Przejdź do głównej zawartości

Zupa grzybowa


Okres letni dobiegł końca. Zawsze z przerażeniem patrzę jak pogoda zmienia się z dnia na dzień, poranki nie zachęcają do wstawania-bo zimne, a wieczory robią się co raz dłuższe. Potem przychodzi okres wybarwiania się drzew, ostatnich słonecznych dni i nagle krajobraz zmienia się w coś niesamowicie pięknego. W tę porę roku szczególnie musimy dbać o swoją odporność. Ja niestety mimo różnorodnej diety, suplementacji i przestrzegania wszystkich zdrowych zasad uległam jesiennej infekcji. Choroba na szczęście szybko mija, może to za sprawą jeszcze pięknych i ciepłych dni, a może przez to że próbuję urozmaicić sobie jadłospis.
Co sezonowego wrzuciłabym na talerz? Oprócz jabłek, gruszek i orzechów, na myśl przychodzą mi grzyby. Mimo, że nie mogę biegać z koszykiem po lesie, to na małe zbiory nie muszę daleko wychodzić. W ogrodzie moich rodziców, pod modrzewiami, sosnami, wśród wilgotnego mchu pojawiły się maślaki. Dla takiego ignoranta grzybowego jak ja, to prawdziwa gratka, a grzybowa prosto z darów ogrodu smakuje tak wybornie, że proszę o dokładkę!

Składniki:
  • 500g grzybów (u mnie maślaki)
  • 2 cebule
  • 3 duże ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1l bulionu
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól, świeża natka pietruszki
  • 3 łyżki jogurtu greckiego

                Grzyby dokładnie umyć i pokroić na cząstki. Ziemniaki i marchewki obrać i również pokroić na mniejsze kawałki. Litr bulionu zagotować i wrzucić do niego marchew oraz ziemniaki, lekko podgotować. Dodać grzyby, liść laurowy oraz ziele angielskie. Gotować ok. 20 min.
                Na patelni podsmażyć pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Do zeszklonej cebuli dosypać dwie łyżki mąki i doprowadzić do złotego koloru. Małą chochlę grzybowego rosołu wlać do cebuli i lekko zamieszać, tak powstałą zawiesinę wlać do garnka. Zagotować przez kolejne 15min.
                Do osobnej miseczki dodać jogurt oraz odrobinę gorącej zupy. Zahartować i wlać do całości, wymieszać  i jeszcze chwilę gotować. Podawać z poszatkowaną natką pietruszki. 

Zupa grzybowa
Zupa grzybowa
Zupa grzybowa

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Orzechowiec

Ciasto bananowe z bitą śmietaną

Klasyczny kopiec kreta kojarzy mi się z dzieciństwem. Pamiętam jak dr. Oetker wypuścił swoją słynną serię "fali dunaju" i owy "kopiec kreta". Wystarczyło podążać za przepisem, kolejno otwierać białe ponumerowane opakowania i tak po kilku godzinach pracy mieliśmy swoje słodkie usypisko na talerzu. Nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała zamienić białych magicznych opakowań, na własne składniki. 
Składniki na ciasto czekoladowe: 2 szklanki mąki ryżowej (ciasto jest bardziej kruche, ale można użyć zwykłej mąki)100g roztopionego masła200g jogurtu greckiego1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody4 łyżki kakao2 łyżki cukru pudruczekoladowy likier do nasączenia ciasta Piekarnik rozgrzać do 180st. C. Mąkę przesypać do miski i kolejno dodać wszystkie składniki. Dokładnie wymieszać na pół gęstą masę. Przelać do tortownicy (ok.20cm) i piec w piekarniku ok. 30 min. Po upieczeniu, wyciągnąć z tortownicy i studzić.       Kiedy ciasto będzie już wystarczająco z…

Czekoladowe ciasto z malinami

Ciasta czekoladowe stanowią dla mnie nie lada wyzwanie. Przez ciężkość i zbitą konsystencje masy, często mam wrażenie, że ciasto nie do końca mi wyszło. Wczoraj postanowiłam skorzystać z przepisu na mocno czekoladowe ciasto z malinami. Efekt mnie nie powalił, wręcz zniesmaczył. Ciasto jest piekielnie słodkie, kaloryczne, ciężkie i zdecydowanie polecam go tylko i wyłącznie miłośnikom czekolady i cukru. Uwaga, robicie je na własną odpowiedzialność :)
Składniki na czekoladowy spód: 1 tabliczka czekolady gorzkiej1 tabliczka czekolady mlecznej5 jajek120g ksylitolu lub cukru100g masła3 łyżki kakao50ml whisky60ml wody¼ szkl. mąki pszennej
Piekarnik nagrzać do 160 st. C.
Do garnka wrzucić połamaną na kostki czekoladę i pokrojone masło, rozpuścić. Dodać whisky oraz wodę i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Odstawić z ognia i wystudzić. Żółtka ubić z cukrem na gładką masę, a białka osobno na sztywną pianę. Do żółtek dodać po łyżce czekoladowej masy i delikatnie wymieszać łyżką. Po uzyskaniu …