Przejdź do głównej zawartości

Jaglana szarlotka

       Moje podejście do kaszy jaglanej nieco się zmieniło. Uważam, że ma ona tyle świetnych zastosowań, zdrowych właściwości i samych zalet, że nie potrafię pozostać wobec niej obojętna. Poszłam o krok dalej i wyszukałam przepis na jaglaną szarlotkę. Spód ciasta nieco zmodyfikowałam i użyłam swojego sprawdzonego przepisu na kruche korzenne z mojego świątecznego sernika. Przeliczyłam się jedynie z przyprawą do piernika, którą uwielbiam, i w całości przebijała się przed szereg smaku. Dziś prezentuję Wam poprawiony i przede wszystkim sprawdzony przepis na zdrową alternatywę tradycyjnej szarlotki.

       Składniki na spód:
  • 150g mąki ryżowej
  • 40g zblendowanych migdałów
  • 100g oleju kokosowego
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 60g mąki ziemniaczanej
Olej rozpuścić i połączyć ze składnikami. Ciasto dobrze wyrobić, odłożyć 1/3 części i resztą wyłożyć tortownicę (ok.22cm). Włożyć do lodówki na ok. 20min.

      Składniki na masę jaglaną:
  • 2 woreczki kaszy jaglanej (200g)
  • 2 szklanki mleka
  • 1 1/2 szklanki erytrytolu/ksylitolu/cukru
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 budyń waniliowy
  • sok z cytryny + obrana skórka
  • 2 jabłka (obrać, pokroić na kawałki,wymieszać z cukrem, cynamonem i sokiem z cytryny) 
      
       Kaszę wypłukać. Przełożyć do garnka z mlekiem, cukrem oraz cytryną. Gotować ok. 20 min aż kasza wsiąknie całe mleko. Po czasie, wlać mleko kokosowe i budyń. Wszystko dokładnie zblendować na gładką, jednolitą masę. Całość wylać na przygotowany wcześniej korzenny spód. Poukładać jabłka i pokruszyć resztką pozostawionego ciasta. Piec ok.1h w temp. 180st. C. Przed podaniem, wystudzić.

Jaglana szarlotka

Jaglana szarlotka



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Orzechowiec

W ogrodzie moich rodziców można spotkać niesłychane ilości orzechów włoskich i laskowych. Skoro jesień kojarzy nam się z tymi pysznymi skarbami, to trzeba wykorzystywać ich wartości smakowe ale również żywieniowe. Orzechy dzięki swemu niepowtarzalnemu aromatowi nadają wyrazisty smak sałatkom, pastom, ale również stanowią główny składnik ciast czy innych deserów. Ja stawiam na tradycyjnego orzechowca, a żeby dołożyć sobie i bliskim trochę rozpusty, łączę go z masą grysikową. Przepis znalazłam w Internecie, ale przekombinowałam go na tyle, żeby ciasto nie powaliło od nadmiaru cukru, karmelu i wszystkiego przesłodkiego.  Składniki na ciasto: Z tego przepisu mają wyjść trzy blaty. 3 szkl. mąki 3 jajka 1 szkl. cukru 3 łyżki miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki jogurtu greckiego 100g masła 4 garści orzechów włoskich Mąkę połączyć z cukrem, proszkiem i masłem. Dodać jajka, jogurt oraz roztopiony miód i wyrobić ciasto na jednolitą konsystencję. Podzielić na tr

Sernik z musem pomarańczowym

Po świątecznym obżarstwie czas na nieco łagodniejsze i   bardziej orzeźwiające desery. Niedługo wkroczymy w karnawałowy klimat, który słynie z dobrej zabawy i noworocznego szaleństwa. W kuchni można poszaleć ze smakiem oraz kolorem naszych potraw. Ja zaczynam od propozycji sernika z obłędnie pomarańczową   żelką. Sam deser nie wymaga dużej pracy, a zachwyci smakiem oraz wyglądem. Składniki: 2 opakowania serka Danio 400g 20g żelatyny opakowanie ciastek owsianych/ biszkoptów 2 pomarańcze 1 galaretka pomarańczowa Żelatynę zalać 2/3 łyżkami wody i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Serek wymieszać z rozpuszczoną żelatyną. Dno tortownicy wyłożyć ciastkami i przelać na nie gotową masę. Pomarańcze obrać ze skóry i oczyścić z białej powłoki. Zmiksować na jednolitą konsystencję i lekko ją podgrzać. Wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać. Lekko ścinający się mus przelać na powierzchnię sernika. 

Czekoladowe ciasto z malinami

Ciasta czekoladowe stanowią dla mnie nie lada wyzwanie. Przez ciężkość i zbitą konsystencje masy, często mam wrażenie, że ciasto nie do końca mi wyszło. Wczoraj postanowiłam skorzystać z przepisu na mocno czekoladowe ciasto z malinami. Efekt mnie nie powalił, wręcz zniesmaczył. Ciasto jest piekielnie słodkie, kaloryczne, ciężkie i zdecydowanie polecam go tylko i wyłącznie miłośnikom czekolady i cukru. Uwaga, robicie je na własną odpowiedzialność :) Składniki na czekoladowy spód: 1 tabliczka czekolady gorzkiej 1 tabliczka czekolady mlecznej 5 jajek 120g ksylitolu lub cukru 100g masła 3 łyżki kakao 50ml whisky 60ml wody ¼ szkl. mąki pszennej Piekarnik nagrzać do 160 st. C. Do garnka wrzucić połamaną na kostki czekoladę i pokrojone masło, rozpuścić. Dodać whisky oraz wodę i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Odstawić z ognia i wystudzić. Żółtka ubić z cukrem na gładką masę, a białka osobno na sztywną pianę. Do żółtek dodać po łyżce czekoladowej masy i delikat