Przejdź do głównej zawartości

Sernik Lemon Curd


Porywając się ostatnio na przygotowanie lemon curd, nie liczyłam się z tym, że zostanę z jego znacznym zapasem. Przepis i wszystkie prawidła mówią, że należy go zużyć do dwóch tygodni. Nie będę bawić się zatem w kreatywność i szukać nie wiadomo jak skomplikowanych przepisów, gdyż te najłatwiejsze, są zazwyczaj najsmaczniejsze. Przedstawiam klasyczny, puszysty sernik na markizach, oblany kremowym i wyraziście cytrynowym lemon curd.

Składniki:
  • 1 kg sera twarogowego (jeśli chcecie zrobić wersję dietetyczną, kupcie twaróg 0%)
  • 5 jajek
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 1 szkl. cukru (ksylitolu/erytrytolu)
  • esencja waniliowa
  • 1 paczka cytrynowych ciastek/markiz

Piekarnik nagrzać do 165st. C (na dno piekarnika wstawić blaszkę z wodą). Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z ksylitolem/cukrem na kremową pianę (ok.3/4min). Nie przestając miksować, dodawać po łyżce twarogu, a następnie budyń i esencję. Białka ubić na sztywno i wymieszać szpatułką z masą serową.Wylać do tortownicy (ok.22cm) ówcześnie wyłożonej ciastkami. Sernik piec przez ok. 1:30h. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, zostawić jeszcze na 15min, a następnie uchylić drzwiczki i jeszcze chwilę potrzymać w ciepłej temperaturze. Następnie odstawić w chłodne miejsce do całkowitego wystudzenia.

Składniki na lemon curd:
  • 3 cytryny
  • 3 jajka
  • 200g erytrytolu/ 150g ksylitolu cukru
  • pół kostki masła (prawdziwego,wysoko tłuszczowego)

Cytrynę zetrzeć ze skórki i wycisnąć sok. W garnku ubić jajka z cukrem na kremową i puszystą masę. Jajka muszą podwoić swoją objętość. Wstawić garnek na ogień i lekko podgrzać. Dodać przygotowane cytryny oraz masło. Lekko zagotować i odstawić do całkowitego stężenia. Po wystygnięciu, wylać na sernik i odstawić do schłodzenia.

Sernik Lemon Curd

Sernik Lemon Curd



Komentarze

  1. Super przepis! Zapraszam do mnie na serniczek: https://amismakuje.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Popularne posty z tego bloga

Orzechowiec

Czekoladowe ciasto z malinami

Ciasta czekoladowe stanowią dla mnie nie lada wyzwanie. Przez ciężkość i zbitą konsystencje masy, często mam wrażenie, że ciasto nie do końca mi wyszło. Wczoraj postanowiłam skorzystać z przepisu na mocno czekoladowe ciasto z malinami. Efekt mnie nie powalił, wręcz zniesmaczył. Ciasto jest piekielnie słodkie, kaloryczne, ciężkie i zdecydowanie polecam go tylko i wyłącznie miłośnikom czekolady i cukru. Uwaga, robicie je na własną odpowiedzialność :)
Składniki na czekoladowy spód: 1 tabliczka czekolady gorzkiej1 tabliczka czekolady mlecznej5 jajek120g ksylitolu lub cukru100g masła3 łyżki kakao50ml whisky60ml wody¼ szkl. mąki pszennej
Piekarnik nagrzać do 160 st. C.
Do garnka wrzucić połamaną na kostki czekoladę i pokrojone masło, rozpuścić. Dodać whisky oraz wodę i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Odstawić z ognia i wystudzić. Żółtka ubić z cukrem na gładką masę, a białka osobno na sztywną pianę. Do żółtek dodać po łyżce czekoladowej masy i delikatnie wymieszać łyżką. Po uzyskaniu …

Ciasto bananowe z bitą śmietaną

Klasyczny kopiec kreta kojarzy mi się z dzieciństwem. Pamiętam jak dr. Oetker wypuścił swoją słynną serię "fali dunaju" i owy "kopiec kreta". Wystarczyło podążać za przepisem, kolejno otwierać białe ponumerowane opakowania i tak po kilku godzinach pracy mieliśmy swoje słodkie usypisko na talerzu. Nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała zamienić białych magicznych opakowań, na własne składniki. 
Składniki na ciasto czekoladowe: 2 szklanki mąki ryżowej (ciasto jest bardziej kruche, ale można użyć zwykłej mąki)100g roztopionego masła200g jogurtu greckiego1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody4 łyżki kakao2 łyżki cukru pudruczekoladowy likier do nasączenia ciasta Piekarnik rozgrzać do 180st. C. Mąkę przesypać do miski i kolejno dodać wszystkie składniki. Dokładnie wymieszać na pół gęstą masę. Przelać do tortownicy (ok.20cm) i piec w piekarniku ok. 30 min. Po upieczeniu, wyciągnąć z tortownicy i studzić.       Kiedy ciasto będzie już wystarczająco z…