, zachmurzenie, wiatr i zimno. Zimno, przenikliwe do tego stopnia, że trzeba było ratować się toną rozgrzewających herbat i pikantnych potraw, aby pobudzić nieco organizm.
Jeśli chcecie skorzystać z pomysłu na słoneczną tortillę, którą zrobicie w swoim domu w 15 min, a dzięki dużej ilości kolorów na talerzu, podniesie się wam poziom endorfin – szczerze zapraszam!

Składniki na dwie porcje:
  • 500g mięsa wołowego mielonego
  • puszka czerwonej fasoli
  • puszka kukurydzy
  • ½ papryczki chili
  • 1 czerwona cebula
  • 250ml passaty pomidorowej
  • 2 tortille
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: wędzona papryka, sól, ostra papryka, tymianek, bazylia, oregano, kmin rzymski, nasiona kolendry
  • dodatki: sałata, pomidor, papryka, czerwona cebula


Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać mięso mielone, przyprawić wymienionymi przyprawami oraz pokrojoną papryczką chili, podsmażyć. Wlać passatę pomidorową, fasolę oraz kukurydzę. Jeżeli sos jest zbyt gęsty, można dolać więcej przecieru z pomidorów. Wszystko podgotować, aż do połączenia się składników.
Na tortillę wylać sos, położyć warzywa oraz pokrojoną w piórka czerwoną cebulę. Zawinąć w tradycyjne burrito i włożyć na 3/4 min do piekarnika nagrzanego do 180st. C.

Burrito

Burrito


Komentarze

  1. Jestem właśnie w Meksyku, a burrito to moje ulubione danie. Czekam na wersję wegańską :)
    Spokoju ducha życzę:*

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Popularne posty z tego bloga

Orzechowiec

W ogrodzie moich rodziców można spotkać niesłychane ilości orzechów włoskich i laskowych. Skoro jesień kojarzy nam się z tymi pysznymi skarbami, to trzeba wykorzystywać ich wartości smakowe ale również żywieniowe. Orzechy dzięki swemu niepowtarzalnemu aromatowi nadają wyrazisty smak sałatkom, pastom, ale również stanowią główny składnik ciast czy innych deserów. Ja stawiam na tradycyjnego orzechowca, a żeby dołożyć sobie i bliskim trochę rozpusty, łączę go z masą grysikową. Przepis znalazłam w Internecie, ale przekombinowałam go na tyle, żeby ciasto nie powaliło od nadmiaru cukru, karmelu i wszystkiego przesłodkiego.  Składniki na ciasto: Z tego przepisu mają wyjść trzy blaty. 3 szkl. mąki 3 jajka 1 szkl. cukru 3 łyżki miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki jogurtu greckiego 100g masła 4 garści orzechów włoskich Mąkę połączyć z cukrem, proszkiem i masłem. Dodać jajka, jogurt oraz roztopiony miód i wyrobić ciasto na jednolitą konsystencję. Podzielić na tr

Sernik z musem pomarańczowym

Po świątecznym obżarstwie czas na nieco łagodniejsze i   bardziej orzeźwiające desery. Niedługo wkroczymy w karnawałowy klimat, który słynie z dobrej zabawy i noworocznego szaleństwa. W kuchni można poszaleć ze smakiem oraz kolorem naszych potraw. Ja zaczynam od propozycji sernika z obłędnie pomarańczową   żelką. Sam deser nie wymaga dużej pracy, a zachwyci smakiem oraz wyglądem. Składniki: 2 opakowania serka Danio 400g 20g żelatyny opakowanie ciastek owsianych/ biszkoptów 2 pomarańcze 1 galaretka pomarańczowa Żelatynę zalać 2/3 łyżkami wody i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Serek wymieszać z rozpuszczoną żelatyną. Dno tortownicy wyłożyć ciastkami i przelać na nie gotową masę. Pomarańcze obrać ze skóry i oczyścić z białej powłoki. Zmiksować na jednolitą konsystencję i lekko ją podgrzać. Wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać. Lekko ścinający się mus przelać na powierzchnię sernika. 

Czekoladowe ciasto z malinami

Ciasta czekoladowe stanowią dla mnie nie lada wyzwanie. Przez ciężkość i zbitą konsystencje masy, często mam wrażenie, że ciasto nie do końca mi wyszło. Wczoraj postanowiłam skorzystać z przepisu na mocno czekoladowe ciasto z malinami. Efekt mnie nie powalił, wręcz zniesmaczył. Ciasto jest piekielnie słodkie, kaloryczne, ciężkie i zdecydowanie polecam go tylko i wyłącznie miłośnikom czekolady i cukru. Uwaga, robicie je na własną odpowiedzialność :) Składniki na czekoladowy spód: 1 tabliczka czekolady gorzkiej 1 tabliczka czekolady mlecznej 5 jajek 120g ksylitolu lub cukru 100g masła 3 łyżki kakao 50ml whisky 60ml wody ¼ szkl. mąki pszennej Piekarnik nagrzać do 160 st. C. Do garnka wrzucić połamaną na kostki czekoladę i pokrojone masło, rozpuścić. Dodać whisky oraz wodę i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Odstawić z ognia i wystudzić. Żółtka ubić z cukrem na gładką masę, a białka osobno na sztywną pianę. Do żółtek dodać po łyżce czekoladowej masy i delikat