Podobno tegoroczne święta mają
być ciepłe i słoneczne. Przez liczne dekoracje, kolorowe kwiaty, ozdoby,
różnobarwne pisanki i stroiki mi zawsze będą się kojarzyć z podmuchem czegoś
wiosennego i lekkiego. Dla wielu, święta to pierwsze kroki wiosny i pożegnania
się z zimowymi akcentami, które znosiliśmy przez ostatnie, długie miesiące. Mamy
okazję na coś kolorowego, optymistycznego i radosnego, dlatego z chęcią
zabieramy się za strojenie naszej przestrzeni, wychodzimy na spacery, by łapać
pierwsze i najprzyjemniejsze promienie słońca. To czas, kiedy narasta w nas
mobilizacja, bo wiemy, że z ciepłem będzie tylko lepiej…
Na święta przygotowuję coś
lekkiego i orzeźwiającego. Jeśli miałabym połączyć te dwa słowa i znaleźć dla
nich wspólny mianownik, byłaby to cytryna! Jeżeli cytryna, to puszysty i rześki
lemon curd… Jeśli lemon curd zestawimy z klasyką polskich świąt- makiem,
otrzymamy prosty sposób na uśmiech naszych bliskich.
Składniki na ciasto:
- 8 białek
- 4 żółtka
- 1 szkl. maku
- 1 szklanka wiórek kokosowych
- ¾ szkl. cukru
Białka ubić na sztywno, w
ostatniej fazie dodawać cukier i doprowadzić do błyszczącej masy. Stale
ubijając, dodawać po jednym żółtku. Odłożyć mikser, wsypać mak i wiórki
kokosowe i dokładnie połączyć składniki. Piec 20 min w 180st. C.
Składniki na lemon curd:
- 3 cytryny
- 3 jajka
- 200g erytrytolu/ 150g ksylitolu cukru
- pół kostki masła (prawdziwego,wysoko tłuszczowego)
Cytrynę zetrzeć ze skórki i
wycisnąć sok. W garnku ubić jajka z cukrem na białą i puszystą masę. Jajka muszą
podwoić swoją objętość. Wstawić garnek na ogień i lekko podgrzać. Dodać
przygotowane cytryny oraz masło. Lekko zagotować i odstawić do całkowitego
stężenia.
Składniki na budyń:
- 300ml mleka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 100g erytrytolu
- 2 żółtka
- 200g serka waniliowego
- 200g lemon curd
W misce ubijamy cukier z
żółtkami, dodajemy budyń. Mleko zagotowujemy i wlewamy do niego wymieszaną masę
budyniową. Mocno mieszamy, aby nie powstały grudki. Zostawiamy do całkowitego
wystygnięcia.
Po czasie, budyń miksujemy z lemon curd i serkiem waniliowym. Przelewamy na wystygnięty makowy spód. Jeżeli Wasz biszkopt jest wysoki, można go przekroić na pół i przełożyć masą.
Po czasie, budyń miksujemy z lemon curd i serkiem waniliowym. Przelewamy na wystygnięty makowy spód. Jeżeli Wasz biszkopt jest wysoki, można go przekroić na pół i przełożyć masą.
Komentarze
Publikowanie komentarza