Przejdź do głównej zawartości

Gulasz na Porterze

      Wiosenne przesilenie, natłok obowiązków, praca i wyjazdy, to wszystko sprawiło, że nie miałam czasu na kreatywne gotowanie. Czasami cierpię na wypalenie swojej pasji. W tym czasie nie przemęczam się kulinarnie, czekam aż mój stan minie i znów z ochotą podejdę do piekarnika. Cierpię na zajęciowe ADHD, zawsze znajdę sobie coś do roboty, nie umiem zwyczajnie siedzieć i „nic nie robić”, trochę się dziwiłam, że moje zniechęcenie się nieco przedłuża. Ostatnio jednak chyba mija, a ja znów czytam przepisy i szukam sobie zajęcia w kuchni. Wraz z moją przeprowadzką, zostałam zobligowana do wyczyszczenia zapasów, bo przecież nie przeprowadzę ze sobą zamrożonej wieprzowiny, ryb i innych naturalnych gadżetów, które dostaję od babci czy mamy. Wczoraj pomiędzy pakowaniem sypialni i sprzątaniem łazienki, wpadłam na pomysł przygotowania polskiego, pożywnego obiadu. Wyciągnęłam zatem wspomnianą wcześniej wieprzowinę i połączyłam ją z tym, co miałam w domu. Podzielę się, co tam wrzuciłam.

      Składniki:
  • 1kg łopatki wieprzowej
  • 0,5l ciemnego piwa Porter
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu Worcester
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • przyprawy: wędzona papryka, słodka papryka, ostra papryka, tymianek (najlepiej świeży), oregano, pieprz, sól

      Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oliwie. Dodać czosnek oraz pokrojone w kostkę mięso. Połączyć z pozostałymi składnikami (oprócz papryki) i wstawić do piekarnika na ok. 2h, temp. 170 st. C.
     Po upływie 1:30h dodać pokrojoną paprykę i jeszcze piec przez 30min.
     Podawać z ziemniakami, kaszą, ryżem, czy klasycznymi kluskami. 

Gulasz na Porterze


Gulasz na Porterze


Gulasz na Porterze
 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Orzechowiec

Ciasto bananowe z bitą śmietaną

Klasyczny kopiec kreta kojarzy mi się z dzieciństwem. Pamiętam jak dr. Oetker wypuścił swoją słynną serię "fali dunaju" i owy "kopiec kreta". Wystarczyło podążać za przepisem, kolejno otwierać białe ponumerowane opakowania i tak po kilku godzinach pracy mieliśmy swoje słodkie usypisko na talerzu. Nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała zamienić białych magicznych opakowań, na własne składniki. 
Składniki na ciasto czekoladowe: 2 szklanki mąki ryżowej (ciasto jest bardziej kruche, ale można użyć zwykłej mąki)100g roztopionego masła200g jogurtu greckiego1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody4 łyżki kakao2 łyżki cukru pudruczekoladowy likier do nasączenia ciasta Piekarnik rozgrzać do 180st. C. Mąkę przesypać do miski i kolejno dodać wszystkie składniki. Dokładnie wymieszać na pół gęstą masę. Przelać do tortownicy (ok.20cm) i piec w piekarniku ok. 30 min. Po upieczeniu, wyciągnąć z tortownicy i studzić.       Kiedy ciasto będzie już wystarczająco z…

Czekoladowe ciasto z malinami

Ciasta czekoladowe stanowią dla mnie nie lada wyzwanie. Przez ciężkość i zbitą konsystencje masy, często mam wrażenie, że ciasto nie do końca mi wyszło. Wczoraj postanowiłam skorzystać z przepisu na mocno czekoladowe ciasto z malinami. Efekt mnie nie powalił, wręcz zniesmaczył. Ciasto jest piekielnie słodkie, kaloryczne, ciężkie i zdecydowanie polecam go tylko i wyłącznie miłośnikom czekolady i cukru. Uwaga, robicie je na własną odpowiedzialność :)
Składniki na czekoladowy spód: 1 tabliczka czekolady gorzkiej1 tabliczka czekolady mlecznej5 jajek120g ksylitolu lub cukru100g masła3 łyżki kakao50ml whisky60ml wody¼ szkl. mąki pszennej
Piekarnik nagrzać do 160 st. C.
Do garnka wrzucić połamaną na kostki czekoladę i pokrojone masło, rozpuścić. Dodać whisky oraz wodę i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Odstawić z ognia i wystudzić. Żółtka ubić z cukrem na gładką masę, a białka osobno na sztywną pianę. Do żółtek dodać po łyżce czekoladowej masy i delikatnie wymieszać łyżką. Po uzyskaniu …