Przejdź do głównej zawartości

Ciasto makowe z lemon curd


Podobno tegoroczne święta mają być ciepłe i słoneczne. Przez liczne dekoracje, kolorowe kwiaty, ozdoby, różnobarwne pisanki i stroiki mi zawsze będą się kojarzyć z podmuchem czegoś wiosennego i lekkiego. Dla wielu, święta to pierwsze kroki wiosny i pożegnania się z zimowymi akcentami, które znosiliśmy przez ostatnie, długie miesiące. Mamy okazję na coś kolorowego, optymistycznego i radosnego, dlatego z chęcią zabieramy się za strojenie naszej przestrzeni, wychodzimy na spacery, by łapać pierwsze i najprzyjemniejsze promienie słońca. To czas, kiedy narasta w nas mobilizacja, bo wiemy, że z ciepłem będzie tylko lepiej…
Na święta przygotowuję coś lekkiego i orzeźwiającego. Jeśli miałabym połączyć te dwa słowa i znaleźć dla nich wspólny mianownik, byłaby to cytryna! Jeżeli cytryna, to puszysty i rześki lemon curd… Jeśli lemon curd zestawimy z klasyką polskich świąt- makiem, otrzymamy prosty sposób na uśmiech naszych bliskich.

Składniki na ciasto:
  • 8 białek
  • 4 żółtka
  • 1 szkl. maku
  • 1 szklanka wiórek kokosowych
  • ¾ szkl. cukru
Białka ubić na sztywno, w ostatniej fazie dodawać cukier i doprowadzić do błyszczącej masy. Stale ubijając, dodawać po jednym żółtku. Odłożyć mikser, wsypać mak i wiórki kokosowe i dokładnie połączyć składniki. Piec 20 min w 180st. C.

Składniki na lemon curd:

  • 3 cytryny
  • 3 jajka
  • 200g erytrytolu/ 150g ksylitolu cukru
  • pół kostki masła (prawdziwego,wysoko tłuszczowego)


Cytrynę zetrzeć ze skórki i wycisnąć sok. W garnku ubić jajka z cukrem na białą i puszystą masę. Jajka muszą podwoić swoją objętość. Wstawić garnek na ogień i lekko podgrzać. Dodać przygotowane cytryny oraz masło. Lekko zagotować i odstawić do całkowitego stężenia.

Składniki na budyń:

  • 300ml mleka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 100g erytrytolu
  • 2 żółtka
  • 200g serka waniliowego
  • 200g lemon curd


W misce ubijamy cukier z żółtkami, dodajemy budyń. Mleko zagotowujemy i wlewamy do niego wymieszaną masę budyniową. Mocno mieszamy, aby nie powstały grudki. Zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Po czasie, budyń miksujemy z lemon curd i serkiem waniliowym. Przelewamy na wystygnięty makowy spód. Jeżeli Wasz biszkopt jest wysoki, można go przekroić na pół i przełożyć masą.

Ciasto makowe z lemon curd

Ciasto makowe z lemon curd

Ciasto makowe z lemon curd

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Orzechowiec

W ogrodzie moich rodziców można spotkać niesłychane ilości orzechów włoskich i laskowych. Skoro jesień kojarzy nam się z tymi pysznymi skarbami, to trzeba wykorzystywać ich wartości smakowe ale również żywieniowe. Orzechy dzięki swemu niepowtarzalnemu aromatowi nadają wyrazisty smak sałatkom, pastom, ale również stanowią główny składnik ciast czy innych deserów. Ja stawiam na tradycyjnego orzechowca, a żeby dołożyć sobie i bliskim trochę rozpusty, łączę go z masą grysikową. Przepis znalazłam w Internecie, ale przekombinowałam go na tyle, żeby ciasto nie powaliło od nadmiaru cukru, karmelu i wszystkiego przesłodkiego.  Składniki na ciasto: Z tego przepisu mają wyjść trzy blaty. 3 szkl. mąki 3 jajka 1 szkl. cukru 3 łyżki miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki jogurtu greckiego 100g masła 4 garści orzechów włoskich Mąkę połączyć z cukrem, proszkiem i masłem. Dodać jajka, jogurt oraz roztopiony miód i wyrobić ciasto na jednolitą konsystencję. Podzielić na tr

Sernik z musem pomarańczowym

Po świątecznym obżarstwie czas na nieco łagodniejsze i   bardziej orzeźwiające desery. Niedługo wkroczymy w karnawałowy klimat, który słynie z dobrej zabawy i noworocznego szaleństwa. W kuchni można poszaleć ze smakiem oraz kolorem naszych potraw. Ja zaczynam od propozycji sernika z obłędnie pomarańczową   żelką. Sam deser nie wymaga dużej pracy, a zachwyci smakiem oraz wyglądem. Składniki: 2 opakowania serka Danio 400g 20g żelatyny opakowanie ciastek owsianych/ biszkoptów 2 pomarańcze 1 galaretka pomarańczowa Żelatynę zalać 2/3 łyżkami wody i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Serek wymieszać z rozpuszczoną żelatyną. Dno tortownicy wyłożyć ciastkami i przelać na nie gotową masę. Pomarańcze obrać ze skóry i oczyścić z białej powłoki. Zmiksować na jednolitą konsystencję i lekko ją podgrzać. Wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać. Lekko ścinający się mus przelać na powierzchnię sernika. 

Czekoladowe ciasto z malinami

Ciasta czekoladowe stanowią dla mnie nie lada wyzwanie. Przez ciężkość i zbitą konsystencje masy, często mam wrażenie, że ciasto nie do końca mi wyszło. Wczoraj postanowiłam skorzystać z przepisu na mocno czekoladowe ciasto z malinami. Efekt mnie nie powalił, wręcz zniesmaczył. Ciasto jest piekielnie słodkie, kaloryczne, ciężkie i zdecydowanie polecam go tylko i wyłącznie miłośnikom czekolady i cukru. Uwaga, robicie je na własną odpowiedzialność :) Składniki na czekoladowy spód: 1 tabliczka czekolady gorzkiej 1 tabliczka czekolady mlecznej 5 jajek 120g ksylitolu lub cukru 100g masła 3 łyżki kakao 50ml whisky 60ml wody ¼ szkl. mąki pszennej Piekarnik nagrzać do 160 st. C. Do garnka wrzucić połamaną na kostki czekoladę i pokrojone masło, rozpuścić. Dodać whisky oraz wodę i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Odstawić z ognia i wystudzić. Żółtka ubić z cukrem na gładką masę, a białka osobno na sztywną pianę. Do żółtek dodać po łyżce czekoladowej masy i delikat