Po intensywnym truskawkowym sezonie, czas na jeszcze bardziej letnie smaki. Teraz bazary, targowiska i warzywniaki oferują nam szeroką gamę odmian czereśni, wiśni, brzoskwiń, malin, jagód i borówek. Ostatnio kurczowo trzymam się niepozornych, a jakże smacznych - jagód. Przerobiłam już pomysły na śniadania, koktajle, owsianki, desery i teraz czas na ciasto. Pamiętam, że w zeszłym roku łączyłam je z kokosem, co stanowiło niebanalne i pyszne połączenie. Dziś czas na kakao, bitą śmietanę i mój ulubiony twaróg. Taki to trochę sernik na zimno pomiędzy kakaowym biszkoptem.
Składniki na biszkopt:
-
5 jaj
-
5 łyżek mąki
-
2 łyżki kakao
-
5 łyżek cukru
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno i w ostatniej fazie, nie przestając miksować dodać cukier i po jednym żółtku. Masa powinna być puszysta, z wyraźnymi pęcherzykami powietrza. Drewnianą szpatułką wymieszać z mąką i kakao. Wlać do tortownicy ok. 22cm.
Piec 30/35 min w temp. 160/170st. C. Po wystudzeniu przekroić na pół.
Składniki na masę:
-
500g mielonego twarogu
-
2 galaretki jagodowe/owoce
leśne
-
500ml kremówki 36%
-
5 łyżek cukru
-
500g jagód
Galaretki rozpuścić w 500ml wody, odstawić do wystygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno.
W misce zmiksować twaróg z zimną (nie stężałą) galaretką, cukrem oraz z ubitą śmietaną. Odstawić do lodówki na ok. 15min (masa musi się lekko ściąć).
Na jeden blat biszkoptu wylać 1/3 masy i wysypać ok. 300g jagód, wlać pozostałą część masy (zostawić troszkę na wierzch ciasta), przykryć drugą częścią ciasta. Wierzch ciasta przyozdobić pozostałym kremem i jagodami. Odstawić do lodówki.
Jaki piękny torcik :) Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję ;) sezonowe owoce sa najlepsze!
Usuń