Przejdź do głównej zawartości

Sernik Lemon Curd


Porywając się ostatnio na przygotowanie lemon curd, nie liczyłam się z tym, że zostanę z jego znacznym zapasem. Przepis i wszystkie prawidła mówią, że należy go zużyć do dwóch tygodni. Nie będę bawić się zatem w kreatywność i szukać nie wiadomo jak skomplikowanych przepisów, gdyż te najłatwiejsze, są zazwyczaj najsmaczniejsze. Przedstawiam klasyczny, puszysty sernik na markizach, oblany kremowym i wyraziście cytrynowym lemon curd.

Składniki:
  • 1 kg sera twarogowego (jeśli chcecie zrobić wersję dietetyczną, kupcie twaróg 0%)
  • 5 jajek
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 1 szkl. cukru (ksylitolu/erytrytolu)
  • esencja waniliowa
  • 1 paczka cytrynowych ciastek/markiz

Piekarnik nagrzać do 165st. C (na dno piekarnika wstawić blaszkę z wodą). Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z ksylitolem/cukrem na kremową pianę (ok.3/4min). Nie przestając miksować, dodawać po łyżce twarogu, a następnie budyń i esencję. Białka ubić na sztywno i wymieszać szpatułką z masą serową.Wylać do tortownicy (ok.22cm) ówcześnie wyłożonej ciastkami. Sernik piec przez ok. 1:30h. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, zostawić jeszcze na 15min, a następnie uchylić drzwiczki i jeszcze chwilę potrzymać w ciepłej temperaturze. Następnie odstawić w chłodne miejsce do całkowitego wystudzenia.

Składniki na lemon curd:
  • 3 cytryny
  • 3 jajka
  • 200g erytrytolu/ 150g ksylitolu cukru
  • pół kostki masła (prawdziwego,wysoko tłuszczowego)

Cytrynę zetrzeć ze skórki i wycisnąć sok. W garnku ubić jajka z cukrem na kremową i puszystą masę. Jajka muszą podwoić swoją objętość. Wstawić garnek na ogień i lekko podgrzać. Dodać przygotowane cytryny oraz masło. Lekko zagotować i odstawić do całkowitego stężenia. Po wystygnięciu, wylać na sernik i odstawić do schłodzenia.

Sernik Lemon Curd

Sernik Lemon Curd



Komentarze

  1. Super przepis! Zapraszam do mnie na serniczek: https://amismakuje.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Popularne posty z tego bloga

Orzechowiec

W ogrodzie moich rodziców można spotkać niesłychane ilości orzechów włoskich i laskowych. Skoro jesień kojarzy nam się z tymi pysznymi skarbami, to trzeba wykorzystywać ich wartości smakowe ale również żywieniowe. Orzechy dzięki swemu niepowtarzalnemu aromatowi nadają wyrazisty smak sałatkom, pastom, ale również stanowią główny składnik ciast czy innych deserów. Ja stawiam na tradycyjnego orzechowca, a żeby dołożyć sobie i bliskim trochę rozpusty, łączę go z masą grysikową. Przepis znalazłam w Internecie, ale przekombinowałam go na tyle, żeby ciasto nie powaliło od nadmiaru cukru, karmelu i wszystkiego przesłodkiego.  Składniki na ciasto: Z tego przepisu mają wyjść trzy blaty. 3 szkl. mąki 3 jajka 1 szkl. cukru 3 łyżki miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki jogurtu greckiego 100g masła 4 garści orzechów włoskich Mąkę połączyć z cukrem, proszkiem i masłem. Dodać jajka, jogurt oraz roztopiony miód i wyrobić ciasto na jednolitą konsystencję. Podzielić na tr

Sernik z musem pomarańczowym

Po świątecznym obżarstwie czas na nieco łagodniejsze i   bardziej orzeźwiające desery. Niedługo wkroczymy w karnawałowy klimat, który słynie z dobrej zabawy i noworocznego szaleństwa. W kuchni można poszaleć ze smakiem oraz kolorem naszych potraw. Ja zaczynam od propozycji sernika z obłędnie pomarańczową   żelką. Sam deser nie wymaga dużej pracy, a zachwyci smakiem oraz wyglądem. Składniki: 2 opakowania serka Danio 400g 20g żelatyny opakowanie ciastek owsianych/ biszkoptów 2 pomarańcze 1 galaretka pomarańczowa Żelatynę zalać 2/3 łyżkami wody i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Serek wymieszać z rozpuszczoną żelatyną. Dno tortownicy wyłożyć ciastkami i przelać na nie gotową masę. Pomarańcze obrać ze skóry i oczyścić z białej powłoki. Zmiksować na jednolitą konsystencję i lekko ją podgrzać. Wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać. Lekko ścinający się mus przelać na powierzchnię sernika. 

Czekoladowe ciasto z malinami

Ciasta czekoladowe stanowią dla mnie nie lada wyzwanie. Przez ciężkość i zbitą konsystencje masy, często mam wrażenie, że ciasto nie do końca mi wyszło. Wczoraj postanowiłam skorzystać z przepisu na mocno czekoladowe ciasto z malinami. Efekt mnie nie powalił, wręcz zniesmaczył. Ciasto jest piekielnie słodkie, kaloryczne, ciężkie i zdecydowanie polecam go tylko i wyłącznie miłośnikom czekolady i cukru. Uwaga, robicie je na własną odpowiedzialność :) Składniki na czekoladowy spód: 1 tabliczka czekolady gorzkiej 1 tabliczka czekolady mlecznej 5 jajek 120g ksylitolu lub cukru 100g masła 3 łyżki kakao 50ml whisky 60ml wody ¼ szkl. mąki pszennej Piekarnik nagrzać do 160 st. C. Do garnka wrzucić połamaną na kostki czekoladę i pokrojone masło, rozpuścić. Dodać whisky oraz wodę i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Odstawić z ognia i wystudzić. Żółtka ubić z cukrem na gładką masę, a białka osobno na sztywną pianę. Do żółtek dodać po łyżce czekoladowej masy i delikat