Przejdź do głównej zawartości

Indyjski kurczak

Kuchnia indyjska leży bardzo wysoko wśród moich kulinarnych upodobań, nawet nie wiem czy nie zajmuje ich czołowe miejsce. Uwielbiam wyrazisty smak curry, kurkumy, cynamonu czy imbiru. Uwielbiam zapach kolendry, ostrość przełamywaną słodkością mango lassi czy lekkość chlebka naan. Moja tolerancja na ostrość bardzo się zmieniła, odkąd sama zaczęłam swoją przygodę w kuchni. Liczne eksperymenty sprawiły, że niegdyś cienka granica piekielnej ostrości, dziś jest dla mnie normą. Dalej ostrożnie podchodzę do Chili peperoncini, nie mowiąć już o folgowaniu z gatunkami papryczek rodem ze skali Scoville‘a. Wszystko zależy od rodzaju serwowanej potrawy, a u mnie liczy się szereg aromatów dania, a nie płonący postrzał paraliżujący kubki smakowe.
Dziś pomysł na kurczaka w jogurtowej marynacie curry. Idąc o krok dalej, pokusiłam się o chlebki naan, które przygotowane w domowych warunkach, również zachwyciły moje podniebienie. Danie iście pyszne, aromatyczne, wykonane z naturalnych zdrowych składników, co więcej nie wymaga długiego stania przy przysłowiowych garach. Wszystko robi się samo.

Składniki na naan:
  • 1 szkl. mleka
  • 2,5 szkl. mąki pszennej (typ ok.550)
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 jajko
  • sól, pieprz, czosnek

Mąkę wymieszać z solą i przyprawami. Dodać pozostałe składniki i długo wyrabiać. Ciasto musi być dobrze ze sobą połączone i elastyczne. Piekarnik nagrzać do maksymalnej temperatury ok. 250st. C. Rozwałkowany placek pociąć na kawałki i poukładać na blachę. Piec ok. 30/45s do uzyskania upieczonej, ale nie spieczonej, twardej konsystencji. Każdy piekarnik reaguje inaczej dlatego należy uważnie śledzić piekące się pieczywo. 


Składniki na kurczaka:
  • 1,8kg kurczaka w całości
  • 200ml gęstego jogurtu
  • 3cm świeżego imbiru
  • 1 czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawy: liście limonki, prażony kumin, prażona kolendra (rozgniecione ziarenka), suszone papryczki chili peperoncini – uwaga są ostre, 1 laska drobno posiekanej trawy cytrynowej, curry, kurkuma, cynamon, wędzona papryka
  • pęczek zielonej, świeżej kolendry
  • sok z 1 limonki

Do misy blendera wrzucić drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodać jogurt i wszystkie przyprawy. Dobrze zmiksować. Dorzucić pęczek kolendry i sok z limonki, znów zmiksować. Kurczaka umieścić w szklanym naczyniu. Zalać go przygototwaną marynatą i odstawić na całą noc do lodówki i najlepiej jeszcze na pół dnia. Po wyciągnięciu piec go ok. 2h w piekarniku nagrzanym do 180st. C.
Ja do swojego dania przygotowałam jeszcze ryż basmati i tradycyjne mango lassi, które w idealny sposób neutralizowały wyrazisty, ostry smak mięsa. 

Kurczak curry

Indyjski kurczak

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Orzechowiec

W ogrodzie moich rodziców można spotkać niesłychane ilości orzechów włoskich i laskowych. Skoro jesień kojarzy nam się z tymi pysznymi skarbami, to trzeba wykorzystywać ich wartości smakowe ale również żywieniowe. Orzechy dzięki swemu niepowtarzalnemu aromatowi nadają wyrazisty smak sałatkom, pastom, ale również stanowią główny składnik ciast czy innych deserów. Ja stawiam na tradycyjnego orzechowca, a żeby dołożyć sobie i bliskim trochę rozpusty, łączę go z masą grysikową. Przepis znalazłam w Internecie, ale przekombinowałam go na tyle, żeby ciasto nie powaliło od nadmiaru cukru, karmelu i wszystkiego przesłodkiego.  Składniki na ciasto: Z tego przepisu mają wyjść trzy blaty. 3 szkl. mąki 3 jajka 1 szkl. cukru 3 łyżki miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki jogurtu greckiego 100g masła 4 garści orzechów włoskich Mąkę połączyć z cukrem, proszkiem i masłem. Dodać jajka, jogurt oraz roztopiony miód i wyrobić ciasto na jednolitą konsystencję. Podzielić na tr

Sernik z musem pomarańczowym

Po świątecznym obżarstwie czas na nieco łagodniejsze i   bardziej orzeźwiające desery. Niedługo wkroczymy w karnawałowy klimat, który słynie z dobrej zabawy i noworocznego szaleństwa. W kuchni można poszaleć ze smakiem oraz kolorem naszych potraw. Ja zaczynam od propozycji sernika z obłędnie pomarańczową   żelką. Sam deser nie wymaga dużej pracy, a zachwyci smakiem oraz wyglądem. Składniki: 2 opakowania serka Danio 400g 20g żelatyny opakowanie ciastek owsianych/ biszkoptów 2 pomarańcze 1 galaretka pomarańczowa Żelatynę zalać 2/3 łyżkami wody i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Serek wymieszać z rozpuszczoną żelatyną. Dno tortownicy wyłożyć ciastkami i przelać na nie gotową masę. Pomarańcze obrać ze skóry i oczyścić z białej powłoki. Zmiksować na jednolitą konsystencję i lekko ją podgrzać. Wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać. Lekko ścinający się mus przelać na powierzchnię sernika. 

Czekoladowe ciasto z malinami

Ciasta czekoladowe stanowią dla mnie nie lada wyzwanie. Przez ciężkość i zbitą konsystencje masy, często mam wrażenie, że ciasto nie do końca mi wyszło. Wczoraj postanowiłam skorzystać z przepisu na mocno czekoladowe ciasto z malinami. Efekt mnie nie powalił, wręcz zniesmaczył. Ciasto jest piekielnie słodkie, kaloryczne, ciężkie i zdecydowanie polecam go tylko i wyłącznie miłośnikom czekolady i cukru. Uwaga, robicie je na własną odpowiedzialność :) Składniki na czekoladowy spód: 1 tabliczka czekolady gorzkiej 1 tabliczka czekolady mlecznej 5 jajek 120g ksylitolu lub cukru 100g masła 3 łyżki kakao 50ml whisky 60ml wody ¼ szkl. mąki pszennej Piekarnik nagrzać do 160 st. C. Do garnka wrzucić połamaną na kostki czekoladę i pokrojone masło, rozpuścić. Dodać whisky oraz wodę i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Odstawić z ognia i wystudzić. Żółtka ubić z cukrem na gładką masę, a białka osobno na sztywną pianę. Do żółtek dodać po łyżce czekoladowej masy i delikat