Przejdź do głównej zawartości

Murzynek z wiśniami


Czekoladowe ciasta są dla mnie nie lada wyzwaniem. Prawdopodobieństwo wystąpienia zakalca osiąga na tym polu niesamowity wynik. Wielokrotnie próbowałam przepisów na ciasta brownie, czekoladowe z budyniem, czekoladą, kakao i innymi magicznymi słodkimi składnikami. Przepis dostałam od dziewczyny mojego brata i szczerze, nie wyobrażam sobie mojego pieczenia bez tej prostej receptury.  

Składniki:
  • 1 kostka margaryny (250g)
  • 1 ½ szkl. cukru
  • 3 łyżki kakao
  • ½ szkl. mleka
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 czekolada
  • słoiczek pijanych wiśni bądź wiśni słodzonych

                Margarynę rozpuścić na małym ogniu. Dodać do niej cukier, kakao oraz mleko. Lekko zagotować. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Odlać pół szklanki masy na polewę.
                Do zimnej masy wbić 3 żółtka, a białka ubić na sztywną pianę. Masę z jajkami dokładnie zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem i dodawać partiami do czekolady, mieszać łyżką. Na koniec wyłożyć białka i również dokładnie połączyć składniki.
Wylać do małej prostokątnej formy, bądź tortownicy ok. 20cm. Na wierzch ciasta wyłożyć wiśnie i piec ok. 40min. w temp. 180st. C.
                Czekoladę rozpuścić i wlać do niej pół szklanki odlanej masy. Uzyskaną mieszanką pokryć wierch ciasta.

Murzynek z wiśniami

Murzynek z wiśniami

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Orzechowiec

Sernik z musem pomarańczowym

Czekoladowe ciasto z malinami

Ciasta czekoladowe stanowią dla mnie nie lada wyzwanie. Przez ciężkość i zbitą konsystencje masy, często mam wrażenie, że ciasto nie do końca mi wyszło. Wczoraj postanowiłam skorzystać z przepisu na mocno czekoladowe ciasto z malinami. Efekt mnie nie powalił, wręcz zniesmaczył. Ciasto jest piekielnie słodkie, kaloryczne, ciężkie i zdecydowanie polecam go tylko i wyłącznie miłośnikom czekolady i cukru. Uwaga, robicie je na własną odpowiedzialność :)
Składniki na czekoladowy spód: 1 tabliczka czekolady gorzkiej1 tabliczka czekolady mlecznej5 jajek120g ksylitolu lub cukru100g masła3 łyżki kakao50ml whisky60ml wody¼ szkl. mąki pszennej
Piekarnik nagrzać do 160 st. C.
Do garnka wrzucić połamaną na kostki czekoladę i pokrojone masło, rozpuścić. Dodać whisky oraz wodę i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Odstawić z ognia i wystudzić. Żółtka ubić z cukrem na gładką masę, a białka osobno na sztywną pianę. Do żółtek dodać po łyżce czekoladowej masy i delikatnie wymieszać łyżką. Po uzyskaniu …