Przejdź do głównej zawartości

Murzynek z wiśniami


Czekoladowe ciasta są dla mnie nie lada wyzwaniem. Prawdopodobieństwo wystąpienia zakalca osiąga na tym polu niesamowity wynik. Wielokrotnie próbowałam przepisów na ciasta brownie, czekoladowe z budyniem, czekoladą, kakao i innymi magicznymi słodkimi składnikami. Przepis dostałam od dziewczyny mojego brata i szczerze, nie wyobrażam sobie mojego pieczenia bez tej prostej receptury.  

Składniki:
  • 1 kostka margaryny (250g)
  • 1 ½ szkl. cukru
  • 3 łyżki kakao
  • ½ szkl. mleka
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 czekolada
  • słoiczek pijanych wiśni bądź wiśni słodzonych

                Margarynę rozpuścić na małym ogniu. Dodać do niej cukier, kakao oraz mleko. Lekko zagotować. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Odlać pół szklanki masy na polewę.
                Do zimnej masy wbić 3 żółtka, a białka ubić na sztywną pianę. Masę z jajkami dokładnie zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem i dodawać partiami do czekolady, mieszać łyżką. Na koniec wyłożyć białka i również dokładnie połączyć składniki.
Wylać do małej prostokątnej formy, bądź tortownicy ok. 20cm. Na wierzch ciasta wyłożyć wiśnie i piec ok. 40min. w temp. 180st. C.
                Czekoladę rozpuścić i wlać do niej pół szklanki odlanej masy. Uzyskaną mieszanką pokryć wierch ciasta.

Murzynek z wiśniami

Murzynek z wiśniami

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ciasta i torty na zamówienie

Ciasta są pieczone na bazie naturalnych składników bez ulepszaczy, konserwantów i sztucznych składników. Do swoich wypieków używam masła- zamiast margaryny, miodu ze swojej rodzinnej pasieki, konfitur czy dżemów robionych przez moją babcię.    Aby zamówić tort należy podać: datę okazję przewidywaną liczbę osób smaki ewentualną dekorację, styl, motyw Oferuję: BISZKOPT: zwykły, kakaowy, bezglutenowy. MASA: bita śmietana z mascarpone, mus czekoladowy, mus owocowy (malina, wiśnia, truskawka), biała czekolada, curd szampański, curd cytrynowy, curd mango, kajmak, oreo, kawa, kokos, orzech, biały michałek. DODATKI: ciasteczka, świeże owoce, kruszona czekolada, konfitura, frużelina. Oprócz tortów oferuję ciasta i babeczki na różne okazje: Cena za tortownicę: 26cm/ blaszkę: 35x24cm sernik z dodatkami (karmel,owoce,kremy,czekolada) marchewkowe z kremem szarlotka z bezą tarta z sosem cytrynowym i bezą tarta banoffee murzynek z czekoladą i wiśniami /brownie z ka

Czekoladowe ciasto z malinami

Ciasta czekoladowe stanowią dla mnie nie lada wyzwanie. Przez ciężkość i zbitą konsystencje masy, często mam wrażenie, że ciasto nie do końca mi wyszło. Wczoraj postanowiłam skorzystać z przepisu na mocno czekoladowe ciasto z malinami. Efekt mnie nie powalił, wręcz zniesmaczył. Ciasto jest piekielnie słodkie, kaloryczne, ciężkie i zdecydowanie polecam go tylko i wyłącznie miłośnikom czekolady i cukru. Uwaga, robicie je na własną odpowiedzialność :) Składniki na czekoladowy spód: 1 tabliczka czekolady gorzkiej 1 tabliczka czekolady mlecznej 5 jajek 120g ksylitolu lub cukru 100g masła 3 łyżki kakao 50ml whisky 60ml wody ¼ szkl. mąki pszennej Piekarnik nagrzać do 160 st. C. Do garnka wrzucić połamaną na kostki czekoladę i pokrojone masło, rozpuścić. Dodać whisky oraz wodę i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Odstawić z ognia i wystudzić. Żółtka ubić z cukrem na gładką masę, a białka osobno na sztywną pianę. Do żółtek dodać po łyżce czekoladowej masy i delikat

Ciasto bananowe z bitą śmietaną

Klasyczny kopiec kreta kojarzy mi się z dzieciństwem. Pamiętam jak dr. Oetker wypuścił swoją słynną serię "fali dunaju" i owy "kopiec kreta". Wystarczyło podążać za przepisem, kolejno otwierać białe ponumerowane opakowania i tak po kilku godzinach pracy mieliśmy swoje słodkie usypisko na talerzu. Nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała zamienić białych magicznych opakowań, na własne składniki.  Składniki na ciasto czekoladowe: 2 szklanki mąki ryżowej (ciasto jest bardziej kruche, ale można użyć zwykłej mąki) 100g roztopionego masła 200g jogurtu greckiego 1 łyżeczka proszku do pieczenia  1 łyżeczka sody 4 łyżki kakao 2 łyżki cukru pudru czekoladowy likier do nasączenia ciasta Piekarnik rozgrzać do 180st. C. Mąkę przesypać do miski i kolejno dodać wszystkie składniki. Dokładnie wymieszać na pół gęstą masę. Przelać do tortownicy (ok.20cm) i piec w piekarniku ok. 30 min. Po upieczeniu, wyciągnąć z tortownicy i studzić.       Kiedy cias