Co roku, na święta, podejmuję wyzwanie piernika. Zazwyczaj przekładałam go bitą śmietaną i powidłami, tworząc mini torcik. W tym roku postawiłam na coś, co lubią wszyscy w moim domu, czyli ptasie mleczko. Przepis znalazłam w internecie i bardzo się cieszę, że wpadł mi w ręce stosunkowo wcześnie, tuż przed Bożym Narodzeniem.
Składniki na tortownicę:
- 130g masła
- 1/2 szkl. cukru
- 3 jajka
- 10 łyżek miodu
- 200g śmietany 18%
- 2 szkl. mąki
- 2 łyżki kakao
- 1 cała przyprawa do piernika
- 1/2 łyżeczki sody
Białka oddzielić od żółtek. Masło ubić z cukrem, dodawać po jednym żółtku. Wlać miód, śmietanę i wszystko dokładnie zmiksować. Mąkę połączyć z kakao, przyprawą do piernika i sodą. Suche składniki powoli wsypywać do mokrych i mieszać na małych obrotach. Dodać ubite białka i połączyć wszystko łyżką. Nie mieszać zbyt długo. Masę przelać do tortownicy, piec ok. 45 min w temp. 165st. C.
Upieczone ciasto wyłożyć z tortownicy na tacę, kładąc je do góry nogami.
Składniki na ptasie mleczko:
- 2 galaretki przezroczyste
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
Galaretkę rozpuścić we wrzątku i odstawić do wystudzenia. Kremówkę ubić i połączyć z zimną galaretką. Wylać na wierzch wystudzonego ciasta.
Składniki na polewę:
- 25g masła
- 75 ml kremówki 30%
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka żelatyny
Komentarze
Publikowanie komentarza