Przejdź do głównej zawartości

Tort jagodowy

       
      Po intensywnym truskawkowym sezonie, czas na jeszcze bardziej letnie smaki. Teraz bazary, targowiska i warzywniaki oferują nam szeroką gamę odmian czereśni, wiśni, brzoskwiń, malin, jagód i borówek. Ostatnio kurczowo trzymam się niepozornych, a jakże smacznych - jagód. Przerobiłam już pomysły na śniadania, koktajle, owsianki, desery i teraz czas na ciasto. Pamiętam, że w zeszłym roku łączyłam je z kokosem, co stanowiło niebanalne i pyszne połączenie. Dziś czas na kakao, bitą śmietanę i mój ulubiony twaróg. Taki to trochę sernik na zimno pomiędzy kakaowym biszkoptem.



       Składniki na biszkopt:
  • 5 jaj
  • 5 łyżek mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 5 łyżek cukru


       Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno i w ostatniej fazie, nie przestając miksować dodać cukier i po jednym żółtku. Masa powinna być puszysta, z wyraźnymi pęcherzykami powietrza. Drewnianą szpatułką wymieszać z mąką i kakao. Wlać do tortownicy ok. 22cm.
Piec 30/35 min w temp. 160/170st. C. Po wystudzeniu przekroić na pół.



       Składniki na masę:
  • 500g mielonego twarogu
  • 2 galaretki jagodowe/owoce leśne
  • 500ml kremówki 36%
  • 5 łyżek cukru
  • 500g jagód


Galaretki rozpuścić w 500ml wody, odstawić do wystygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno.
W misce zmiksować twaróg z zimną (nie stężałą) galaretką, cukrem oraz z ubitą śmietaną. Odstawić do lodówki na ok. 15min (masa musi się lekko ściąć).


Na jeden blat biszkoptu wylać 1/3 masy i wysypać ok. 300g jagód, wlać pozostałą część masy (zostawić troszkę na wierzch ciasta), przykryć drugą częścią ciasta. Wierzch ciasta przyozdobić pozostałym kremem i jagodami. Odstawić do lodówki.






Tort jagodowy


Tort jagodowy


Tort jagodowy
 


Komentarze

Publikowanie komentarza

Popularne posty z tego bloga

Ciasta i torty na zamówienie

Ciasta są pieczone na bazie naturalnych składników bez ulepszaczy, konserwantów i sztucznych składników. Do swoich wypieków używam masła- zamiast margaryny, miodu ze swojej rodzinnej pasieki, konfitur czy dżemów robionych przez moją babcię.    Aby zamówić tort należy podać: datę okazję przewidywaną liczbę osób smaki ewentualną dekorację, styl, motyw Oferuję: BISZKOPT: zwykły, kakaowy, bezglutenowy. MASA: bita śmietana z mascarpone, mus czekoladowy, mus owocowy (malina, wiśnia, truskawka), biała czekolada, curd szampański, curd cytrynowy, curd mango, kajmak, oreo, kawa, kokos, orzech, biały michałek. DODATKI: ciasteczka, świeże owoce, kruszona czekolada, konfitura, frużelina. Oprócz tortów oferuję ciasta i babeczki na różne okazje: Cena za tortownicę: 26cm/ blaszkę: 35x24cm sernik z dodatkami (karmel,owoce,kremy,czekolada) marchewkowe z kremem szarlotka z bezą tarta z sosem cytrynowym i bezą tarta banoffee murzynek z czekoladą i wiśniami /brownie z ka

Czekoladowe ciasto z malinami

Ciasta czekoladowe stanowią dla mnie nie lada wyzwanie. Przez ciężkość i zbitą konsystencje masy, często mam wrażenie, że ciasto nie do końca mi wyszło. Wczoraj postanowiłam skorzystać z przepisu na mocno czekoladowe ciasto z malinami. Efekt mnie nie powalił, wręcz zniesmaczył. Ciasto jest piekielnie słodkie, kaloryczne, ciężkie i zdecydowanie polecam go tylko i wyłącznie miłośnikom czekolady i cukru. Uwaga, robicie je na własną odpowiedzialność :) Składniki na czekoladowy spód: 1 tabliczka czekolady gorzkiej 1 tabliczka czekolady mlecznej 5 jajek 120g ksylitolu lub cukru 100g masła 3 łyżki kakao 50ml whisky 60ml wody ¼ szkl. mąki pszennej Piekarnik nagrzać do 160 st. C. Do garnka wrzucić połamaną na kostki czekoladę i pokrojone masło, rozpuścić. Dodać whisky oraz wodę i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Odstawić z ognia i wystudzić. Żółtka ubić z cukrem na gładką masę, a białka osobno na sztywną pianę. Do żółtek dodać po łyżce czekoladowej masy i delikat

Orzechowiec

W ogrodzie moich rodziców można spotkać niesłychane ilości orzechów włoskich i laskowych. Skoro jesień kojarzy nam się z tymi pysznymi skarbami, to trzeba wykorzystywać ich wartości smakowe ale również żywieniowe. Orzechy dzięki swemu niepowtarzalnemu aromatowi nadają wyrazisty smak sałatkom, pastom, ale również stanowią główny składnik ciast czy innych deserów. Ja stawiam na tradycyjnego orzechowca, a żeby dołożyć sobie i bliskim trochę rozpusty, łączę go z masą grysikową. Przepis znalazłam w Internecie, ale przekombinowałam go na tyle, żeby ciasto nie powaliło od nadmiaru cukru, karmelu i wszystkiego przesłodkiego.  Składniki na ciasto: Z tego przepisu mają wyjść trzy blaty. 3 szkl. mąki 3 jajka 1 szkl. cukru 3 łyżki miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki jogurtu greckiego 100g masła 4 garści orzechów włoskich Mąkę połączyć z cukrem, proszkiem i masłem. Dodać jajka, jogurt oraz roztopiony miód i wyrobić ciasto na jednolitą konsystencję. Podzielić na tr