Przejdź do głównej zawartości

Ciasto snikers


Wiecie, że mam pomysł na to jak przestać martwić się o brak nadchodzącej wiosny… Ten przebiegły i niewątpliwie pyszny plan opatentowałam wczoraj, a dziś postanowiłam się z nim podzielić. Kryje się on pod tajemniczą nazwą „Ciasto snikers” i zdecydowanie łagodzi wszystkie frustracje wynikające z patrzenia na śnieżny krajobraz. Dużo słodkiego budyniu, karmelu, czekoladowych herbatników i caaaały ogrom zastygłej, gęstej i słodszej od miodu krówki z całymi orzechami. Ciasto to niebanalny obłęd, a skoro jeszcze nie musimy się martwić o nasze wiosenno-letnie figury, możemy zajadać się nim ile tylko mamy ochotę.

Składniki:
  • 2 paczki kakaowych herbatników
  • 200g daktyli
  • 50ml mleka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 800ml mleka
  • pół szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 100g masła
  • 40/50g orzechów ziemnych, włoskich
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżki cukru


Zagotować wodę i zalać nią daktyle. Poczekać, aż całkowicie zmiękną. Następnie odsączyć nadmiar wody z owoców i zblendować je ze szczyptą soli i mlekiem.
Pierwszą warstwę herbatników wyłożyć na dno prostokątnej formy, a następnie wysmarować całą daktylową masą i znów przykryć herbatnikami.
Pół litra mleka zagotować z połową szklanki cukru, w pozostałych 300ml rozpuścić dwa budynie oraz dodać 1 jajko, dokładnie wymieszać. Kiedy mleko zacznie wrzeć, wlać masę budyniową i mocno mieszać, aby nie powstały grudki. Gorący budyń wylać na warstwę kakaowych ciastek i położyć kolejną.
Na patelni rozpuścić masło, dodać cukier oraz miód. Wsypać orzechy. Podpiec na mocno złoty kolor, jednak uważać żeby nie przypalić. Odstawić z ognia i poczekać, aż krówka nieco wystygnie i zacznie gęstnieć. Pokryć ciasto i odłożyć do całkowitego wystygnięcia.

Ciasto snikers

Ciasto snikers

Ciasto snikers

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Orzechowiec

Ciasto bananowe z bitą śmietaną

Klasyczny kopiec kreta kojarzy mi się z dzieciństwem. Pamiętam jak dr. Oetker wypuścił swoją słynną serię "fali dunaju" i owy "kopiec kreta". Wystarczyło podążać za przepisem, kolejno otwierać białe ponumerowane opakowania i tak po kilku godzinach pracy mieliśmy swoje słodkie usypisko na talerzu. Nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała zamienić białych magicznych opakowań, na własne składniki. 
Składniki na ciasto czekoladowe: 2 szklanki mąki ryżowej (ciasto jest bardziej kruche, ale można użyć zwykłej mąki)100g roztopionego masła200g jogurtu greckiego1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody4 łyżki kakao2 łyżki cukru pudruczekoladowy likier do nasączenia ciasta Piekarnik rozgrzać do 180st. C. Mąkę przesypać do miski i kolejno dodać wszystkie składniki. Dokładnie wymieszać na pół gęstą masę. Przelać do tortownicy (ok.20cm) i piec w piekarniku ok. 30 min. Po upieczeniu, wyciągnąć z tortownicy i studzić.       Kiedy ciasto będzie już wystarczająco z…

Czekoladowe ciasto z malinami

Ciasta czekoladowe stanowią dla mnie nie lada wyzwanie. Przez ciężkość i zbitą konsystencje masy, często mam wrażenie, że ciasto nie do końca mi wyszło. Wczoraj postanowiłam skorzystać z przepisu na mocno czekoladowe ciasto z malinami. Efekt mnie nie powalił, wręcz zniesmaczył. Ciasto jest piekielnie słodkie, kaloryczne, ciężkie i zdecydowanie polecam go tylko i wyłącznie miłośnikom czekolady i cukru. Uwaga, robicie je na własną odpowiedzialność :)
Składniki na czekoladowy spód: 1 tabliczka czekolady gorzkiej1 tabliczka czekolady mlecznej5 jajek120g ksylitolu lub cukru100g masła3 łyżki kakao50ml whisky60ml wody¼ szkl. mąki pszennej
Piekarnik nagrzać do 160 st. C.
Do garnka wrzucić połamaną na kostki czekoladę i pokrojone masło, rozpuścić. Dodać whisky oraz wodę i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Odstawić z ognia i wystudzić. Żółtka ubić z cukrem na gładką masę, a białka osobno na sztywną pianę. Do żółtek dodać po łyżce czekoladowej masy i delikatnie wymieszać łyżką. Po uzyskaniu …