piątek, 21 grudnia 2018

Murzynek z wiśniami


Czekoladowe ciasta są dla mnie nie lada wyzwaniem. Prawdopodobieństwo wystąpienia zakalca osiąga na tym polu niesamowity wynik. Wielokrotnie próbowałam przepisów na ciasta brownie, czekoladowe z budyniem, czekoladą, kakao i innymi magicznymi słodkimi składnikami. Przepis dostałam od dziewczyny mojego brata i szczerze, nie wyobrażam sobie mojego pieczenia bez tej prostej receptury.  

Składniki:
  • 1 kostka margaryny (250g)
  • 1 ½ szkl. cukru
  • 3 łyżki kakao
  • ½ szkl. mleka
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 czekolada
  • słoiczek pijanych wiśni bądź wiśni słodzonych

                Margarynę rozpuścić na małym ogniu. Dodać do niej cukier, kakao oraz mleko. Lekko zagotować. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Odlać pół szklanki masy na polewę.
                Do zimnej masy wbić 3 żółtka, a białka ubić na sztywną pianę. Masę z jajkami dokładnie zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem i dodawać partiami do czekolady, mieszać łyżką. Na koniec wyłożyć białka i również dokładnie połączyć składniki.
Wylać do małej prostokątnej formy, bądź tortownicy ok. 20cm. Na wierzch ciasta wyłożyć wiśnie i piec ok. 40min. w temp. 180st. C.
                Czekoladę rozpuścić i wlać do niej pół szklanki odlanej masy. Uzyskaną mieszanką pokryć wierch ciasta.

Murzynek z wiśniami

Murzynek z wiśniami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz