Ciasto marchewkowe chodziło za
mną od dłuższego czasu. Wydawało mi się, że przygotowanie takiego przepisu nie
wymaga zbyt dużej uwagi. Ot, zwykłe ciasto z bakaliami. Przepis zaczerpnęłam z
mojej ulubionej skarbnicy i najbardziej szanowanego przeze mnie autorytetu
kulinarnego- Kwestii Smaku. Schody zaczęły się w momencie, kiedy podczas
przygotowania syropu kokosowego- wyszła mi kokosowa krówka. Podczas wkładania
ciasta do piekarnika, zapomniałam spojrzeć o której go wstawiłam- piekłam więc
na oko. Rano po przełożeniu go masą, która wylała się bokiem, stwierdziłam, że
ciasto to jedna wielka porażka. Ku mojemu zaskoczeniu, po kilku godzinach
stania w lodówce, nabrało odpowiedniego kształtu. Smak i konsystencja powala.
Ciasto jest niezwykle aromatyczne, wilgotne i wprost idealnie rozpływające się
w ustach. Moi rodzice byli zachwyceni, ja w sumie bardziej zdziwiona, że z
porannego przykrego naleśnika, nabrało odpowiedniej formy i dojrzało do rangi
ciasta na medal.
Składniki na ciasto:
- 3 średnie starte marchewki
- 100 g ananasa
- 50 g orzechów włoskich
- 30 g płatków migdałowych
- 50 g wiórków kokosowych
- 300 g mąki pszennej
- kilka kropel ekstraktu waniliowego
- 3 łyżeczki przyprawy piernikowej
- 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 200 g erytrytolu/cukru
- 200 ml oleju kokosowego
Marchewki zetrzeć na małych oczkach. Dodać nich bakalie i ananasa pokrojonego w drobną kostkę.
Wymieszać.
W drugiej misce należy połączyć suche składniki, czyli mąkę ekstrakt
waniliowy, przyprawę, sodę oraz proszek do pieczenia.
W kolejnej misce ubić jajka wraz cukrem. Należy osiągnąć białą, podwojoną
konsystencję.Na koniec wlać roztopiony olej kokosowy i przełożyć zawartość
pierwszej miski. Wymieszać łyżką, aż do połączenia się składników. To samo
robimy z drugą miską, czyli przesypujemy do jajek z marchewką mąkę i dokładnie wszystko łączymy.
Tortownicę 24cm wyłożyć papierem bądź wysmarować tłuszczem. Całość piec ok.
40min w temp. 180st.C.
Składniki na krem:
- 800g serka waniliowego
- 1 puszka mleka kokosowego (400ml)
- ¾ szklanki cukru/ksylitolu
- 40ml rumu
- 2 łyżeczki żelatyny (jeżeli Wasza masa jest za rzadka)
Mleko podgrzać i
rozpuścić w nim cukier i dolać rum. Gotować ok. 30min, aż do uzyskania
krystalicznej, syropowej konsystencji. Wystudzić.
Serek waniliowy dobrze
zmiksować z wystudzonym syropem. Jeżeli używacie żelatyny, to rozpuście ją w
4 łyżkach gorącej, ale nie wrzącej wody i dokładnie zmiksujcie z masą. Przełożyć
wystudzone i przekrojone na pół ciasto - pokryć również jego wierzch. Odstawić
do lodówki do całkowitego stężenia. Najlepiej na całą noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz