Przejdź do głównej zawartości

Schab pieczony w cydrze

       Moje wyjazdy nie mają końca. Po służbowej Pradze, wakacjach na Malcie, odpoczynku w górkach u rodziców, czas na kolejny służbowy wyjazd, tym razem do Budapesztu. Mimo, że mój zawód od razu kojarzy się z podróżami i spaniem poza domem, to na szczęście prawie zawsze udaje mi się wracać do domu i nie tworzyć przysłowiowego „życia na walizkach”. Wyjątkiem są różne szkolenia, czy chęć pomocy w innych bazach, wtedy to na chwilę mogę zmierzyć się z hotelową rzeczywistością. Pierwszą myślą jaka nasunęła mi się w drodze powrotnej do Wrocławia, była lista zakupów na przygotowanie dobrego obiadu. Nie wiem czy się starzeję, czy intensywnie myślę o gotowaniu jako hobby i formie relaksu przy garach, ale planowanie i wymyślanie potraw sprawia mi nieziemską frajdę. Poniedziałek był typowo letnim dniem, dlatego nie chciałam tworzyć czegoś ciężkiego, tłustego i oblanego warstwą ciężkostrawnego sosu. Po moich kulinarnych doznaniach w Budapeszcie, lekko mówiąc, stroniłam od tego typu kuchni. Jako że moim jedynym domownikiem jest mój chłopak, który chcąc nie chcąc je przygotowane przeze mnie wynalazki (co najlepsze, nigdy mnie nie skrytykował), padło na coś męskiego – czyli mięso. Mięso, a konkretnie schab, lubię i szanuję, bo mogę łączyć go zarówno ze słodkimi, jak i wytrawnymi dodatkami. W naszym mieszkaniu znalazłam mnóstwo owoców, jednak jabłka okazały się zagrać tu pierwszoplanową rolę.

       Składniki:
  • 1 kg schabu (ja znalazłam taki piękny z polędwicą)
  • 400 ml cydru jabłkowego
  • 2 jabłka
  • 1 cebula
  • tymianek, rozmaryn, oregano, czosnek
  • 100ml śmietanki 30%
  • 1,5 łyżki musztardy Dijon

        Schab ponacinać i powkładać w niego cząstki cebuli i jabłek. Doprawić tymiankiem, rozmarynem, oregano oraz ząbkami czosnku. Przygotować naczynie żaroodporne i rękaw. Włożyć mięso do rękawa i wlać do niego cydr. Odstawić na ok. 2h do lodówki. Piekarnik nagrzać do 180st. C, piec w nim mięso ok. 1,5/2h. Ja jestem zwolenniczką kruchego, rozpływającego się mięsa, więc trzymam go długo.
Po czasie, zlać do rondelka połowę soków z rękawa i zagotować. Dodać musztardę, a w osobnym kubeczku przygotować śmietankę z łyżką mąki. Wlać do sosu i lekko zagotować.

 Mięso najlepiej podawać z ziemniakami ale ryż czy kasza, okaże się również fantastycznym dodatkiem ;)
Schab pieczony w cydrze


Schab pieczony w cydrze

Komentarze

Publikowanie komentarza

Popularne posty z tego bloga

Orzechowiec

Ciasto bananowe z bitą śmietaną

Klasyczny kopiec kreta kojarzy mi się z dzieciństwem. Pamiętam jak dr. Oetker wypuścił swoją słynną serię "fali dunaju" i owy "kopiec kreta". Wystarczyło podążać za przepisem, kolejno otwierać białe ponumerowane opakowania i tak po kilku godzinach pracy mieliśmy swoje słodkie usypisko na talerzu. Nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała zamienić białych magicznych opakowań, na własne składniki. 
Składniki na ciasto czekoladowe: 2 szklanki mąki ryżowej (ciasto jest bardziej kruche, ale można użyć zwykłej mąki)100g roztopionego masła200g jogurtu greckiego1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody4 łyżki kakao2 łyżki cukru pudruczekoladowy likier do nasączenia ciasta Piekarnik rozgrzać do 180st. C. Mąkę przesypać do miski i kolejno dodać wszystkie składniki. Dokładnie wymieszać na pół gęstą masę. Przelać do tortownicy (ok.20cm) i piec w piekarniku ok. 30 min. Po upieczeniu, wyciągnąć z tortownicy i studzić.       Kiedy ciasto będzie już wystarczająco z…

Czekoladowe ciasto z malinami

Ciasta czekoladowe stanowią dla mnie nie lada wyzwanie. Przez ciężkość i zbitą konsystencje masy, często mam wrażenie, że ciasto nie do końca mi wyszło. Wczoraj postanowiłam skorzystać z przepisu na mocno czekoladowe ciasto z malinami. Efekt mnie nie powalił, wręcz zniesmaczył. Ciasto jest piekielnie słodkie, kaloryczne, ciężkie i zdecydowanie polecam go tylko i wyłącznie miłośnikom czekolady i cukru. Uwaga, robicie je na własną odpowiedzialność :)
Składniki na czekoladowy spód: 1 tabliczka czekolady gorzkiej1 tabliczka czekolady mlecznej5 jajek120g ksylitolu lub cukru100g masła3 łyżki kakao50ml whisky60ml wody¼ szkl. mąki pszennej
Piekarnik nagrzać do 160 st. C.
Do garnka wrzucić połamaną na kostki czekoladę i pokrojone masło, rozpuścić. Dodać whisky oraz wodę i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Odstawić z ognia i wystudzić. Żółtka ubić z cukrem na gładką masę, a białka osobno na sztywną pianę. Do żółtek dodać po łyżce czekoladowej masy i delikatnie wymieszać łyżką. Po uzyskaniu …