Przejdź do głównej zawartości

Szarlotka


Nie wyobrażam sobie jesieni bez pysznej i pachnącej cynamonem szarlotki. Długo szukałam idealnego przepisu, aż w końcu trafiłam na dobrze mi już znane przepisy Małej Cukierenki. Kruche ciasto jest niesamowicie aromatyczne bo wewnątrz kryją się potłuczone włoskie orzechy, jednak całość wypieku to słodko-kwaśne jabłka, które podkreślają wszystko, co wspaniałe.

Składniki:

  • 400g mąki pszennej
  • 100g potłuczonych włoskich orzechów
  • 200g masła
  • 150g cukru
  • 1 opakowanie przyprawy do szarlotki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • ok. 2kg jabłek (odmiana słodko-kwaśna)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Piekarnik nagrzać do 180st. C. Mąkę przesiać do miski. Dodać orzechy, proszek do pieczenia, przyprawę, cukier oraz masło i lekko zagnieść. Wbić jajka oraz dodać jogurt grecki, połączyć składniki. Wyrobioną masę wstawić do lodówki na ok. 30min.
Jabłka obrać i pokroić w kosteczki. Podsmażyć na suchej patelni z niewielką ilością soku z cytryny. Jabłka muszą być miękkie, ale nie rozklejające się. Odstawić do wystygnięcia.
Dno tortownicy ok. 24cm, wyłożyć ponad połową ciasta. Wstawić do piekarnika na ok. 18min. Po czasie, na lekko zarumienione ciasto wyłożyć jabłka oraz pokruszyć na wierzch resztę ciasta. Piec kolejne 35/40 min. 

Szarlotka
Szarlotka

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Orzechowiec

Ciasto bananowe z bitą śmietaną

Klasyczny kopiec kreta kojarzy mi się z dzieciństwem. Pamiętam jak dr. Oetker wypuścił swoją słynną serię "fali dunaju" i owy "kopiec kreta". Wystarczyło podążać za przepisem, kolejno otwierać białe ponumerowane opakowania i tak po kilku godzinach pracy mieliśmy swoje słodkie usypisko na talerzu. Nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała zamienić białych magicznych opakowań, na własne składniki. 
Składniki na ciasto czekoladowe: 2 szklanki mąki ryżowej (ciasto jest bardziej kruche, ale można użyć zwykłej mąki)100g roztopionego masła200g jogurtu greckiego1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody4 łyżki kakao2 łyżki cukru pudruczekoladowy likier do nasączenia ciasta Piekarnik rozgrzać do 180st. C. Mąkę przesypać do miski i kolejno dodać wszystkie składniki. Dokładnie wymieszać na pół gęstą masę. Przelać do tortownicy (ok.20cm) i piec w piekarniku ok. 30 min. Po upieczeniu, wyciągnąć z tortownicy i studzić.       Kiedy ciasto będzie już wystarczająco z…

Czekoladowe ciasto z malinami

Ciasta czekoladowe stanowią dla mnie nie lada wyzwanie. Przez ciężkość i zbitą konsystencje masy, często mam wrażenie, że ciasto nie do końca mi wyszło. Wczoraj postanowiłam skorzystać z przepisu na mocno czekoladowe ciasto z malinami. Efekt mnie nie powalił, wręcz zniesmaczył. Ciasto jest piekielnie słodkie, kaloryczne, ciężkie i zdecydowanie polecam go tylko i wyłącznie miłośnikom czekolady i cukru. Uwaga, robicie je na własną odpowiedzialność :)
Składniki na czekoladowy spód: 1 tabliczka czekolady gorzkiej1 tabliczka czekolady mlecznej5 jajek120g ksylitolu lub cukru100g masła3 łyżki kakao50ml whisky60ml wody¼ szkl. mąki pszennej
Piekarnik nagrzać do 160 st. C.
Do garnka wrzucić połamaną na kostki czekoladę i pokrojone masło, rozpuścić. Dodać whisky oraz wodę i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Odstawić z ognia i wystudzić. Żółtka ubić z cukrem na gładką masę, a białka osobno na sztywną pianę. Do żółtek dodać po łyżce czekoladowej masy i delikatnie wymieszać łyżką. Po uzyskaniu …