Przejdź do głównej zawartości

Bananowa krówka

        Pamiętam, że jednym z pierwszych moich słodkich popisów, był skromny 3bit. Nie wymagał pieczenia, był nieziemsko łatwy, a jedyną trudność stanowiła bita śmietana, która nie zawsze chciała się dobrze ubić. Przez wiele lat unikałam tego typu słodkości, bo wydawały mi się one puste, słodkie i mocno kalorycznie przesadzone. Wprost nie wpisywały się w kanon mojego zdrowego trybu życia. Dziś staram się odpuszczać z radykalnym podejściem do jedzenia. Nie można żyć na samym ksylitolu, zamiennikach jajek, mąk i innych składników. Cała prawda tkwi w tym, że najlepiej i tak smakuje to, co zakazane i niezdrowe.

       Składniki:
  • paczka herbatników
  • paczka krakersów
  • 400ml masy kajmakowej
  • 3 szklanki mleka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 2 łyżki kaszy manny
  • pół szklanki cukru
  • 3 banany
  • 400ml śmietany 30%
  • 2 śmietan-fixy
       
       Herbatniki układamy na dnie blachy wyłożonej papierem. Smarujemy cienką warstwą kajmaku i następnie znów przykrywamy ciastkami.
       Dwie szklanki mleka zagotowujemy, a w pozostałej rozpuszczamy budynie i kasze manną. Kiedy mleko zacznie wrzeć wlewamy mieszankę i mocno mieszamy. 1/3 masy budyniowej wykładamy na herbatniki, układamy pocięte w plasterki banany i dokładamy pozostałą część budyniu. Tę część przykrywamy słonymi krakersami, wierzch których smarujemy masą kajmakową i następnie znów kładziemy krakersy.
      Śmietanę ubijamy na sztywną pianę. Możemy posłużyć się fixami, aby mieć pewność, że nasza kremówka nie będzie za rzadka. 

Bananowa krówka
 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Orzechowiec

W ogrodzie moich rodziców można spotkać niesłychane ilości orzechów włoskich i laskowych. Skoro jesień kojarzy nam się z tymi pysznymi skarbami, to trzeba wykorzystywać ich wartości smakowe ale również żywieniowe. Orzechy dzięki swemu niepowtarzalnemu aromatowi nadają wyrazisty smak sałatkom, pastom, ale również stanowią główny składnik ciast czy innych deserów. Ja stawiam na tradycyjnego orzechowca, a żeby dołożyć sobie i bliskim trochę rozpusty, łączę go z masą grysikową. Przepis znalazłam w Internecie, ale przekombinowałam go na tyle, żeby ciasto nie powaliło od nadmiaru cukru, karmelu i wszystkiego przesłodkiego.  Składniki na ciasto: Z tego przepisu mają wyjść trzy blaty. 3 szkl. mąki 3 jajka 1 szkl. cukru 3 łyżki miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki jogurtu greckiego 100g masła 4 garści orzechów włoskich Mąkę połączyć z cukrem, proszkiem i masłem. Dodać jajka, jogurt oraz roztopiony miód i wyrobić ciasto na jednolitą konsystencję. Podzielić na tr

Sernik z musem pomarańczowym

Po świątecznym obżarstwie czas na nieco łagodniejsze i   bardziej orzeźwiające desery. Niedługo wkroczymy w karnawałowy klimat, który słynie z dobrej zabawy i noworocznego szaleństwa. W kuchni można poszaleć ze smakiem oraz kolorem naszych potraw. Ja zaczynam od propozycji sernika z obłędnie pomarańczową   żelką. Sam deser nie wymaga dużej pracy, a zachwyci smakiem oraz wyglądem. Składniki: 2 opakowania serka Danio 400g 20g żelatyny opakowanie ciastek owsianych/ biszkoptów 2 pomarańcze 1 galaretka pomarańczowa Żelatynę zalać 2/3 łyżkami wody i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Serek wymieszać z rozpuszczoną żelatyną. Dno tortownicy wyłożyć ciastkami i przelać na nie gotową masę. Pomarańcze obrać ze skóry i oczyścić z białej powłoki. Zmiksować na jednolitą konsystencję i lekko ją podgrzać. Wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać. Lekko ścinający się mus przelać na powierzchnię sernika. 

Czekoladowe ciasto z malinami

Ciasta czekoladowe stanowią dla mnie nie lada wyzwanie. Przez ciężkość i zbitą konsystencje masy, często mam wrażenie, że ciasto nie do końca mi wyszło. Wczoraj postanowiłam skorzystać z przepisu na mocno czekoladowe ciasto z malinami. Efekt mnie nie powalił, wręcz zniesmaczył. Ciasto jest piekielnie słodkie, kaloryczne, ciężkie i zdecydowanie polecam go tylko i wyłącznie miłośnikom czekolady i cukru. Uwaga, robicie je na własną odpowiedzialność :) Składniki na czekoladowy spód: 1 tabliczka czekolady gorzkiej 1 tabliczka czekolady mlecznej 5 jajek 120g ksylitolu lub cukru 100g masła 3 łyżki kakao 50ml whisky 60ml wody ¼ szkl. mąki pszennej Piekarnik nagrzać do 160 st. C. Do garnka wrzucić połamaną na kostki czekoladę i pokrojone masło, rozpuścić. Dodać whisky oraz wodę i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Odstawić z ognia i wystudzić. Żółtka ubić z cukrem na gładką masę, a białka osobno na sztywną pianę. Do żółtek dodać po łyżce czekoladowej masy i delikat