niedziela, 14 października 2018

Zupa grzybowa


Okres letni dobiegł końca. Zawsze z przerażeniem patrzę jak pogoda zmienia się z dnia na dzień, poranki nie zachęcają do wstawania-bo zimne, a wieczory robią się co raz dłuższe. Potem przychodzi okres wybarwiania się drzew, ostatnich słonecznych dni i nagle krajobraz zmienia się w coś niesamowicie pięknego. W tę porę roku szczególnie musimy dbać o swoją odporność. Ja niestety mimo różnorodnej diety, suplementacji i przestrzegania wszystkich zdrowych zasad uległam jesiennej infekcji. Choroba na szczęście szybko mija, może to za sprawą jeszcze pięknych i ciepłych dni, a może przez to że próbuję urozmaicić sobie jadłospis.
Co sezonowego wrzuciłabym na talerz? Oprócz jabłek, gruszek i orzechów, na myśl przychodzą mi grzyby. Mimo, że nie mogę biegać z koszykiem po lesie, to na małe zbiory nie muszę daleko wychodzić. W ogrodzie moich rodziców, pod modrzewiami, sosnami, wśród wilgotnego mchu pojawiły się maślaki. Dla takiego ignoranta grzybowego jak ja, to prawdziwa gratka, a grzybowa prosto z darów ogrodu smakuje tak wybornie, że proszę o dokładkę!

Składniki:
  • 500g grzybów (u mnie maślaki)
  • 2 cebule
  • 3 duże ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1l bulionu
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól, świeża natka pietruszki
  • 3 łyżki jogurtu greckiego

                Grzyby dokładnie umyć i pokroić na cząstki. Ziemniaki i marchewki obrać i również pokroić na mniejsze kawałki. Litr bulionu zagotować i wrzucić do niego marchew oraz ziemniaki, lekko podgotować. Dodać grzyby, liść laurowy oraz ziele angielskie. Gotować ok. 20 min.
                Na patelni podsmażyć pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Do zeszklonej cebuli dosypać dwie łyżki mąki i doprowadzić do złotego koloru. Małą chochlę grzybowego rosołu wlać do cebuli i lekko zamieszać, tak powstałą zawiesinę wlać do garnka. Zagotować przez kolejne 15min.
                Do osobnej miseczki dodać jogurt oraz odrobinę gorącej zupy. Zahartować i wlać do całości, wymieszać  i jeszcze chwilę gotować. Podawać z poszatkowaną natką pietruszki. 

Zupa grzybowa
Zupa grzybowa
Zupa grzybowa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz