Przejdź do głównej zawartości

Chaczapuri


                Lubię kombinować ze śniadaniami. Oprócz tradycyjnych jajecznic, omletów, placków, racuchów i owsianek, lubię pójść o krok dalej i wypróbować czegoś innego. Ostatnio zainspirowana osobliwymi lotami do Gruzji, gdzie przez 30 min po lądowaniu, jedynie czego mogę, to zaczerpnąć ichniejszego gorącego i lepkiego powietrza, postanowiłam zainteresować się ich kuchnią. Kojarzy mi się ona z prostymi składnikami: woda, drożdże, ciasto, sery, tłuszcz, więcej tłuszczu iiiii…. tłuszcz. Nie mówiąc o winie i zamiłowania na ucztowania, ale to inny temat. Chaczo, to nic innego jak twaróg, puri- chleb. Czerpiąc informację z internetowych źródeł, gruzińskie gospodynie mają bardzo prosty na słynny serowy chlebek: „po prostu weź dużo dobrego sera i jakieś ciasto”  - okej, ja tak zrobiłam, oto efekt.

                Składniki:

  • 500g mąki
  • 10g drożdży
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól-do smaku
  • 2  łyżki oleju (oliwy)
  • 1 kostka sera feta
  • 200g żółtego sera np. gouda
  • 1 kulka mozzarelli
  • 3-4 łyżki mleka (do serowego nadzienia)


                Mąkę wymieszać z solą i utworzyć w środku dołek. W kubku lekko podgrzać mleko (nie może ono być gorące, musi mieć ok.40st.C) dodać łyżeczkę cukru i rozpuścić w nim drożdże. Zawartość kubka wlać do dołka w mące i dodać olej, wyrobić. (Ciasto powinno być elastyczne i łatwo odchodzić od rąk. Nie powinno być twarde, jeżeli takie jest, podlejmy je trochę ciepłą wodą.) Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30min (powinno podwoić swoją objętość).
                Ser feta pokruszyć, mozzarelle i żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać w misce z mlekiem.
                Z wyrośniętego ciasta oderwać kawałek i rozwałkować na placek o grubości ok. 0,5cm. Na środek placka umieścić serowe nadzienie i zawinąć jego boki, tworząc kulkę. Utworzoną kulkę rozwałkować na cienki placek ok. 1-1,5cm, uważając by nie rozerwać ciasta. Smażyć na patelni po ok. 6min z każdej strony, uprzednio posmarowanej tłuszczem, tak aby placek uzyskał złoty kolor.
                Polecam przygotować czosnkowy jogurt, który idealnie skomponuje się z drożdżowym ciastem. Wystarczy przecisnąć przez praskę dwa ząbki czosnku i połączyć je z jogurtem naturalnym bądź greckim. Doprawić solą i pieprzem. 

Chaczapuri


Komentarze

Publikowanie komentarza

Popularne posty z tego bloga

Ciasta i torty na zamówienie

Ciasta są pieczone na bazie naturalnych składników bez ulepszaczy, konserwantów i sztucznych składników. Do swoich wypieków używam masła- zamiast margaryny, miodu ze swojej rodzinnej pasieki, konfitur czy dżemów robionych przez moją babcię.    Aby zamówić tort należy podać: datę okazję przewidywaną liczbę osób smaki ewentualną dekorację, styl, motyw Oferuję: BISZKOPT: zwykły, kakaowy, bezglutenowy. MASA: bita śmietana z mascarpone, mus czekoladowy, mus owocowy (malina, wiśnia, truskawka), biała czekolada, curd szampański, curd cytrynowy, curd mango, kajmak, oreo, kawa, kokos, orzech, biały michałek. DODATKI: ciasteczka, świeże owoce, kruszona czekolada, konfitura, frużelina. Oprócz tortów oferuję ciasta i babeczki na różne okazje: Cena za tortownicę: 26cm/ blaszkę: 35x24cm sernik z dodatkami (karmel,owoce,kremy,czekolada) marchewkowe z kremem szarlotka z bezą tarta z sosem cytrynowym i bezą tarta banoffee murzynek z czekoladą i wiśniami /brownie z ka

Czekoladowe ciasto z malinami

Ciasta czekoladowe stanowią dla mnie nie lada wyzwanie. Przez ciężkość i zbitą konsystencje masy, często mam wrażenie, że ciasto nie do końca mi wyszło. Wczoraj postanowiłam skorzystać z przepisu na mocno czekoladowe ciasto z malinami. Efekt mnie nie powalił, wręcz zniesmaczył. Ciasto jest piekielnie słodkie, kaloryczne, ciężkie i zdecydowanie polecam go tylko i wyłącznie miłośnikom czekolady i cukru. Uwaga, robicie je na własną odpowiedzialność :) Składniki na czekoladowy spód: 1 tabliczka czekolady gorzkiej 1 tabliczka czekolady mlecznej 5 jajek 120g ksylitolu lub cukru 100g masła 3 łyżki kakao 50ml whisky 60ml wody ¼ szkl. mąki pszennej Piekarnik nagrzać do 160 st. C. Do garnka wrzucić połamaną na kostki czekoladę i pokrojone masło, rozpuścić. Dodać whisky oraz wodę i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Odstawić z ognia i wystudzić. Żółtka ubić z cukrem na gładką masę, a białka osobno na sztywną pianę. Do żółtek dodać po łyżce czekoladowej masy i delikat

Ciasto bananowe z bitą śmietaną

Klasyczny kopiec kreta kojarzy mi się z dzieciństwem. Pamiętam jak dr. Oetker wypuścił swoją słynną serię "fali dunaju" i owy "kopiec kreta". Wystarczyło podążać za przepisem, kolejno otwierać białe ponumerowane opakowania i tak po kilku godzinach pracy mieliśmy swoje słodkie usypisko na talerzu. Nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała zamienić białych magicznych opakowań, na własne składniki.  Składniki na ciasto czekoladowe: 2 szklanki mąki ryżowej (ciasto jest bardziej kruche, ale można użyć zwykłej mąki) 100g roztopionego masła 200g jogurtu greckiego 1 łyżeczka proszku do pieczenia  1 łyżeczka sody 4 łyżki kakao 2 łyżki cukru pudru czekoladowy likier do nasączenia ciasta Piekarnik rozgrzać do 180st. C. Mąkę przesypać do miski i kolejno dodać wszystkie składniki. Dokładnie wymieszać na pół gęstą masę. Przelać do tortownicy (ok.20cm) i piec w piekarniku ok. 30 min. Po upieczeniu, wyciągnąć z tortownicy i studzić.       Kiedy cias