Przejdź do głównej zawartości

Biszkopt z budyniowym twarogiem

        Już niedługo jedno z ważniejszych świąt w naszych kalendarzach, czyli Dzień Matki. Oprócz klasycznego kwiatka czy zwyczajnej bombonierki, proponuję zaskoczyć mamę samodzielnie upieczonym ciastem. Prosty biszkopt z masą bardzo budyniową z odrobiną gotowanego twarogu. Polskie, aromatyczne, słodko-kwaśne truskawki zalane galaretkową glazurą, która utrzyma je przez najbliższy czas w nienagannej, świeżej kondycji. Prostota w eleganckim wydaniu!

         Składniki na biszkopt: (tortownica 22cm)
  • 5 jaj
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
     
       Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Wciąż ubijać, dodawać cukier, a następnie po jednym żółtku. Odłożyć mikser i wsypywać po trochę mąki. Mieszać delikatnie drewnianą łyżką, tak żeby piana nie straciła swej puszystości. Piec w temp. 180st. C przez ok. 25min. Sprawdzać patyczkiem, czy środek jest upieczony. Po wystudzeniu, przekroić go na pół.


         Składniki:
  • 300g zmielonego twarogu
  • 3 budynie
  • 3 szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 żółtka
  • 400g truskawek
  • 1 galaretka krystaliczna (rozpuszczona w 1 szklance wrzątku)
      
      Dwie szklanki mleka zagotować z cukrem i twarogiem, w pozostałej szklance rozpuścić budynie i żółtka. Wszystko połączyć i dokładnie wymieszać, tak by w gotującym się budyniu nie powstały grudki.
Gorącą masę wylać na jedną część biszkoptu, a następnie przykryć drugą połówką. Na wierzchu ciasta poukładać truskawki i pokryć je lekko stężałą galaretką. Wstawić do lodówki na 4/5h. 
 
Biszkopt z budyniowym twarogiem

Biszkopt z budyniowym twarogiem

Biszkopt z budyniowym twarogiem

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Orzechowiec

Ciasto bananowe z bitą śmietaną

Klasyczny kopiec kreta kojarzy mi się z dzieciństwem. Pamiętam jak dr. Oetker wypuścił swoją słynną serię "fali dunaju" i owy "kopiec kreta". Wystarczyło podążać za przepisem, kolejno otwierać białe ponumerowane opakowania i tak po kilku godzinach pracy mieliśmy swoje słodkie usypisko na talerzu. Nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała zamienić białych magicznych opakowań, na własne składniki. 
Składniki na ciasto czekoladowe: 2 szklanki mąki ryżowej (ciasto jest bardziej kruche, ale można użyć zwykłej mąki)100g roztopionego masła200g jogurtu greckiego1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody4 łyżki kakao2 łyżki cukru pudruczekoladowy likier do nasączenia ciasta Piekarnik rozgrzać do 180st. C. Mąkę przesypać do miski i kolejno dodać wszystkie składniki. Dokładnie wymieszać na pół gęstą masę. Przelać do tortownicy (ok.20cm) i piec w piekarniku ok. 30 min. Po upieczeniu, wyciągnąć z tortownicy i studzić.       Kiedy ciasto będzie już wystarczająco z…

Czekoladowe ciasto z malinami

Ciasta czekoladowe stanowią dla mnie nie lada wyzwanie. Przez ciężkość i zbitą konsystencje masy, często mam wrażenie, że ciasto nie do końca mi wyszło. Wczoraj postanowiłam skorzystać z przepisu na mocno czekoladowe ciasto z malinami. Efekt mnie nie powalił, wręcz zniesmaczył. Ciasto jest piekielnie słodkie, kaloryczne, ciężkie i zdecydowanie polecam go tylko i wyłącznie miłośnikom czekolady i cukru. Uwaga, robicie je na własną odpowiedzialność :)
Składniki na czekoladowy spód: 1 tabliczka czekolady gorzkiej1 tabliczka czekolady mlecznej5 jajek120g ksylitolu lub cukru100g masła3 łyżki kakao50ml whisky60ml wody¼ szkl. mąki pszennej
Piekarnik nagrzać do 160 st. C.
Do garnka wrzucić połamaną na kostki czekoladę i pokrojone masło, rozpuścić. Dodać whisky oraz wodę i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Odstawić z ognia i wystudzić. Żółtka ubić z cukrem na gładką masę, a białka osobno na sztywną pianę. Do żółtek dodać po łyżce czekoladowej masy i delikatnie wymieszać łyżką. Po uzyskaniu …