sobota, 30 czerwca 2018

Tort jagodowy

       
      Po intensywnym truskawkowym sezonie, czas na jeszcze bardziej letnie smaki. Teraz bazary, targowiska i warzywniaki oferują nam szeroką gamę odmian czereśni, wiśni, brzoskwiń, malin, jagód i borówek. Ostatnio kurczowo trzymam się niepozornych, a jakże smacznych - jagód. Przerobiłam już pomysły na śniadania, koktajle, owsianki, desery i teraz czas na ciasto. Pamiętam, że w zeszłym roku łączyłam je z kokosem, co stanowiło niebanalne i pyszne połączenie. Dziś czas na kakao, bitą śmietanę i mój ulubiony twaróg. Taki to trochę sernik na zimno pomiędzy kakaowym biszkoptem.



       Składniki na biszkopt:
  • 5 jaj
  • 5 łyżek mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 5 łyżek cukru


       Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno i w ostatniej fazie, nie przestając miksować dodać cukier i po jednym żółtku. Masa powinna być puszysta, z wyraźnymi pęcherzykami powietrza. Drewnianą szpatułką wymieszać z mąką i kakao. Wlać do tortownicy ok. 22cm.
Piec 30/35 min w temp. 160/170st. C. Po wystudzeniu przekroić na pół.



       Składniki na masę:
  • 500g mielonego twarogu
  • 2 galaretki jagodowe/owoce leśne
  • 500ml kremówki 36%
  • 5 łyżek cukru
  • 500g jagód


Galaretki rozpuścić w 500ml wody, odstawić do wystygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno.
W misce zmiksować twaróg z zimną (nie stężałą) galaretką, cukrem oraz z ubitą śmietaną. Odstawić do lodówki na ok. 15min (masa musi się lekko ściąć).


Na jeden blat biszkoptu wylać 1/3 masy i wysypać ok. 300g jagód, wlać pozostałą część masy (zostawić troszkę na wierzch ciasta), przykryć drugą częścią ciasta. Wierzch ciasta przyozdobić pozostałym kremem i jagodami. Odstawić do lodówki.






Tort jagodowy


Tort jagodowy


Tort jagodowy
 


2 komentarze: