Jeśli chcecie skorzystać z
pomysłu na słoneczną tortillę, którą zrobicie w swoim domu w 15 min, a dzięki dużej
ilości kolorów na talerzu, podniesie się wam poziom endorfin – szczerze zapraszam!
Składniki na dwie porcje:
- 500g mięsa wołowego mielonego
- puszka czerwonej fasoli
- puszka kukurydzy
- ½ papryczki chili
- 1 czerwona cebula
- 250ml passaty pomidorowej
- 2 tortille
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy: wędzona papryka, sól, ostra papryka, tymianek, bazylia, oregano, kmin rzymski, nasiona kolendry
- dodatki: sałata, pomidor, papryka, czerwona cebula
Cebulę pokroić w kostkę i
zeszklić na patelni wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać mięso
mielone, przyprawić wymienionymi przyprawami oraz pokrojoną papryczką chili,
podsmażyć. Wlać passatę pomidorową, fasolę oraz kukurydzę. Jeżeli sos jest zbyt
gęsty, można dolać więcej przecieru z pomidorów. Wszystko podgotować, aż do połączenia
się składników.
Na tortillę wylać sos, położyć
warzywa oraz pokrojoną w piórka czerwoną cebulę. Zawinąć w tradycyjne burrito i
włożyć na 3/4 min do piekarnika nagrzanego do 180st. C.
Jestem właśnie w Meksyku, a burrito to moje ulubione danie. Czekam na wersję wegańską :)
OdpowiedzUsuńSpokoju ducha życzę:*