Przejdź do głównej zawartości

Ciasto makowe z lemon curd


Podobno tegoroczne święta mają być ciepłe i słoneczne. Przez liczne dekoracje, kolorowe kwiaty, ozdoby, różnobarwne pisanki i stroiki mi zawsze będą się kojarzyć z podmuchem czegoś wiosennego i lekkiego. Dla wielu, święta to pierwsze kroki wiosny i pożegnania się z zimowymi akcentami, które znosiliśmy przez ostatnie, długie miesiące. Mamy okazję na coś kolorowego, optymistycznego i radosnego, dlatego z chęcią zabieramy się za strojenie naszej przestrzeni, wychodzimy na spacery, by łapać pierwsze i najprzyjemniejsze promienie słońca. To czas, kiedy narasta w nas mobilizacja, bo wiemy, że z ciepłem będzie tylko lepiej…
Na święta przygotowuję coś lekkiego i orzeźwiającego. Jeśli miałabym połączyć te dwa słowa i znaleźć dla nich wspólny mianownik, byłaby to cytryna! Jeżeli cytryna, to puszysty i rześki lemon curd… Jeśli lemon curd zestawimy z klasyką polskich świąt- makiem, otrzymamy prosty sposób na uśmiech naszych bliskich.

Składniki na ciasto:
  • 8 białek
  • 4 żółtka
  • 1 szkl. maku
  • 1 szklanka wiórek kokosowych
  • ¾ szkl. cukru
Białka ubić na sztywno, w ostatniej fazie dodawać cukier i doprowadzić do błyszczącej masy. Stale ubijając, dodawać po jednym żółtku. Odłożyć mikser, wsypać mak i wiórki kokosowe i dokładnie połączyć składniki. Piec 20 min w 180st. C.

Składniki na lemon curd:

  • 3 cytryny
  • 3 jajka
  • 200g erytrytolu/ 150g ksylitolu cukru
  • pół kostki masła (prawdziwego,wysoko tłuszczowego)


Cytrynę zetrzeć ze skórki i wycisnąć sok. W garnku ubić jajka z cukrem na białą i puszystą masę. Jajka muszą podwoić swoją objętość. Wstawić garnek na ogień i lekko podgrzać. Dodać przygotowane cytryny oraz masło. Lekko zagotować i odstawić do całkowitego stężenia.

Składniki na budyń:

  • 300ml mleka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 100g erytrytolu
  • 2 żółtka
  • 200g serka waniliowego
  • 200g lemon curd


W misce ubijamy cukier z żółtkami, dodajemy budyń. Mleko zagotowujemy i wlewamy do niego wymieszaną masę budyniową. Mocno mieszamy, aby nie powstały grudki. Zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Po czasie, budyń miksujemy z lemon curd i serkiem waniliowym. Przelewamy na wystygnięty makowy spód. Jeżeli Wasz biszkopt jest wysoki, można go przekroić na pół i przełożyć masą.

Ciasto makowe z lemon curd

Ciasto makowe z lemon curd

Ciasto makowe z lemon curd

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Orzechowiec

Ciasto bananowe z bitą śmietaną

Klasyczny kopiec kreta kojarzy mi się z dzieciństwem. Pamiętam jak dr. Oetker wypuścił swoją słynną serię "fali dunaju" i owy "kopiec kreta". Wystarczyło podążać za przepisem, kolejno otwierać białe ponumerowane opakowania i tak po kilku godzinach pracy mieliśmy swoje słodkie usypisko na talerzu. Nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała zamienić białych magicznych opakowań, na własne składniki. 
Składniki na ciasto czekoladowe: 2 szklanki mąki ryżowej (ciasto jest bardziej kruche, ale można użyć zwykłej mąki)100g roztopionego masła200g jogurtu greckiego1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody4 łyżki kakao2 łyżki cukru pudruczekoladowy likier do nasączenia ciasta Piekarnik rozgrzać do 180st. C. Mąkę przesypać do miski i kolejno dodać wszystkie składniki. Dokładnie wymieszać na pół gęstą masę. Przelać do tortownicy (ok.20cm) i piec w piekarniku ok. 30 min. Po upieczeniu, wyciągnąć z tortownicy i studzić.       Kiedy ciasto będzie już wystarczająco z…

Czekoladowe ciasto z malinami

Ciasta czekoladowe stanowią dla mnie nie lada wyzwanie. Przez ciężkość i zbitą konsystencje masy, często mam wrażenie, że ciasto nie do końca mi wyszło. Wczoraj postanowiłam skorzystać z przepisu na mocno czekoladowe ciasto z malinami. Efekt mnie nie powalił, wręcz zniesmaczył. Ciasto jest piekielnie słodkie, kaloryczne, ciężkie i zdecydowanie polecam go tylko i wyłącznie miłośnikom czekolady i cukru. Uwaga, robicie je na własną odpowiedzialność :)
Składniki na czekoladowy spód: 1 tabliczka czekolady gorzkiej1 tabliczka czekolady mlecznej5 jajek120g ksylitolu lub cukru100g masła3 łyżki kakao50ml whisky60ml wody¼ szkl. mąki pszennej
Piekarnik nagrzać do 160 st. C.
Do garnka wrzucić połamaną na kostki czekoladę i pokrojone masło, rozpuścić. Dodać whisky oraz wodę i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Odstawić z ognia i wystudzić. Żółtka ubić z cukrem na gładką masę, a białka osobno na sztywną pianę. Do żółtek dodać po łyżce czekoladowej masy i delikatnie wymieszać łyżką. Po uzyskaniu …