środa, 19 grudnia 2018

Wołowina w konfiturze z czerwonej porzeczki


Nie wyobrażam sobie przyjemniejszego okresu w roku. Mimo zabiegania i ciągłego dokładania nowych zadań, czujemy, że tuż za rogiem, już za niedługi czas, czeka nas coś przyjemnego, czyli święta.
Nie sposób mi przejść koło tych dni zupełnie obojętnie. Uwielbiam wszystko, co zwiastuje Boże Narodzenie. Może to dziwne, ale najbardziej czekam na 23 grudnia, bo jest to niezwykła kumulacja wszystkiego, co najlepsze tuż przed gwiazdką. Siedzimy wtedy z mamą do późnych godzin w kuchni, nie tylko po to, by stworzyć sto czterdzieści dań, ale także po to, by ze sobą pobyć. Radość, śmiech, kolędy, ciepło domowego ogniska. Nie trzeba niczego więcej.
Na wigilii ciężko mi cokolwiek znaleźć dla siebie. Nie jem krokietów, pierogów i niczego smażonego. Uśmiecha się jedynie do mnie ryba, albo barszcz. Kiedy w Boże Narodzenie pojawia się mięso, moje możliwości nieco się poszerzają. Przedstawiam dzisiaj pomysł na królową stołu, czyli wołowinę. Słodko-kwaśne połączenie czerwonego mięsa z konfiturą z czerwonej porzeczki, mogę zapewnić, że pozytywnie zaskoczy waszych gości.

Składniki:
  • 1 kg wołowiny bez kości
  • 1 słoiczek naturalnej konfitury z czarnej porzeczki (bez cukru)
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 kartonik passaty pomidorowej
  • kilka ząbków czosnku
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • 3 duże cebule
  • przyprawy: papryka słodka, wędzona, tymianek, oregano, sól, pieprz

                Passatę połączyć z konfiturą, czosnkiem, przyprawami oraz sosami. Dodać miód i dokładnie wszystko wymieszać. Mięso umieścić w marynacie i wstawić do lodówki na ok. 12h (najlepiej na całą noc). Proponuję rozpocząć pieczenie w godzinach porannych, aby wyrobić się do obiadu. Nasza wołowina potrzebuje ok. 5h pieczenia w piekarniku.
                Mięso przełożyć do rękawa pieczeniowego wraz z całą zawartością marynaty. Cebulę pokroić w ćwiartki i dołożyć do worka. Wlać ok. pół kubka wody i zamknąć szczelnie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 140st. C i piec 5h. Mięso można w połowie pieczenia przewrócić, aby nie doprowadzić do utworzenia się suchej skorupy na jego wystającym z sosu wierzchu.
Podawać z kluskami, ryżem, albo ziemniakami.

Wołowina w konfiturze z czerwonej porzeczki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz