Nie mogę doczekać się, aż w naszych sklepach pojawi się
większy wybór owoców i warzyw. Chcąc
przywołać sobie przyjemny letni czas, postanowiłam wykorzystać mrożone maliny i
połączyć je z kakaowym sernikiem. Smak zdecydowanie przypomina nam o
nadchodzących ciepłych dniach i na chwilę oddala nas od wizji minusowej zimy za
oknem.Drugim plusem tego ciasta jest to, że właściwości malin wspomagają naszą
odporność, aby niechciane sezonowe przeziębienia odchodziły w niepamięć.
Składniki
na kakaowy spód:
- 150g mąki ryżowej
- 40g zblendowanych migdałów
- 100g oleju kokosowego
- 2 łyżki kakao bez cukru
- 100g ksylitolu/erytrytolu/cukru
- 1 opakowanie czekoladowego budyniu bez cukru
Wszystkie składniki połączyć i dobrze wyrobić. Wyłożyć na tortownicę ok.24cm
i odstawić do lodówki na ok. 30min.
Składniki na sernik:
- 1 kg sera twarogowego
- 4 jajka
- 1 budyń śmietankowy bez cukru
- 100g cukru/ksylitolu/erytrytolu
- kilka kropel ekstraktu waniliowego
- 300g malin (u mnie mrożone)
Białka
oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na białą masę, dodać ser, ekstrakt
wanilinowy i budyń. Wszystko dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno i
połączyć z masą sernikową. Wylać na kakaowy spód. Na wierzch ciasta położyć
maliny i piec w temp. 180st. C ok. 1h. Sernik musi być ścięty. Po upływie,
wyłączyć piekarnik i zostawić iasto na ok. 3h. Wyjąć i wystudzić, najlepiej
przez całą noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz