piątek, 12 października 2018

Sernik na zimno matcha


Jesień zachwyca kolorem. Zachwyca mnie również kolor wykorzystany w jedzeniu. Uwielbiam kompozycje, które je się nie tylko dla smaku ale i „okiem”. Herbata matcha to nie tylko piękny i intensywny zielony kolor, który barwi nasze potrawy, ale także szereg cennych właściwości i antyoksydantów, które przydadzą nam się szczególnie teraz, w okresie jesienno-zimowym. Moja przygoda z tym zielonym cudem zaczęła się od klasycznego sernika, który w połączeniu z nieziemską czerwienią malin stworzył prosty, a zarazem pyszny deser. Jeśli chcecie poprawić sobie humor, ulepszyć wasze desery albo zwyczajnie zachwycić gości- ten przepis jest dla was.

Składniki:
  • 1000g serka waniliowego
  • 5 łyżek żelatyny
  • paczka herbatników
  • 1 galaretka krystaliczna
  • 2 łyżki herbaty matcha
  • maliny/truskawki/borówki/jeżyny

                Trzy łyżki żelatyny rozpuścić w gorącej, ale nie wrzącej wodzie. Zmiksować z 800g serka waniliowego i wylać na wyłożoną herbatnikami tortownicę. Pozostałe ok. 200g serka połączyć z dwiema łyżkami żelatyny (również rozpuszczoną w gorącej wodzie) i dodać herbatę matcha. Wylać na wierzch białej masy.
                Galaretkę rozpuścić w 300ml gorącej wody, odstawić do lekkiego stężenia. Na ciasto poukładać maliny bądź inne ulubione owoce. Lekko zgęstniałą galaretkę wylać na wierch ciasta. Wstawić do lodówki na ok.2h. 

Sernik na zimno matcha
Sernik na zimno matcha

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz