wtorek, 30 października 2018

Pizza carbonara

Na pizzę najlepiej wybrać się do pizzerii, którą przygotowuje ją w profesjonalnych warunkach. Niekiedy przychodzi nam ochota na taka zwykła, domową , która ma zdecydowanie inne ciasto, formę i sposób wypiekania. Co powiecie na pizzę carbonarę o intensywnym mięsnym, boczkowym smaku? Mogę dodać, że jajko fantastycznie współgra z całością potrawy, a do uzyskania specjalnego aromatu posłużyłam się niestety chemicznym fixem carbonara. Wyrzutów sumienia nie mam, nie wszystko musi być zawsze naturalne i bio – za to smak pizzy mówi sam za siebie. Polecam!             

Składniki:
  • 250g mąki pszennej
  • 30g drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ szkl. mleka
  • ¾ szkl. ciepłej wody
  • 8 plastrów boczku
  • 100g tartego żółtego sera
  • 200g jogurtu greckiego
  • 1 opakowanie fix carbonara
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • 4 jajka

                Mąkę przesiać do miski. W kubku z ciepłym mlekiem, solą i cukrem rozpuścić drożdże i wlać do mąki. Dodać wodę i zagnieść ciasto. Odstawić na ok. 15min do wyrośnięcia.
Jogurt połączyć z fixem, czosnkiem oraz natką pietruszki.
Ciasto rozwałkować na cienki placek. Wysmarować go przygotowanym sosem i poukładać plastry boczku. Piec w temp. 220st. C, grzanie góra i dół przez 10min. Po czasie, wbić jajka na wierzch ciasta i posypać solidnie serem. Piec kolejne 10min. 

Pizza carbonara

Pizza carbonara

Pizza carbonara

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz