Przejdź do głównej zawartości

Chaczapuri


                Lubię kombinować ze śniadaniami. Oprócz tradycyjnych jajecznic, omletów, placków, racuchów i owsianek, lubię pójść o krok dalej i wypróbować czegoś innego. Ostatnio zainspirowana osobliwymi lotami do Gruzji, gdzie przez 30 min po lądowaniu, jedynie czego mogę, to zaczerpnąć ichniejszego gorącego i lepkiego powietrza, postanowiłam zainteresować się ich kuchnią. Kojarzy mi się ona z prostymi składnikami: woda, drożdże, ciasto, sery, tłuszcz, więcej tłuszczu iiiii…. tłuszcz. Nie mówiąc o winie i zamiłowania na ucztowania, ale to inny temat. Chaczo, to nic innego jak twaróg, puri- chleb. Czerpiąc informację z internetowych źródeł, gruzińskie gospodynie mają bardzo prosty na słynny serowy chlebek: „po prostu weź dużo dobrego sera i jakieś ciasto”  - okej, ja tak zrobiłam, oto efekt.

                Składniki:

  • 500g mąki
  • 10g drożdży
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól-do smaku
  • 2  łyżki oleju (oliwy)
  • 1 kostka sera feta
  • 200g żółtego sera np. gouda
  • 1 kulka mozzarelli
  • 3-4 łyżki mleka (do serowego nadzienia)


                Mąkę wymieszać z solą i utworzyć w środku dołek. W kubku lekko podgrzać mleko (nie może ono być gorące, musi mieć ok.40st.C) dodać łyżeczkę cukru i rozpuścić w nim drożdże. Zawartość kubka wlać do dołka w mące i dodać olej, wyrobić. (Ciasto powinno być elastyczne i łatwo odchodzić od rąk. Nie powinno być twarde, jeżeli takie jest, podlejmy je trochę ciepłą wodą.) Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30min (powinno podwoić swoją objętość).
                Ser feta pokruszyć, mozzarelle i żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać w misce z mlekiem.
                Z wyrośniętego ciasta oderwać kawałek i rozwałkować na placek o grubości ok. 0,5cm. Na środek placka umieścić serowe nadzienie i zawinąć jego boki, tworząc kulkę. Utworzoną kulkę rozwałkować na cienki placek ok. 1-1,5cm, uważając by nie rozerwać ciasta. Smażyć na patelni po ok. 6min z każdej strony, uprzednio posmarowanej tłuszczem, tak aby placek uzyskał złoty kolor.
                Polecam przygotować czosnkowy jogurt, który idealnie skomponuje się z drożdżowym ciastem. Wystarczy przecisnąć przez praskę dwa ząbki czosnku i połączyć je z jogurtem naturalnym bądź greckim. Doprawić solą i pieprzem. 

Chaczapuri


Komentarze

Publikowanie komentarza

Popularne posty z tego bloga

Ciasta i torty na zamówienie

Ciasta są pieczone na bazie naturalnych składników bez ulepszaczy, konserwantów i sztucznych składników. Do swoich wypieków używam masła- zamiast margaryny, miodu ze swojej rodzinnej pasieki, konfitur czy dżemów robionych przez moją babcię.    Aby zamówić tort należy podać: datę okazję przewidywaną liczbę osób smaki ewentualną dekorację, styl, motyw Oferuję: BISZKOPT: zwykły, kakaowy, bezglutenowy. MASA: bita śmietana z mascarpone, mus czekoladowy, mus owocowy (malina, wiśnia, truskawka), biała czekolada, curd szampański, curd cytrynowy, curd mango, kajmak, oreo, kawa, kokos, orzech, biały michałek. DODATKI: ciasteczka, świeże owoce, kruszona czekolada, konfitura, frużelina. Oprócz tortów oferuję ciasta i babeczki na różne okazje: Cena za tortownicę: 26cm/ blaszkę: 35x24cm sernik z dodatkami (karmel,owoce,kremy,czekolada) marchewkowe z kremem szarlotka z bezą tarta z sosem cytrynowym i bezą tarta banoffee murzynek z czekoladą i wiśniami /brownie z ka

Czekoladowe ciasto z malinami

Ciasta czekoladowe stanowią dla mnie nie lada wyzwanie. Przez ciężkość i zbitą konsystencje masy, często mam wrażenie, że ciasto nie do końca mi wyszło. Wczoraj postanowiłam skorzystać z przepisu na mocno czekoladowe ciasto z malinami. Efekt mnie nie powalił, wręcz zniesmaczył. Ciasto jest piekielnie słodkie, kaloryczne, ciężkie i zdecydowanie polecam go tylko i wyłącznie miłośnikom czekolady i cukru. Uwaga, robicie je na własną odpowiedzialność :) Składniki na czekoladowy spód: 1 tabliczka czekolady gorzkiej 1 tabliczka czekolady mlecznej 5 jajek 120g ksylitolu lub cukru 100g masła 3 łyżki kakao 50ml whisky 60ml wody ¼ szkl. mąki pszennej Piekarnik nagrzać do 160 st. C. Do garnka wrzucić połamaną na kostki czekoladę i pokrojone masło, rozpuścić. Dodać whisky oraz wodę i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Odstawić z ognia i wystudzić. Żółtka ubić z cukrem na gładką masę, a białka osobno na sztywną pianę. Do żółtek dodać po łyżce czekoladowej masy i delikat

Orzechowiec

W ogrodzie moich rodziców można spotkać niesłychane ilości orzechów włoskich i laskowych. Skoro jesień kojarzy nam się z tymi pysznymi skarbami, to trzeba wykorzystywać ich wartości smakowe ale również żywieniowe. Orzechy dzięki swemu niepowtarzalnemu aromatowi nadają wyrazisty smak sałatkom, pastom, ale również stanowią główny składnik ciast czy innych deserów. Ja stawiam na tradycyjnego orzechowca, a żeby dołożyć sobie i bliskim trochę rozpusty, łączę go z masą grysikową. Przepis znalazłam w Internecie, ale przekombinowałam go na tyle, żeby ciasto nie powaliło od nadmiaru cukru, karmelu i wszystkiego przesłodkiego.  Składniki na ciasto: Z tego przepisu mają wyjść trzy blaty. 3 szkl. mąki 3 jajka 1 szkl. cukru 3 łyżki miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki jogurtu greckiego 100g masła 4 garści orzechów włoskich Mąkę połączyć z cukrem, proszkiem i masłem. Dodać jajka, jogurt oraz roztopiony miód i wyrobić ciasto na jednolitą konsystencję. Podzielić na tr