Przejdź do głównej zawartości

Tarta z budyniem i truskawkami

       To jeszcze nie nasze, polskie i na pewno nie w pełni naturalnie hodowane truskawki, ale zdecydowanie zdążyły skusić swą czerwienią i zapachem. Postanowiłam wypróbować je w ciastach, jednak brakuje im swej klasycznej słodyczy… Z ich naturalnym smakiem spotkamy się dopiero za miesiąc.

       Wyszukana propozycja na najprostsze ciasto z truskawkami zdążyła podbić nie tylko moje serce. Tarta z budyniem i truskawkami to powiew optymizmu, koloru i nadchodzącego lata! Maślane kruche ciasto, delikatny śmietankowy budyń, słodkie i pachnące owoce... Jest pysznie.

      Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • kostka masła
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • esencja waniliowa

       Wszystkie składniki przełożyć do miski i wyrobić na jednolitą masę. Podzielić na dwie części. Jedną częścią wyłożyć dno tortownicy o rozmiarze ok. 22cm.

     Składniki na nadzienie:
  • 2 budynie waniliowe
  • 3 szkl. mleka
  • 5/6 łyżek cukru
  • 250g umytych i obranych truskawek

        Dwie szklanki mleka zagotować z cukrem, a w pozostałej rozpuścić budynie. Wlać wymieszaną masę do gotującego się mleka i energicznie wymieszać, aby nie powstały grudki. Gorącą masę przelać na wyłożoną ciastem tortownicę. Na wierzch budyniu ułożyć truskawki. Pozostałą część ciasta rozdrobnić w palcach i pokryć nim owoce. Wstawić do rozgrzanego w 180st. C piekarnika, piec 40min. 

Tarta z budyniem i truskawkami

Tarta z budyniem i truskawkami
 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Orzechowiec

W ogrodzie moich rodziców można spotkać niesłychane ilości orzechów włoskich i laskowych. Skoro jesień kojarzy nam się z tymi pysznymi skarbami, to trzeba wykorzystywać ich wartości smakowe ale również żywieniowe. Orzechy dzięki swemu niepowtarzalnemu aromatowi nadają wyrazisty smak sałatkom, pastom, ale również stanowią główny składnik ciast czy innych deserów. Ja stawiam na tradycyjnego orzechowca, a żeby dołożyć sobie i bliskim trochę rozpusty, łączę go z masą grysikową. Przepis znalazłam w Internecie, ale przekombinowałam go na tyle, żeby ciasto nie powaliło od nadmiaru cukru, karmelu i wszystkiego przesłodkiego.  Składniki na ciasto: Z tego przepisu mają wyjść trzy blaty. 3 szkl. mąki 3 jajka 1 szkl. cukru 3 łyżki miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki jogurtu greckiego 100g masła 4 garści orzechów włoskich Mąkę połączyć z cukrem, proszkiem i masłem. Dodać jajka, jogurt oraz roztopiony miód i wyrobić ciasto na jednolitą konsystencję. Podzielić na tr

Sernik z musem pomarańczowym

Po świątecznym obżarstwie czas na nieco łagodniejsze i   bardziej orzeźwiające desery. Niedługo wkroczymy w karnawałowy klimat, który słynie z dobrej zabawy i noworocznego szaleństwa. W kuchni można poszaleć ze smakiem oraz kolorem naszych potraw. Ja zaczynam od propozycji sernika z obłędnie pomarańczową   żelką. Sam deser nie wymaga dużej pracy, a zachwyci smakiem oraz wyglądem. Składniki: 2 opakowania serka Danio 400g 20g żelatyny opakowanie ciastek owsianych/ biszkoptów 2 pomarańcze 1 galaretka pomarańczowa Żelatynę zalać 2/3 łyżkami wody i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Serek wymieszać z rozpuszczoną żelatyną. Dno tortownicy wyłożyć ciastkami i przelać na nie gotową masę. Pomarańcze obrać ze skóry i oczyścić z białej powłoki. Zmiksować na jednolitą konsystencję i lekko ją podgrzać. Wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać. Lekko ścinający się mus przelać na powierzchnię sernika. 

Czekoladowe ciasto z malinami

Ciasta czekoladowe stanowią dla mnie nie lada wyzwanie. Przez ciężkość i zbitą konsystencje masy, często mam wrażenie, że ciasto nie do końca mi wyszło. Wczoraj postanowiłam skorzystać z przepisu na mocno czekoladowe ciasto z malinami. Efekt mnie nie powalił, wręcz zniesmaczył. Ciasto jest piekielnie słodkie, kaloryczne, ciężkie i zdecydowanie polecam go tylko i wyłącznie miłośnikom czekolady i cukru. Uwaga, robicie je na własną odpowiedzialność :) Składniki na czekoladowy spód: 1 tabliczka czekolady gorzkiej 1 tabliczka czekolady mlecznej 5 jajek 120g ksylitolu lub cukru 100g masła 3 łyżki kakao 50ml whisky 60ml wody ¼ szkl. mąki pszennej Piekarnik nagrzać do 160 st. C. Do garnka wrzucić połamaną na kostki czekoladę i pokrojone masło, rozpuścić. Dodać whisky oraz wodę i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Odstawić z ognia i wystudzić. Żółtka ubić z cukrem na gładką masę, a białka osobno na sztywną pianę. Do żółtek dodać po łyżce czekoladowej masy i delikat