Przejdź do głównej zawartości

Ciasto marchewkowe z kremem kokosowym



Ciasto marchewkowe chodziło za mną od dłuższego czasu. Wydawało mi się, że przygotowanie takiego przepisu nie wymaga zbyt dużej uwagi. Ot, zwykłe ciasto z bakaliami. Przepis zaczerpnęłam z mojej ulubionej skarbnicy i najbardziej szanowanego przeze mnie autorytetu kulinarnego- Kwestii Smaku. Schody zaczęły się w momencie, kiedy podczas przygotowania syropu kokosowego- wyszła mi kokosowa krówka. Podczas wkładania ciasta do piekarnika, zapomniałam spojrzeć o której go wstawiłam- piekłam więc na oko. Rano po przełożeniu go masą, która wylała się bokiem, stwierdziłam, że ciasto to jedna wielka porażka. Ku mojemu zaskoczeniu, po kilku godzinach stania w lodówce, nabrało odpowiedniego kształtu. Smak i konsystencja powala. Ciasto jest niezwykle aromatyczne, wilgotne i wprost idealnie rozpływające się w ustach. Moi rodzice byli zachwyceni, ja w sumie bardziej zdziwiona, że z porannego przykrego naleśnika, nabrało odpowiedniej formy i dojrzało do rangi ciasta na medal. 

Składniki na ciasto:
  • 3 średnie starte marchewki
  • 100 g ananasa
  • 50 g orzechów włoskich
  • 30 g płatków migdałowych
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 300 g mąki pszennej
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżeczki przyprawy piernikowej
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 200 g erytrytolu/cukru
  • 200 ml oleju kokosowego

           
            Marchewki zetrzeć na małych oczkach. Dodać nich bakalie i ananasa pokrojonego w drobną kostkę. Wymieszać.
W drugiej misce należy połączyć suche składniki, czyli mąkę ekstrakt waniliowy, przyprawę, sodę oraz proszek do pieczenia.
W kolejnej misce ubić jajka wraz cukrem. Należy osiągnąć białą, podwojoną konsystencję.Na koniec wlać roztopiony olej kokosowy i przełożyć zawartość pierwszej miski. Wymieszać łyżką, aż do połączenia się składników. To samo robimy z drugą miską, czyli przesypujemy do jajek z marchewką mąkę i dokładnie wszystko łączymy.
Tortownicę 24cm wyłożyć papierem bądź wysmarować tłuszczem. Całość piec ok. 40min w temp. 180st.C.

            Składniki na krem:
  • 800g serka waniliowego
  • 1 puszka mleka kokosowego (400ml)
  • ¾ szklanki cukru/ksylitolu
  • 40ml rumu
  • 2 łyżeczki żelatyny (jeżeli Wasza masa jest za rzadka)

           
Mleko podgrzać i rozpuścić w nim cukier i dolać rum. Gotować ok. 30min, aż do uzyskania krystalicznej, syropowej konsystencji. Wystudzić.
Serek waniliowy dobrze zmiksować z wystudzonym syropem. Jeżeli używacie żelatyny, to rozpuście ją w 4 łyżkach gorącej, ale nie wrzącej wody i dokładnie zmiksujcie z masą. Przełożyć wystudzone i przekrojone na pół ciasto - pokryć również jego wierzch. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Najlepiej na całą noc.

Ciasto marchewkowe z kremem kokosowym

Ciasto marchewkowe z kremem kokosowym

Ciasto marchewkowe z kremem kokosowym


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Orzechowiec

W ogrodzie moich rodziców można spotkać niesłychane ilości orzechów włoskich i laskowych. Skoro jesień kojarzy nam się z tymi pysznymi skarbami, to trzeba wykorzystywać ich wartości smakowe ale również żywieniowe. Orzechy dzięki swemu niepowtarzalnemu aromatowi nadają wyrazisty smak sałatkom, pastom, ale również stanowią główny składnik ciast czy innych deserów. Ja stawiam na tradycyjnego orzechowca, a żeby dołożyć sobie i bliskim trochę rozpusty, łączę go z masą grysikową. Przepis znalazłam w Internecie, ale przekombinowałam go na tyle, żeby ciasto nie powaliło od nadmiaru cukru, karmelu i wszystkiego przesłodkiego.  Składniki na ciasto: Z tego przepisu mają wyjść trzy blaty. 3 szkl. mąki 3 jajka 1 szkl. cukru 3 łyżki miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki jogurtu greckiego 100g masła 4 garści orzechów włoskich Mąkę połączyć z cukrem, proszkiem i masłem. Dodać jajka, jogurt oraz roztopiony miód i wyrobić ciasto na jednolitą konsystencję. Podzielić na tr

Sernik z musem pomarańczowym

Po świątecznym obżarstwie czas na nieco łagodniejsze i   bardziej orzeźwiające desery. Niedługo wkroczymy w karnawałowy klimat, który słynie z dobrej zabawy i noworocznego szaleństwa. W kuchni można poszaleć ze smakiem oraz kolorem naszych potraw. Ja zaczynam od propozycji sernika z obłędnie pomarańczową   żelką. Sam deser nie wymaga dużej pracy, a zachwyci smakiem oraz wyglądem. Składniki: 2 opakowania serka Danio 400g 20g żelatyny opakowanie ciastek owsianych/ biszkoptów 2 pomarańcze 1 galaretka pomarańczowa Żelatynę zalać 2/3 łyżkami wody i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Serek wymieszać z rozpuszczoną żelatyną. Dno tortownicy wyłożyć ciastkami i przelać na nie gotową masę. Pomarańcze obrać ze skóry i oczyścić z białej powłoki. Zmiksować na jednolitą konsystencję i lekko ją podgrzać. Wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać. Lekko ścinający się mus przelać na powierzchnię sernika. 

Czekoladowe ciasto z malinami

Ciasta czekoladowe stanowią dla mnie nie lada wyzwanie. Przez ciężkość i zbitą konsystencje masy, często mam wrażenie, że ciasto nie do końca mi wyszło. Wczoraj postanowiłam skorzystać z przepisu na mocno czekoladowe ciasto z malinami. Efekt mnie nie powalił, wręcz zniesmaczył. Ciasto jest piekielnie słodkie, kaloryczne, ciężkie i zdecydowanie polecam go tylko i wyłącznie miłośnikom czekolady i cukru. Uwaga, robicie je na własną odpowiedzialność :) Składniki na czekoladowy spód: 1 tabliczka czekolady gorzkiej 1 tabliczka czekolady mlecznej 5 jajek 120g ksylitolu lub cukru 100g masła 3 łyżki kakao 50ml whisky 60ml wody ¼ szkl. mąki pszennej Piekarnik nagrzać do 160 st. C. Do garnka wrzucić połamaną na kostki czekoladę i pokrojone masło, rozpuścić. Dodać whisky oraz wodę i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Odstawić z ognia i wystudzić. Żółtka ubić z cukrem na gładką masę, a białka osobno na sztywną pianę. Do żółtek dodać po łyżce czekoladowej masy i delikat