To
jeszcze nie nasze, polskie i na pewno nie w pełni naturalnie
hodowane truskawki, ale zdecydowanie zdążyły skusić swą
czerwienią i zapachem. Postanowiłam wypróbować je w ciastach,
jednak brakuje im swej klasycznej słodyczy… Z ich naturalnym
smakiem spotkamy się dopiero za miesiąc.
Wyszukana
propozycja na najprostsze ciasto z truskawkami zdążyła podbić nie
tylko moje serce. Tarta z budyniem i truskawkami to powiew optymizmu,
koloru i nadchodzącego lata! Maślane kruche ciasto, delikatny
śmietankowy budyń, słodkie i pachnące owoce... Jest pysznie.
Składniki:
-
2 szklanki mąki
-
2 łyżki mąki ziemniaczanej
-
1 szklanka cukru
-
kostka masła
-
3 żółtka
-
2 łyżki śmietany
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
esencja waniliowa
Wszystkie
składniki przełożyć do miski i wyrobić na jednolitą masę.
Podzielić na dwie części. Jedną częścią wyłożyć dno
tortownicy o rozmiarze ok. 22cm.
Składniki
na nadzienie:
-
2 budynie waniliowe
-
3 szkl. mleka
-
5/6 łyżek cukru
-
250g umytych i obranych truskawek
Dwie
szklanki mleka zagotować z cukrem, a w pozostałej rozpuścić
budynie. Wlać wymieszaną masę do gotującego się mleka i
energicznie wymieszać, aby nie powstały grudki. Gorącą masę
przelać na wyłożoną ciastem tortownicę. Na wierzch budyniu
ułożyć truskawki. Pozostałą część ciasta rozdrobnić w
palcach i pokryć nim owoce. Wstawić do rozgrzanego w 180st. C
piekarnika, piec 40min.
Komentarze
Publikowanie komentarza