Przejdź do głównej zawartości

Sernik malinowy na kakaowym spodzie



          Nie mogę doczekać się, aż w naszych sklepach pojawi się większy  wybór owoców i warzyw. Chcąc przywołać sobie przyjemny letni czas, postanowiłam wykorzystać mrożone maliny i połączyć je z kakaowym sernikiem. Smak zdecydowanie przypomina nam o nadchodzących ciepłych dniach i na chwilę oddala nas od wizji minusowej zimy za oknem.Drugim plusem tego ciasta jest to, że właściwości malin wspomagają naszą odporność, aby niechciane sezonowe przeziębienia odchodziły w niepamięć.

                Składniki na kakaowy spód:
  • 150g mąki ryżowej
  • 40g zblendowanych migdałów
  • 100g oleju kokosowego
  • 2 łyżki kakao bez cukru
  • 100g ksylitolu/erytrytolu/cukru
  • 1 opakowanie czekoladowego budyniu bez cukru
Wszystkie składniki połączyć i dobrze wyrobić. Wyłożyć na tortownicę ok.24cm i odstawić do lodówki na ok. 30min. 

            Składniki na sernik:

  • 1 kg sera twarogowego
  • 4 jajka
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 100g cukru/ksylitolu/erytrytolu
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego
  • 300g malin (u mnie mrożone)

                Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na białą masę, dodać ser, ekstrakt wanilinowy i budyń. Wszystko dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno i połączyć z masą sernikową. Wylać na kakaowy spód. Na wierzch ciasta położyć maliny i piec w temp. 180st. C ok. 1h. Sernik musi być ścięty. Po upływie, wyłączyć piekarnik i zostawić iasto na ok. 3h. Wyjąć i wystudzić, najlepiej przez całą noc.


Sernik malinowy na kakaowym spodzie

Sernik malinowy na kakaowym spodzie

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Orzechowiec

Ciasto bananowe z bitą śmietaną

Klasyczny kopiec kreta kojarzy mi się z dzieciństwem. Pamiętam jak dr. Oetker wypuścił swoją słynną serię "fali dunaju" i owy "kopiec kreta". Wystarczyło podążać za przepisem, kolejno otwierać białe ponumerowane opakowania i tak po kilku godzinach pracy mieliśmy swoje słodkie usypisko na talerzu. Nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała zamienić białych magicznych opakowań, na własne składniki. 
Składniki na ciasto czekoladowe: 2 szklanki mąki ryżowej (ciasto jest bardziej kruche, ale można użyć zwykłej mąki)100g roztopionego masła200g jogurtu greckiego1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody4 łyżki kakao2 łyżki cukru pudruczekoladowy likier do nasączenia ciasta Piekarnik rozgrzać do 180st. C. Mąkę przesypać do miski i kolejno dodać wszystkie składniki. Dokładnie wymieszać na pół gęstą masę. Przelać do tortownicy (ok.20cm) i piec w piekarniku ok. 30 min. Po upieczeniu, wyciągnąć z tortownicy i studzić.       Kiedy ciasto będzie już wystarczająco z…

Czekoladowe ciasto z malinami

Ciasta czekoladowe stanowią dla mnie nie lada wyzwanie. Przez ciężkość i zbitą konsystencje masy, często mam wrażenie, że ciasto nie do końca mi wyszło. Wczoraj postanowiłam skorzystać z przepisu na mocno czekoladowe ciasto z malinami. Efekt mnie nie powalił, wręcz zniesmaczył. Ciasto jest piekielnie słodkie, kaloryczne, ciężkie i zdecydowanie polecam go tylko i wyłącznie miłośnikom czekolady i cukru. Uwaga, robicie je na własną odpowiedzialność :)
Składniki na czekoladowy spód: 1 tabliczka czekolady gorzkiej1 tabliczka czekolady mlecznej5 jajek120g ksylitolu lub cukru100g masła3 łyżki kakao50ml whisky60ml wody¼ szkl. mąki pszennej
Piekarnik nagrzać do 160 st. C.
Do garnka wrzucić połamaną na kostki czekoladę i pokrojone masło, rozpuścić. Dodać whisky oraz wodę i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Odstawić z ognia i wystudzić. Żółtka ubić z cukrem na gładką masę, a białka osobno na sztywną pianę. Do żółtek dodać po łyżce czekoladowej masy i delikatnie wymieszać łyżką. Po uzyskaniu …