Przejdź do głównej zawartości

Tarta z budyniem i truskawkami

       To jeszcze nie nasze, polskie i na pewno nie w pełni naturalnie hodowane truskawki, ale zdecydowanie zdążyły skusić swą czerwienią i zapachem. Postanowiłam wypróbować je w ciastach, jednak brakuje im swej klasycznej słodyczy… Z ich naturalnym smakiem spotkamy się dopiero za miesiąc.

       Wyszukana propozycja na najprostsze ciasto z truskawkami zdążyła podbić nie tylko moje serce. Tarta z budyniem i truskawkami to powiew optymizmu, koloru i nadchodzącego lata! Maślane kruche ciasto, delikatny śmietankowy budyń, słodkie i pachnące owoce... Jest pysznie.

      Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • kostka masła
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • esencja waniliowa

       Wszystkie składniki przełożyć do miski i wyrobić na jednolitą masę. Podzielić na dwie części. Jedną częścią wyłożyć dno tortownicy o rozmiarze ok. 22cm.

     Składniki na nadzienie:
  • 2 budynie waniliowe
  • 3 szkl. mleka
  • 5/6 łyżek cukru
  • 250g umytych i obranych truskawek

        Dwie szklanki mleka zagotować z cukrem, a w pozostałej rozpuścić budynie. Wlać wymieszaną masę do gotującego się mleka i energicznie wymieszać, aby nie powstały grudki. Gorącą masę przelać na wyłożoną ciastem tortownicę. Na wierzch budyniu ułożyć truskawki. Pozostałą część ciasta rozdrobnić w palcach i pokryć nim owoce. Wstawić do rozgrzanego w 180st. C piekarnika, piec 40min. 

Tarta z budyniem i truskawkami

Tarta z budyniem i truskawkami
 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Orzechowiec

Czekoladowe ciasto z malinami

Ciasta czekoladowe stanowią dla mnie nie lada wyzwanie. Przez ciężkość i zbitą konsystencje masy, często mam wrażenie, że ciasto nie do końca mi wyszło. Wczoraj postanowiłam skorzystać z przepisu na mocno czekoladowe ciasto z malinami. Efekt mnie nie powalił, wręcz zniesmaczył. Ciasto jest piekielnie słodkie, kaloryczne, ciężkie i zdecydowanie polecam go tylko i wyłącznie miłośnikom czekolady i cukru. Uwaga, robicie je na własną odpowiedzialność :)
Składniki na czekoladowy spód: 1 tabliczka czekolady gorzkiej1 tabliczka czekolady mlecznej5 jajek120g ksylitolu lub cukru100g masła3 łyżki kakao50ml whisky60ml wody¼ szkl. mąki pszennej
Piekarnik nagrzać do 160 st. C.
Do garnka wrzucić połamaną na kostki czekoladę i pokrojone masło, rozpuścić. Dodać whisky oraz wodę i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Odstawić z ognia i wystudzić. Żółtka ubić z cukrem na gładką masę, a białka osobno na sztywną pianę. Do żółtek dodać po łyżce czekoladowej masy i delikatnie wymieszać łyżką. Po uzyskaniu …

Ciasto bananowe z bitą śmietaną

Klasyczny kopiec kreta kojarzy mi się z dzieciństwem. Pamiętam jak dr. Oetker wypuścił swoją słynną serię "fali dunaju" i owy "kopiec kreta". Wystarczyło podążać za przepisem, kolejno otwierać białe ponumerowane opakowania i tak po kilku godzinach pracy mieliśmy swoje słodkie usypisko na talerzu. Nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała zamienić białych magicznych opakowań, na własne składniki. 
Składniki na ciasto czekoladowe: 2 szklanki mąki ryżowej (ciasto jest bardziej kruche, ale można użyć zwykłej mąki)100g roztopionego masła200g jogurtu greckiego1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody4 łyżki kakao2 łyżki cukru pudruczekoladowy likier do nasączenia ciasta Piekarnik rozgrzać do 180st. C. Mąkę przesypać do miski i kolejno dodać wszystkie składniki. Dokładnie wymieszać na pół gęstą masę. Przelać do tortownicy (ok.20cm) i piec w piekarniku ok. 30 min. Po upieczeniu, wyciągnąć z tortownicy i studzić.       Kiedy ciasto będzie już wystarczająco z…