Już niedługo jedno z
ważniejszych świąt w naszych kalendarzach, czyli Dzień Matki.
Oprócz klasycznego kwiatka czy zwyczajnej bombonierki, proponuję
zaskoczyć mamę samodzielnie upieczonym ciastem. Prosty biszkopt z
masą bardzo budyniową z odrobiną gotowanego twarogu. Polskie,
aromatyczne, słodko-kwaśne truskawki zalane galaretkową glazurą,
która utrzyma je przez najbliższy czas w nienagannej, świeżej
kondycji. Prostota w eleganckim wydaniu!
Składniki na biszkopt: (tortownica 22cm)
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Wciąż ubijać, dodawać cukier, a następnie po jednym żółtku. Odłożyć mikser i wsypywać po trochę mąki. Mieszać delikatnie drewnianą łyżką, tak żeby piana nie straciła swej puszystości. Piec w temp. 180st. C przez ok. 25min. Sprawdzać patyczkiem, czy środek jest upieczony. Po wystudzeniu, przekroić go na pół.
Składniki:
Dwie szklanki mleka zagotować z cukrem i twarogiem, w pozostałej szklance rozpuścić budynie i żółtka. Wszystko połączyć i dokładnie wymieszać, tak by w gotującym się budyniu nie powstały grudki.
Gorącą masę wylać na jedną część biszkoptu, a następnie przykryć drugą połówką. Na wierzchu ciasta poukładać truskawki i pokryć je lekko stężałą galaretką. Wstawić do lodówki na 4/5h.
Składniki na biszkopt: (tortownica 22cm)
-
5 jaj
-
¾ szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Wciąż ubijać, dodawać cukier, a następnie po jednym żółtku. Odłożyć mikser i wsypywać po trochę mąki. Mieszać delikatnie drewnianą łyżką, tak żeby piana nie straciła swej puszystości. Piec w temp. 180st. C przez ok. 25min. Sprawdzać patyczkiem, czy środek jest upieczony. Po wystudzeniu, przekroić go na pół.
Składniki:
- 300g zmielonego twarogu
- 3 budynie
- 3 szklanki mleka
- 1 szklanka cukru
- 2 żółtka
- 400g truskawek
- 1 galaretka krystaliczna (rozpuszczona w 1 szklance wrzątku)
Dwie szklanki mleka zagotować z cukrem i twarogiem, w pozostałej szklance rozpuścić budynie i żółtka. Wszystko połączyć i dokładnie wymieszać, tak by w gotującym się budyniu nie powstały grudki.
Gorącą masę wylać na jedną część biszkoptu, a następnie przykryć drugą połówką. Na wierzchu ciasta poukładać truskawki i pokryć je lekko stężałą galaretką. Wstawić do lodówki na 4/5h.
![]() |
Komentarze
Publikowanie komentarza