Przejdź do głównej zawartości

Ciasto snikers


Wiecie, że mam pomysł na to jak przestać martwić się o brak nadchodzącej wiosny… Ten przebiegły i niewątpliwie pyszny plan opatentowałam wczoraj, a dziś postanowiłam się z nim podzielić. Kryje się on pod tajemniczą nazwą „Ciasto snikers” i zdecydowanie łagodzi wszystkie frustracje wynikające z patrzenia na śnieżny krajobraz. Dużo słodkiego budyniu, karmelu, czekoladowych herbatników i caaaały ogrom zastygłej, gęstej i słodszej od miodu krówki z całymi orzechami. Ciasto to niebanalny obłęd, a skoro jeszcze nie musimy się martwić o nasze wiosenno-letnie figury, możemy zajadać się nim ile tylko mamy ochotę.

Składniki:
  • 2 paczki kakaowych herbatników
  • 200g daktyli
  • 50ml mleka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 800ml mleka
  • pół szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 100g masła
  • 40/50g orzechów ziemnych, włoskich
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżki cukru


Zagotować wodę i zalać nią daktyle. Poczekać, aż całkowicie zmiękną. Następnie odsączyć nadmiar wody z owoców i zblendować je ze szczyptą soli i mlekiem.
Pierwszą warstwę herbatników wyłożyć na dno prostokątnej formy, a następnie wysmarować całą daktylową masą i znów przykryć herbatnikami.
Pół litra mleka zagotować z połową szklanki cukru, w pozostałych 300ml rozpuścić dwa budynie oraz dodać 1 jajko, dokładnie wymieszać. Kiedy mleko zacznie wrzeć, wlać masę budyniową i mocno mieszać, aby nie powstały grudki. Gorący budyń wylać na warstwę kakaowych ciastek i położyć kolejną.
Na patelni rozpuścić masło, dodać cukier oraz miód. Wsypać orzechy. Podpiec na mocno złoty kolor, jednak uważać żeby nie przypalić. Odstawić z ognia i poczekać, aż krówka nieco wystygnie i zacznie gęstnieć. Pokryć ciasto i odłożyć do całkowitego wystygnięcia.

Ciasto snikers

Ciasto snikers

Ciasto snikers

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Orzechowiec

W ogrodzie moich rodziców można spotkać niesłychane ilości orzechów włoskich i laskowych. Skoro jesień kojarzy nam się z tymi pysznymi skarbami, to trzeba wykorzystywać ich wartości smakowe ale również żywieniowe. Orzechy dzięki swemu niepowtarzalnemu aromatowi nadają wyrazisty smak sałatkom, pastom, ale również stanowią główny składnik ciast czy innych deserów. Ja stawiam na tradycyjnego orzechowca, a żeby dołożyć sobie i bliskim trochę rozpusty, łączę go z masą grysikową. Przepis znalazłam w Internecie, ale przekombinowałam go na tyle, żeby ciasto nie powaliło od nadmiaru cukru, karmelu i wszystkiego przesłodkiego.  Składniki na ciasto: Z tego przepisu mają wyjść trzy blaty. 3 szkl. mąki 3 jajka 1 szkl. cukru 3 łyżki miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki jogurtu greckiego 100g masła 4 garści orzechów włoskich Mąkę połączyć z cukrem, proszkiem i masłem. Dodać jajka, jogurt oraz roztopiony miód i wyrobić ciasto na jednolitą konsystencję. Podzielić na tr

Sernik z musem pomarańczowym

Po świątecznym obżarstwie czas na nieco łagodniejsze i   bardziej orzeźwiające desery. Niedługo wkroczymy w karnawałowy klimat, który słynie z dobrej zabawy i noworocznego szaleństwa. W kuchni można poszaleć ze smakiem oraz kolorem naszych potraw. Ja zaczynam od propozycji sernika z obłędnie pomarańczową   żelką. Sam deser nie wymaga dużej pracy, a zachwyci smakiem oraz wyglądem. Składniki: 2 opakowania serka Danio 400g 20g żelatyny opakowanie ciastek owsianych/ biszkoptów 2 pomarańcze 1 galaretka pomarańczowa Żelatynę zalać 2/3 łyżkami wody i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Serek wymieszać z rozpuszczoną żelatyną. Dno tortownicy wyłożyć ciastkami i przelać na nie gotową masę. Pomarańcze obrać ze skóry i oczyścić z białej powłoki. Zmiksować na jednolitą konsystencję i lekko ją podgrzać. Wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać. Lekko ścinający się mus przelać na powierzchnię sernika. 

Czekoladowe ciasto z malinami

Ciasta czekoladowe stanowią dla mnie nie lada wyzwanie. Przez ciężkość i zbitą konsystencje masy, często mam wrażenie, że ciasto nie do końca mi wyszło. Wczoraj postanowiłam skorzystać z przepisu na mocno czekoladowe ciasto z malinami. Efekt mnie nie powalił, wręcz zniesmaczył. Ciasto jest piekielnie słodkie, kaloryczne, ciężkie i zdecydowanie polecam go tylko i wyłącznie miłośnikom czekolady i cukru. Uwaga, robicie je na własną odpowiedzialność :) Składniki na czekoladowy spód: 1 tabliczka czekolady gorzkiej 1 tabliczka czekolady mlecznej 5 jajek 120g ksylitolu lub cukru 100g masła 3 łyżki kakao 50ml whisky 60ml wody ¼ szkl. mąki pszennej Piekarnik nagrzać do 160 st. C. Do garnka wrzucić połamaną na kostki czekoladę i pokrojone masło, rozpuścić. Dodać whisky oraz wodę i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Odstawić z ognia i wystudzić. Żółtka ubić z cukrem na gładką masę, a białka osobno na sztywną pianę. Do żółtek dodać po łyżce czekoladowej masy i delikat