Przejdź do głównej zawartości

Piernik z ptasim mleczkiem

       Co roku, na święta, podejmuję wyzwanie piernika. Zazwyczaj przekładałam go bitą śmietaną i powidłami, tworząc mini torcik. W tym roku postawiłam na coś, co lubią wszyscy w moim domu, czyli ptasie mleczko. Przepis znalazłam w internecie i bardzo się cieszę, że wpadł mi w ręce stosunkowo wcześnie, tuż przed Bożym Narodzeniem.

Składniki na tortownicę:
  • 130g masła
  • 1/2 szkl. cukru
  • 3 jajka
  • 10 łyżek miodu
  • 200g śmietany 18%
  • 2 szkl. mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 cała przyprawa do piernika
  • 1/2 łyżeczki sody

Białka oddzielić od żółtek. Masło ubić z cukrem, dodawać po jednym żółtku. Wlać miód, śmietanę i wszystko dokładnie zmiksować. Mąkę połączyć z kakao, przyprawą do piernika i sodą. Suche składniki powoli wsypywać do mokrych i mieszać na małych obrotach. Dodać ubite białka i połączyć wszystko łyżką. Nie mieszać zbyt długo. Masę przelać do tortownicy, piec ok. 45 min w temp. 165st. C.
Upieczone ciasto wyłożyć z tortownicy na tacę, kładąc je do góry nogami. 

Składniki na ptasie mleczko:
  • 2 galaretki przezroczyste 
  • 400 ml śmietanki kremówki 30%

Galaretkę rozpuścić we wrzątku i odstawić do wystudzenia. Kremówkę ubić i połączyć z zimną galaretką. Wylać na wierzch wystudzonego ciasta.

Składniki na polewę:
  • 25g masła
  • 75 ml kremówki 30%
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka żelatyny

Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach ciepłej wody. W garnuszku rozpuścić masło, kakao i cukier. Zdjąć z ognia i dodać żelatynę, dokładnie wymieszać. Wylać na ptasie mleczko. Całość chłodzić ok. 2h


Piernik z ptasim mleczkiem

Piernik z ptasim mleczkiem



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Orzechowiec

Ciasto bananowe z bitą śmietaną

Klasyczny kopiec kreta kojarzy mi się z dzieciństwem. Pamiętam jak dr. Oetker wypuścił swoją słynną serię "fali dunaju" i owy "kopiec kreta". Wystarczyło podążać za przepisem, kolejno otwierać białe ponumerowane opakowania i tak po kilku godzinach pracy mieliśmy swoje słodkie usypisko na talerzu. Nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała zamienić białych magicznych opakowań, na własne składniki. 
Składniki na ciasto czekoladowe: 2 szklanki mąki ryżowej (ciasto jest bardziej kruche, ale można użyć zwykłej mąki)100g roztopionego masła200g jogurtu greckiego1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody4 łyżki kakao2 łyżki cukru pudruczekoladowy likier do nasączenia ciasta Piekarnik rozgrzać do 180st. C. Mąkę przesypać do miski i kolejno dodać wszystkie składniki. Dokładnie wymieszać na pół gęstą masę. Przelać do tortownicy (ok.20cm) i piec w piekarniku ok. 30 min. Po upieczeniu, wyciągnąć z tortownicy i studzić.       Kiedy ciasto będzie już wystarczająco z…

Czekoladowe ciasto z malinami

Ciasta czekoladowe stanowią dla mnie nie lada wyzwanie. Przez ciężkość i zbitą konsystencje masy, często mam wrażenie, że ciasto nie do końca mi wyszło. Wczoraj postanowiłam skorzystać z przepisu na mocno czekoladowe ciasto z malinami. Efekt mnie nie powalił, wręcz zniesmaczył. Ciasto jest piekielnie słodkie, kaloryczne, ciężkie i zdecydowanie polecam go tylko i wyłącznie miłośnikom czekolady i cukru. Uwaga, robicie je na własną odpowiedzialność :)
Składniki na czekoladowy spód: 1 tabliczka czekolady gorzkiej1 tabliczka czekolady mlecznej5 jajek120g ksylitolu lub cukru100g masła3 łyżki kakao50ml whisky60ml wody¼ szkl. mąki pszennej
Piekarnik nagrzać do 160 st. C.
Do garnka wrzucić połamaną na kostki czekoladę i pokrojone masło, rozpuścić. Dodać whisky oraz wodę i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Odstawić z ognia i wystudzić. Żółtka ubić z cukrem na gładką masę, a białka osobno na sztywną pianę. Do żółtek dodać po łyżce czekoladowej masy i delikatnie wymieszać łyżką. Po uzyskaniu …