Przejdź do głównej zawartości

Sernik na zimno matcha


Jesień zachwyca kolorem. Zachwyca mnie również kolor wykorzystany w jedzeniu. Uwielbiam kompozycje, które je się nie tylko dla smaku ale i „okiem”. Herbata matcha to nie tylko piękny i intensywny zielony kolor, który barwi nasze potrawy, ale także szereg cennych właściwości i antyoksydantów, które przydadzą nam się szczególnie teraz, w okresie jesienno-zimowym. Moja przygoda z tym zielonym cudem zaczęła się od klasycznego sernika, który w połączeniu z nieziemską czerwienią malin stworzył prosty, a zarazem pyszny deser. Jeśli chcecie poprawić sobie humor, ulepszyć wasze desery albo zwyczajnie zachwycić gości- ten przepis jest dla was.

Składniki:
  • 1000g serka waniliowego
  • 5 łyżek żelatyny
  • paczka herbatników
  • 1 galaretka krystaliczna
  • 2 łyżki herbaty matcha
  • maliny/truskawki/borówki/jeżyny

                Trzy łyżki żelatyny rozpuścić w gorącej, ale nie wrzącej wodzie. Zmiksować z 800g serka waniliowego i wylać na wyłożoną herbatnikami tortownicę. Pozostałe ok. 200g serka połączyć z dwiema łyżkami żelatyny (również rozpuszczoną w gorącej wodzie) i dodać herbatę matcha. Wylać na wierzch białej masy.
                Galaretkę rozpuścić w 300ml gorącej wody, odstawić do lekkiego stężenia. Na ciasto poukładać maliny bądź inne ulubione owoce. Lekko zgęstniałą galaretkę wylać na wierch ciasta. Wstawić do lodówki na ok.2h. 

Sernik na zimno matcha
Sernik na zimno matcha

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ciasta i torty na zamówienie

Ciasta są pieczone na bazie naturalnych składników bez ulepszaczy, konserwantów i sztucznych składników. Do swoich wypieków używam masła- zamiast margaryny, miodu ze swojej rodzinnej pasieki, konfitur czy dżemów robionych przez moją babcię.    Aby zamówić tort należy podać: datę okazję przewidywaną liczbę osób smaki ewentualną dekorację, styl, motyw Oferuję: BISZKOPT: zwykły, kakaowy, bezglutenowy. MASA: bita śmietana z mascarpone, mus czekoladowy, mus owocowy (malina, wiśnia, truskawka), biała czekolada, curd szampański, curd cytrynowy, curd mango, kajmak, oreo, kawa, kokos, orzech, biały michałek. DODATKI: ciasteczka, świeże owoce, kruszona czekolada, konfitura, frużelina. Oprócz tortów oferuję ciasta i babeczki na różne okazje: Cena za tortownicę: 26cm/ blaszkę: 35x24cm sernik z dodatkami (karmel,owoce,kremy,czekolada) marchewkowe z kremem szarlotka z bezą tarta z sosem cytrynowym i bezą tarta banoffee murzynek z czekoladą i wiśniami /brownie z ka

Czekoladowe ciasto z malinami

Ciasta czekoladowe stanowią dla mnie nie lada wyzwanie. Przez ciężkość i zbitą konsystencje masy, często mam wrażenie, że ciasto nie do końca mi wyszło. Wczoraj postanowiłam skorzystać z przepisu na mocno czekoladowe ciasto z malinami. Efekt mnie nie powalił, wręcz zniesmaczył. Ciasto jest piekielnie słodkie, kaloryczne, ciężkie i zdecydowanie polecam go tylko i wyłącznie miłośnikom czekolady i cukru. Uwaga, robicie je na własną odpowiedzialność :) Składniki na czekoladowy spód: 1 tabliczka czekolady gorzkiej 1 tabliczka czekolady mlecznej 5 jajek 120g ksylitolu lub cukru 100g masła 3 łyżki kakao 50ml whisky 60ml wody ¼ szkl. mąki pszennej Piekarnik nagrzać do 160 st. C. Do garnka wrzucić połamaną na kostki czekoladę i pokrojone masło, rozpuścić. Dodać whisky oraz wodę i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Odstawić z ognia i wystudzić. Żółtka ubić z cukrem na gładką masę, a białka osobno na sztywną pianę. Do żółtek dodać po łyżce czekoladowej masy i delikat

Ciasto bananowe z bitą śmietaną

Klasyczny kopiec kreta kojarzy mi się z dzieciństwem. Pamiętam jak dr. Oetker wypuścił swoją słynną serię "fali dunaju" i owy "kopiec kreta". Wystarczyło podążać za przepisem, kolejno otwierać białe ponumerowane opakowania i tak po kilku godzinach pracy mieliśmy swoje słodkie usypisko na talerzu. Nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała zamienić białych magicznych opakowań, na własne składniki.  Składniki na ciasto czekoladowe: 2 szklanki mąki ryżowej (ciasto jest bardziej kruche, ale można użyć zwykłej mąki) 100g roztopionego masła 200g jogurtu greckiego 1 łyżeczka proszku do pieczenia  1 łyżeczka sody 4 łyżki kakao 2 łyżki cukru pudru czekoladowy likier do nasączenia ciasta Piekarnik rozgrzać do 180st. C. Mąkę przesypać do miski i kolejno dodać wszystkie składniki. Dokładnie wymieszać na pół gęstą masę. Przelać do tortownicy (ok.20cm) i piec w piekarniku ok. 30 min. Po upieczeniu, wyciągnąć z tortownicy i studzić.       Kiedy cias