Przejdź do głównej zawartości

Sernik na zimno matcha


Jesień zachwyca kolorem. Zachwyca mnie również kolor wykorzystany w jedzeniu. Uwielbiam kompozycje, które je się nie tylko dla smaku ale i „okiem”. Herbata matcha to nie tylko piękny i intensywny zielony kolor, który barwi nasze potrawy, ale także szereg cennych właściwości i antyoksydantów, które przydadzą nam się szczególnie teraz, w okresie jesienno-zimowym. Moja przygoda z tym zielonym cudem zaczęła się od klasycznego sernika, który w połączeniu z nieziemską czerwienią malin stworzył prosty, a zarazem pyszny deser. Jeśli chcecie poprawić sobie humor, ulepszyć wasze desery albo zwyczajnie zachwycić gości- ten przepis jest dla was.

Składniki:
  • 1000g serka waniliowego
  • 5 łyżek żelatyny
  • paczka herbatników
  • 1 galaretka krystaliczna
  • 2 łyżki herbaty matcha
  • maliny/truskawki/borówki/jeżyny

                Trzy łyżki żelatyny rozpuścić w gorącej, ale nie wrzącej wodzie. Zmiksować z 800g serka waniliowego i wylać na wyłożoną herbatnikami tortownicę. Pozostałe ok. 200g serka połączyć z dwiema łyżkami żelatyny (również rozpuszczoną w gorącej wodzie) i dodać herbatę matcha. Wylać na wierzch białej masy.
                Galaretkę rozpuścić w 300ml gorącej wody, odstawić do lekkiego stężenia. Na ciasto poukładać maliny bądź inne ulubione owoce. Lekko zgęstniałą galaretkę wylać na wierch ciasta. Wstawić do lodówki na ok.2h. 

Sernik na zimno matcha
Sernik na zimno matcha

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Orzechowiec

Sernik z musem pomarańczowym

Czekoladowe ciasto z malinami

Ciasta czekoladowe stanowią dla mnie nie lada wyzwanie. Przez ciężkość i zbitą konsystencje masy, często mam wrażenie, że ciasto nie do końca mi wyszło. Wczoraj postanowiłam skorzystać z przepisu na mocno czekoladowe ciasto z malinami. Efekt mnie nie powalił, wręcz zniesmaczył. Ciasto jest piekielnie słodkie, kaloryczne, ciężkie i zdecydowanie polecam go tylko i wyłącznie miłośnikom czekolady i cukru. Uwaga, robicie je na własną odpowiedzialność :)
Składniki na czekoladowy spód: 1 tabliczka czekolady gorzkiej1 tabliczka czekolady mlecznej5 jajek120g ksylitolu lub cukru100g masła3 łyżki kakao50ml whisky60ml wody¼ szkl. mąki pszennej
Piekarnik nagrzać do 160 st. C.
Do garnka wrzucić połamaną na kostki czekoladę i pokrojone masło, rozpuścić. Dodać whisky oraz wodę i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Odstawić z ognia i wystudzić. Żółtka ubić z cukrem na gładką masę, a białka osobno na sztywną pianę. Do żółtek dodać po łyżce czekoladowej masy i delikatnie wymieszać łyżką. Po uzyskaniu …