poniedziałek, 24 grudnia 2018

Piernik z ptasim mleczkiem

       Co roku, na święta, podejmuję wyzwanie piernika. Zazwyczaj przekładałam go bitą śmietaną i powidłami, tworząc mini torcik. W tym roku postawiłam na coś, co lubią wszyscy w moim domu, czyli ptasie mleczko. Przepis znalazłam w internecie i bardzo się cieszę, że wpadł mi w ręce stosunkowo wcześnie, tuż przed Bożym Narodzeniem.

Składniki na tortownicę:
  • 130g masła
  • 1/2 szkl. cukru
  • 3 jajka
  • 10 łyżek miodu
  • 200g śmietany 18%
  • 2 szkl. mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 cała przyprawa do piernika
  • 1/2 łyżeczki sody

Białka oddzielić od żółtek. Masło ubić z cukrem, dodawać po jednym żółtku. Wlać miód, śmietanę i wszystko dokładnie zmiksować. Mąkę połączyć z kakao, przyprawą do piernika i sodą. Suche składniki powoli wsypywać do mokrych i mieszać na małych obrotach. Dodać ubite białka i połączyć wszystko łyżką. Nie mieszać zbyt długo. Masę przelać do tortownicy, piec ok. 45 min w temp. 165st. C.
Upieczone ciasto wyłożyć z tortownicy na tacę, kładąc je do góry nogami. 

Składniki na ptasie mleczko:
  • 2 galaretki przezroczyste 
  • 400 ml śmietanki kremówki 30%

Galaretkę rozpuścić we wrzątku i odstawić do wystudzenia. Kremówkę ubić i połączyć z zimną galaretką. Wylać na wierzch wystudzonego ciasta.

Składniki na polewę:
  • 25g masła
  • 75 ml kremówki 30%
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka żelatyny

Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach ciepłej wody. W garnuszku rozpuścić masło, kakao i cukier. Zdjąć z ognia i dodać żelatynę, dokładnie wymieszać. Wylać na ptasie mleczko. Całość chłodzić ok. 2h


Piernik z ptasim mleczkiem

Piernik z ptasim mleczkiem



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz