Przejdź do głównej zawartości

Zupa grzybowa


Okres letni dobiegł końca. Zawsze z przerażeniem patrzę jak pogoda zmienia się z dnia na dzień, poranki nie zachęcają do wstawania-bo zimne, a wieczory robią się co raz dłuższe. Potem przychodzi okres wybarwiania się drzew, ostatnich słonecznych dni i nagle krajobraz zmienia się w coś niesamowicie pięknego. W tę porę roku szczególnie musimy dbać o swoją odporność. Ja niestety mimo różnorodnej diety, suplementacji i przestrzegania wszystkich zdrowych zasad uległam jesiennej infekcji. Choroba na szczęście szybko mija, może to za sprawą jeszcze pięknych i ciepłych dni, a może przez to że próbuję urozmaicić sobie jadłospis.
Co sezonowego wrzuciłabym na talerz? Oprócz jabłek, gruszek i orzechów, na myśl przychodzą mi grzyby. Mimo, że nie mogę biegać z koszykiem po lesie, to na małe zbiory nie muszę daleko wychodzić. W ogrodzie moich rodziców, pod modrzewiami, sosnami, wśród wilgotnego mchu pojawiły się maślaki. Dla takiego ignoranta grzybowego jak ja, to prawdziwa gratka, a grzybowa prosto z darów ogrodu smakuje tak wybornie, że proszę o dokładkę!

Składniki:
  • 500g grzybów (u mnie maślaki)
  • 2 cebule
  • 3 duże ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1l bulionu
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól, świeża natka pietruszki
  • 3 łyżki jogurtu greckiego

                Grzyby dokładnie umyć i pokroić na cząstki. Ziemniaki i marchewki obrać i również pokroić na mniejsze kawałki. Litr bulionu zagotować i wrzucić do niego marchew oraz ziemniaki, lekko podgotować. Dodać grzyby, liść laurowy oraz ziele angielskie. Gotować ok. 20 min.
                Na patelni podsmażyć pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Do zeszklonej cebuli dosypać dwie łyżki mąki i doprowadzić do złotego koloru. Małą chochlę grzybowego rosołu wlać do cebuli i lekko zamieszać, tak powstałą zawiesinę wlać do garnka. Zagotować przez kolejne 15min.
                Do osobnej miseczki dodać jogurt oraz odrobinę gorącej zupy. Zahartować i wlać do całości, wymieszać  i jeszcze chwilę gotować. Podawać z poszatkowaną natką pietruszki. 

Zupa grzybowa
Zupa grzybowa
Zupa grzybowa

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ciasta i torty na zamówienie

Ciasta są pieczone na bazie naturalnych składników bez ulepszaczy, konserwantów i sztucznych składników. Do swoich wypieków używam masła- zamiast margaryny, miodu ze swojej rodzinnej pasieki, konfitur czy dżemów robionych przez moją babcię.    Aby zamówić tort należy podać: datę okazję przewidywaną liczbę osób smaki ewentualną dekorację, styl, motyw Oferuję: BISZKOPT: zwykły, kakaowy, bezglutenowy. MASA: bita śmietana z mascarpone, mus czekoladowy, mus owocowy (malina, wiśnia, truskawka), biała czekolada, curd szampański, curd cytrynowy, curd mango, kajmak, oreo, kawa, kokos, orzech, biały michałek. DODATKI: ciasteczka, świeże owoce, kruszona czekolada, konfitura, frużelina. Oprócz tortów oferuję ciasta i babeczki na różne okazje: Cena za tortownicę: 26cm/ blaszkę: 35x24cm sernik z dodatkami (karmel,owoce,kremy,czekolada) marchewkowe z kremem szarlotka z bezą tarta z sosem cytrynowym i bezą tarta banoffee murzynek z czekoladą i wiśniami /brownie z ka

Czekoladowe ciasto z malinami

Ciasta czekoladowe stanowią dla mnie nie lada wyzwanie. Przez ciężkość i zbitą konsystencje masy, często mam wrażenie, że ciasto nie do końca mi wyszło. Wczoraj postanowiłam skorzystać z przepisu na mocno czekoladowe ciasto z malinami. Efekt mnie nie powalił, wręcz zniesmaczył. Ciasto jest piekielnie słodkie, kaloryczne, ciężkie i zdecydowanie polecam go tylko i wyłącznie miłośnikom czekolady i cukru. Uwaga, robicie je na własną odpowiedzialność :) Składniki na czekoladowy spód: 1 tabliczka czekolady gorzkiej 1 tabliczka czekolady mlecznej 5 jajek 120g ksylitolu lub cukru 100g masła 3 łyżki kakao 50ml whisky 60ml wody ¼ szkl. mąki pszennej Piekarnik nagrzać do 160 st. C. Do garnka wrzucić połamaną na kostki czekoladę i pokrojone masło, rozpuścić. Dodać whisky oraz wodę i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Odstawić z ognia i wystudzić. Żółtka ubić z cukrem na gładką masę, a białka osobno na sztywną pianę. Do żółtek dodać po łyżce czekoladowej masy i delikat

Orzechowiec

W ogrodzie moich rodziców można spotkać niesłychane ilości orzechów włoskich i laskowych. Skoro jesień kojarzy nam się z tymi pysznymi skarbami, to trzeba wykorzystywać ich wartości smakowe ale również żywieniowe. Orzechy dzięki swemu niepowtarzalnemu aromatowi nadają wyrazisty smak sałatkom, pastom, ale również stanowią główny składnik ciast czy innych deserów. Ja stawiam na tradycyjnego orzechowca, a żeby dołożyć sobie i bliskim trochę rozpusty, łączę go z masą grysikową. Przepis znalazłam w Internecie, ale przekombinowałam go na tyle, żeby ciasto nie powaliło od nadmiaru cukru, karmelu i wszystkiego przesłodkiego.  Składniki na ciasto: Z tego przepisu mają wyjść trzy blaty. 3 szkl. mąki 3 jajka 1 szkl. cukru 3 łyżki miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki jogurtu greckiego 100g masła 4 garści orzechów włoskich Mąkę połączyć z cukrem, proszkiem i masłem. Dodać jajka, jogurt oraz roztopiony miód i wyrobić ciasto na jednolitą konsystencję. Podzielić na tr