sobota, 18 sierpnia 2018

Chaczapuri


                Lubię kombinować ze śniadaniami. Oprócz tradycyjnych jajecznic, omletów, placków, racuchów i owsianek, lubię pójść o krok dalej i wypróbować czegoś innego. Ostatnio zainspirowana osobliwymi lotami do Gruzji, gdzie przez 30 min po lądowaniu, jedynie czego mogę, to zaczerpnąć ichniejszego gorącego i lepkiego powietrza, postanowiłam zainteresować się ich kuchnią. Kojarzy mi się ona z prostymi składnikami: woda, drożdże, ciasto, sery, tłuszcz, więcej tłuszczu iiiii…. tłuszcz. Nie mówiąc o winie i zamiłowania na ucztowania, ale to inny temat. Chaczo, to nic innego jak twaróg, puri- chleb. Czerpiąc informację z internetowych źródeł, gruzińskie gospodynie mają bardzo prosty na słynny serowy chlebek: „po prostu weź dużo dobrego sera i jakieś ciasto”  - okej, ja tak zrobiłam, oto efekt.

                Składniki:

  • 500g mąki
  • 10g drożdży
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól-do smaku
  • 2  łyżki oleju (oliwy)
  • 1 kostka sera feta
  • 200g żółtego sera np. gouda
  • 1 kulka mozzarelli
  • 3-4 łyżki mleka (do serowego nadzienia)


                Mąkę wymieszać z solą i utworzyć w środku dołek. W kubku lekko podgrzać mleko (nie może ono być gorące, musi mieć ok.40st.C) dodać łyżeczkę cukru i rozpuścić w nim drożdże. Zawartość kubka wlać do dołka w mące i dodać olej, wyrobić. (Ciasto powinno być elastyczne i łatwo odchodzić od rąk. Nie powinno być twarde, jeżeli takie jest, podlejmy je trochę ciepłą wodą.) Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30min (powinno podwoić swoją objętość).
                Ser feta pokruszyć, mozzarelle i żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać w misce z mlekiem.
                Z wyrośniętego ciasta oderwać kawałek i rozwałkować na placek o grubości ok. 0,5cm. Na środek placka umieścić serowe nadzienie i zawinąć jego boki, tworząc kulkę. Utworzoną kulkę rozwałkować na cienki placek ok. 1-1,5cm, uważając by nie rozerwać ciasta. Smażyć na patelni po ok. 6min z każdej strony, uprzednio posmarowanej tłuszczem, tak aby placek uzyskał złoty kolor.
                Polecam przygotować czosnkowy jogurt, który idealnie skomponuje się z drożdżowym ciastem. Wystarczy przecisnąć przez praskę dwa ząbki czosnku i połączyć je z jogurtem naturalnym bądź greckim. Doprawić solą i pieprzem. 

Chaczapuri


1 komentarz: