sobota, 14 lipca 2018

Ciasto drożdżowe


                Można zaplanować tysiące śniadań z letnich i lekkich składników. Weekend spędzam w moim ulubionym klimacie, czyli góry, lasy, zielony ogród, dojrzałe owoce na krzakach i zebrane dzień wcześniej warzywa na tarasie. Z czym mi się kojarzy dom? Z zapachem ciasta w sobotę, z widokiem na zachód słońca, kiedy siedzimy wieczorem i odpoczywamy po całym dniu, ze spokojem. Ciasto dzieciństwa to drożdżówka, taka z kruszonką, którą sama próbowałam rozdrabniać i sypać na ciasto. To pachnące jabłka wymieszane z cynamonem i gorące kakao, by smakowała jeszcze lepiej… Moja wersja to nic innego jak maliny i twaróg na puszystym, wyrośniętym spodzie. Gotowi na śniadanie/przekąskę/podwieczorek?

Składniki:
  • 150ml mleka
  • 50g drożdży
  • 2 żółtka i 1 jajko
  • 100g masło
  • ½ łyżeczki soli
  • 500g mąki
  • 300g twarogu
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 jajko
  • 50g cukru
  • 1 cukier wanilinowy/ekstrakt waniliowy
  • 400g malin

Mleko lekko zagrzać, nie gotować, i dodać do niego drożdże, jajko, żółtka, masło, sól oraz cukier. Wszystko dokładnie rozpuścić. W misce umieścić mąkę i wlać do niej ciepłą mleczną masę. Lekko wyrobić. Ciasto drożdżowe nie lubi długiego wyrabiania, może mieć później problem z wyrośnięciem. Miskę odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30/40min, tak żeby ugnieciona konsystencja podwoiła swój rozmiar.
Piekarnik nagrzać do 180st. C. W osobnej misce umieścić twaróg, dodać budyń, jajko oraz cukier. Doprawić cukrem wanilinowym, bądź esencją i wszystko dokładnie wymieszać.
Wyrośnięte ciasto przełożyć do blaszki. Należy unikać zbytniego jego rozgniatania, czy wałkowania. Wyłożyć na wierzch twaróg oraz maliny. Piec ok. 35/40min. 

Ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe

1 komentarz: