Przejdź do głównej zawartości

Bananowa krówka

        Pamiętam, że jednym z pierwszych moich słodkich popisów, był skromny 3bit. Nie wymagał pieczenia, był nieziemsko łatwy, a jedyną trudność stanowiła bita śmietana, która nie zawsze chciała się dobrze ubić. Przez wiele lat unikałam tego typu słodkości, bo wydawały mi się one puste, słodkie i mocno kalorycznie przesadzone. Wprost nie wpisywały się w kanon mojego zdrowego trybu życia. Dziś staram się odpuszczać z radykalnym podejściem do jedzenia. Nie można żyć na samym ksylitolu, zamiennikach jajek, mąk i innych składników. Cała prawda tkwi w tym, że najlepiej i tak smakuje to, co zakazane i niezdrowe.

       Składniki:
  • paczka herbatników
  • paczka krakersów
  • 400ml masy kajmakowej
  • 3 szklanki mleka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 2 łyżki kaszy manny
  • pół szklanki cukru
  • 3 banany
  • 400ml śmietany 30%
  • 2 śmietan-fixy
       
       Herbatniki układamy na dnie blachy wyłożonej papierem. Smarujemy cienką warstwą kajmaku i następnie znów przykrywamy ciastkami.
       Dwie szklanki mleka zagotowujemy, a w pozostałej rozpuszczamy budynie i kasze manną. Kiedy mleko zacznie wrzeć wlewamy mieszankę i mocno mieszamy. 1/3 masy budyniowej wykładamy na herbatniki, układamy pocięte w plasterki banany i dokładamy pozostałą część budyniu. Tę część przykrywamy słonymi krakersami, wierzch których smarujemy masą kajmakową i następnie znów kładziemy krakersy.
      Śmietanę ubijamy na sztywną pianę. Możemy posłużyć się fixami, aby mieć pewność, że nasza kremówka nie będzie za rzadka. 

Bananowa krówka
 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Orzechowiec

Czekoladowe ciasto z malinami

Ciasta czekoladowe stanowią dla mnie nie lada wyzwanie. Przez ciężkość i zbitą konsystencje masy, często mam wrażenie, że ciasto nie do końca mi wyszło. Wczoraj postanowiłam skorzystać z przepisu na mocno czekoladowe ciasto z malinami. Efekt mnie nie powalił, wręcz zniesmaczył. Ciasto jest piekielnie słodkie, kaloryczne, ciężkie i zdecydowanie polecam go tylko i wyłącznie miłośnikom czekolady i cukru. Uwaga, robicie je na własną odpowiedzialność :)
Składniki na czekoladowy spód: 1 tabliczka czekolady gorzkiej1 tabliczka czekolady mlecznej5 jajek120g ksylitolu lub cukru100g masła3 łyżki kakao50ml whisky60ml wody¼ szkl. mąki pszennej
Piekarnik nagrzać do 160 st. C.
Do garnka wrzucić połamaną na kostki czekoladę i pokrojone masło, rozpuścić. Dodać whisky oraz wodę i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Odstawić z ognia i wystudzić. Żółtka ubić z cukrem na gładką masę, a białka osobno na sztywną pianę. Do żółtek dodać po łyżce czekoladowej masy i delikatnie wymieszać łyżką. Po uzyskaniu …

Ciasto bananowe z bitą śmietaną

Klasyczny kopiec kreta kojarzy mi się z dzieciństwem. Pamiętam jak dr. Oetker wypuścił swoją słynną serię "fali dunaju" i owy "kopiec kreta". Wystarczyło podążać za przepisem, kolejno otwierać białe ponumerowane opakowania i tak po kilku godzinach pracy mieliśmy swoje słodkie usypisko na talerzu. Nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała zamienić białych magicznych opakowań, na własne składniki. 
Składniki na ciasto czekoladowe: 2 szklanki mąki ryżowej (ciasto jest bardziej kruche, ale można użyć zwykłej mąki)100g roztopionego masła200g jogurtu greckiego1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody4 łyżki kakao2 łyżki cukru pudruczekoladowy likier do nasączenia ciasta Piekarnik rozgrzać do 180st. C. Mąkę przesypać do miski i kolejno dodać wszystkie składniki. Dokładnie wymieszać na pół gęstą masę. Przelać do tortownicy (ok.20cm) i piec w piekarniku ok. 30 min. Po upieczeniu, wyciągnąć z tortownicy i studzić.       Kiedy ciasto będzie już wystarczająco z…