Przejdź do głównej zawartości

Brownie

        Jak wygląda idealny weekend? Nie zaprzeczę, że moją ulubioną wersją jest odłączenie się od wszystkiego i spędzenie tego czasu tylko z ukochanymi osobami. Jeśli zrezygnujemy z ciągłego patrzenia na zegarek, planowania i ustalania najlepszej wersji rzeczy do zrobienia, to już całkowicie odczujemy szczęście płynące z możliwości odpoczynku. Lubię uciekać w zielony zakątek mojego rodzinnego domu. Nie ma nic przyjemniejszego, niż wstać przed wszystkimi, zrobić sobie kawę, wyjść na taras i czerpać z tego, czego w mieście najbardziej mi brakuje – odgłosów przyrody. Lubię wracać do domu, gdzie czeka mnie zawsze uśmiech, radość i spokój. Tutaj można zwyczajnie zwolnić i nabrać siły na kolejne dni, które u mnie są zawsze bardzo intensywne.
        Mój brat od roku męczył mnie idealnym brownie. Zrobiłam mu dziesiątki różnych wersji, moja mama także próbowała trafić w jego wyszukany gust – niestety, wszystko na marne…
Wczoraj, podczas codziennego czytania przepisów, natrafiłam na brownie, które mogłoby okazać się tym jedynym. Nie lubię ciast czekoladowych, bo nigdy nie wychodzą mi takie, jakie bym chciała. Zawsze pojawia się rozczarowanie i smutek, że nie jest mi być czekoladowym cukiernikiem… mimo to, do pieczenia i gotowania nie trzeba mnie zbyt długo namawiać, a jedynie zapewnić odpowiedni dobór składników. Postanowiłam się zmierzyć z wyzwaniem. Ciasto powstało w zaledwie kilkadziesiąt minut, a efekt ? Efekt okazał się być strzałem nie w dziesiątkę, a w setkę!


        Składniki:
  • 3 czekolady mleczne
  • 1 szkl. cukru
  • 4 jajka
  • 1 kostka masła
  • 1 szkl. mąki
  • 4 łyżki kakao
  • 300g truskawek/malin/wiśni/jagód

        Czekolady rozpuścić z masłem. Dodać cukier i wszystko dokładnie wymieszać. Przelać masę do miski i dodać do niej jajka, zmiksować. Mąkę wraz z kakao przełożyć do czekoladowej masy, połączyć składniki używając do tego drewnianej łyżki. Wylać do formy ok. 20/22cm, wyłożyć owoce i piec w temp. 160st. C ok. 30/35min. Środek ciasta powinien być lekko płynny.

Brownie

Brownie

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Orzechowiec

Ciasto bananowe z bitą śmietaną

Klasyczny kopiec kreta kojarzy mi się z dzieciństwem. Pamiętam jak dr. Oetker wypuścił swoją słynną serię "fali dunaju" i owy "kopiec kreta". Wystarczyło podążać za przepisem, kolejno otwierać białe ponumerowane opakowania i tak po kilku godzinach pracy mieliśmy swoje słodkie usypisko na talerzu. Nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała zamienić białych magicznych opakowań, na własne składniki. 
Składniki na ciasto czekoladowe: 2 szklanki mąki ryżowej (ciasto jest bardziej kruche, ale można użyć zwykłej mąki)100g roztopionego masła200g jogurtu greckiego1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody4 łyżki kakao2 łyżki cukru pudruczekoladowy likier do nasączenia ciasta Piekarnik rozgrzać do 180st. C. Mąkę przesypać do miski i kolejno dodać wszystkie składniki. Dokładnie wymieszać na pół gęstą masę. Przelać do tortownicy (ok.20cm) i piec w piekarniku ok. 30 min. Po upieczeniu, wyciągnąć z tortownicy i studzić.       Kiedy ciasto będzie już wystarczająco z…

Czekoladowe ciasto z malinami

Ciasta czekoladowe stanowią dla mnie nie lada wyzwanie. Przez ciężkość i zbitą konsystencje masy, często mam wrażenie, że ciasto nie do końca mi wyszło. Wczoraj postanowiłam skorzystać z przepisu na mocno czekoladowe ciasto z malinami. Efekt mnie nie powalił, wręcz zniesmaczył. Ciasto jest piekielnie słodkie, kaloryczne, ciężkie i zdecydowanie polecam go tylko i wyłącznie miłośnikom czekolady i cukru. Uwaga, robicie je na własną odpowiedzialność :)
Składniki na czekoladowy spód: 1 tabliczka czekolady gorzkiej1 tabliczka czekolady mlecznej5 jajek120g ksylitolu lub cukru100g masła3 łyżki kakao50ml whisky60ml wody¼ szkl. mąki pszennej
Piekarnik nagrzać do 160 st. C.
Do garnka wrzucić połamaną na kostki czekoladę i pokrojone masło, rozpuścić. Dodać whisky oraz wodę i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Odstawić z ognia i wystudzić. Żółtka ubić z cukrem na gładką masę, a białka osobno na sztywną pianę. Do żółtek dodać po łyżce czekoladowej masy i delikatnie wymieszać łyżką. Po uzyskaniu …