poniedziałek, 21 maja 2018

Biszkopt z budyniowym twarogiem

        Już niedługo jedno z ważniejszych świąt w naszych kalendarzach, czyli Dzień Matki. Oprócz klasycznego kwiatka czy zwyczajnej bombonierki, proponuję zaskoczyć mamę samodzielnie upieczonym ciastem. Prosty biszkopt z masą bardzo budyniową z odrobiną gotowanego twarogu. Polskie, aromatyczne, słodko-kwaśne truskawki zalane galaretkową glazurą, która utrzyma je przez najbliższy czas w nienagannej, świeżej kondycji. Prostota w eleganckim wydaniu!

         Składniki na biszkopt: (tortownica 22cm)
  • 5 jaj
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
     
       Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Wciąż ubijać, dodawać cukier, a następnie po jednym żółtku. Odłożyć mikser i wsypywać po trochę mąki. Mieszać delikatnie drewnianą łyżką, tak żeby piana nie straciła swej puszystości. Piec w temp. 180st. C przez ok. 25min. Sprawdzać patyczkiem, czy środek jest upieczony. Po wystudzeniu, przekroić go na pół.


         Składniki:
  • 300g zmielonego twarogu
  • 3 budynie
  • 3 szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 żółtka
  • 400g truskawek
  • 1 galaretka krystaliczna (rozpuszczona w 1 szklance wrzątku)
      
      Dwie szklanki mleka zagotować z cukrem i twarogiem, w pozostałej szklance rozpuścić budynie i żółtka. Wszystko połączyć i dokładnie wymieszać, tak by w gotującym się budyniu nie powstały grudki.
Gorącą masę wylać na jedną część biszkoptu, a następnie przykryć drugą połówką. Na wierzchu ciasta poukładać truskawki i pokryć je lekko stężałą galaretką. Wstawić do lodówki na 4/5h. 
 
Biszkopt z budyniowym twarogiem

Biszkopt z budyniowym twarogiem

Biszkopt z budyniowym twarogiem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz