Przejdź do głównej zawartości

Stek au poivre

Solidny kawałek mięsa jednoznacznie kojarzy się z soczystą wołowiną, czyli stekiem. Pamiętam, że na początku bałam się o jego konsystencję przy smażeniu, osiągnięcie idealnego stopnia wysmażenia czy też doprawienia. Postanowiłam przejrzeć najlepsze źródła, zapoznać się ze wszystkimi wskazówkami, aby tylko osiągnąć stek idealny. Na początek wybór mięsa. W sklepie możemy wybierać pomiędzy polędwicą, ligawą, rostbefem czy też antrykotem. Polędwica zazwyczaj będzie droższa niż pozostałe gatunki, co nie oznacza, że okaże się być najlepsza. Aby nasze mięso zachwyciło i idealnie prezentowało, należy pamiętać o najważniejszych rzeczach. 

1. Przed smażeniem, wołowina powinna osiągnąć pokojową temperaturę. Wyciągamy ją na kilka godzin z lodówki i poddajemy ją marynowaniu albo zwyczajnie posypujemy pieprzem (solimy tylko po usmażeniu).
2. Przed marynowaniem należy powycierać mięso do sucha.
3. Przed smażeniem mocno nagrzewamy patelnie, nigdy nie wrzucamy steka na letni, nierozgrzany olej (czy też grillową patelnię)
       Ostatnio postanowiłam pójść o krok dalej i pokusiłam się o francuską klasykę Stek au poivre.

Składniki: 
  • 300g mięsa wołowego (u mnie rostbef)
  • 1 paczka kolorowego pieprzu ziarnistego 
  • 1 mała szalotka
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1 kieliszek koniaku/whisky

Stek nacieramy olejem. W moździerzu rozgniatamy ziarna pieprzu i obtaczamy w nim mięso. Patelnie rozgrzewamy z dwiema łyżkami oleju. Zmniejszamy temperaturę i kładziemy mięso. W zależności od ulubionego stopnia wysmażenia trzymamy kolejno:
1,5 min z każdej strony- krwisty
2,5 min z każdej strony- medium
ok. 4-5 min z każdej strony- wysmażony
Powyżej 5 min- podeszwa

Pamiętamy, żeby nigdy nie nakłuwać, nie ściskać smażonego się mięsa.

Po usmażeniu odkładamy na talerz i pozwalamy mu odpocząć ok. 5 min. 
W tym czasie przygotujemy sos. Do soków z patelni wrzucamy pokrojoną cebulę, musztardę oraz alkohol. Smażymy ok. 3 min a następnie zabielamy śmietaną Gotujemy jeszcze chwilkę, do zagotowania się sosu. 

Całość podajemy z warzywami, ziemniakami bądź batatami.

Stek au poivre

Stek au poivre

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ciasta i torty na zamówienie

Ciasta są pieczone na bazie naturalnych składników bez ulepszaczy, konserwantów i sztucznych składników. Do swoich wypieków używam masła- zamiast margaryny, miodu ze swojej rodzinnej pasieki, konfitur czy dżemów robionych przez moją babcię.    Aby zamówić tort należy podać: datę okazję przewidywaną liczbę osób smaki ewentualną dekorację, styl, motyw Oferuję: BISZKOPT: zwykły, kakaowy, bezglutenowy. MASA: bita śmietana z mascarpone, mus czekoladowy, mus owocowy (malina, wiśnia, truskawka), biała czekolada, curd szampański, curd cytrynowy, curd mango, kajmak, oreo, kawa, kokos, orzech, biały michałek. DODATKI: ciasteczka, świeże owoce, kruszona czekolada, konfitura, frużelina. Oprócz tortów oferuję ciasta i babeczki na różne okazje: Cena za tortownicę: 26cm/ blaszkę: 35x24cm sernik z dodatkami (karmel,owoce,kremy,czekolada) marchewkowe z kremem szarlotka z bezą tarta z sosem cytrynowym i bezą tarta banoffee murzynek z czekoladą i wiśniami /brownie z ka

Czekoladowe ciasto z malinami

Ciasta czekoladowe stanowią dla mnie nie lada wyzwanie. Przez ciężkość i zbitą konsystencje masy, często mam wrażenie, że ciasto nie do końca mi wyszło. Wczoraj postanowiłam skorzystać z przepisu na mocno czekoladowe ciasto z malinami. Efekt mnie nie powalił, wręcz zniesmaczył. Ciasto jest piekielnie słodkie, kaloryczne, ciężkie i zdecydowanie polecam go tylko i wyłącznie miłośnikom czekolady i cukru. Uwaga, robicie je na własną odpowiedzialność :) Składniki na czekoladowy spód: 1 tabliczka czekolady gorzkiej 1 tabliczka czekolady mlecznej 5 jajek 120g ksylitolu lub cukru 100g masła 3 łyżki kakao 50ml whisky 60ml wody ¼ szkl. mąki pszennej Piekarnik nagrzać do 160 st. C. Do garnka wrzucić połamaną na kostki czekoladę i pokrojone masło, rozpuścić. Dodać whisky oraz wodę i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Odstawić z ognia i wystudzić. Żółtka ubić z cukrem na gładką masę, a białka osobno na sztywną pianę. Do żółtek dodać po łyżce czekoladowej masy i delikat

Orzechowiec

W ogrodzie moich rodziców można spotkać niesłychane ilości orzechów włoskich i laskowych. Skoro jesień kojarzy nam się z tymi pysznymi skarbami, to trzeba wykorzystywać ich wartości smakowe ale również żywieniowe. Orzechy dzięki swemu niepowtarzalnemu aromatowi nadają wyrazisty smak sałatkom, pastom, ale również stanowią główny składnik ciast czy innych deserów. Ja stawiam na tradycyjnego orzechowca, a żeby dołożyć sobie i bliskim trochę rozpusty, łączę go z masą grysikową. Przepis znalazłam w Internecie, ale przekombinowałam go na tyle, żeby ciasto nie powaliło od nadmiaru cukru, karmelu i wszystkiego przesłodkiego.  Składniki na ciasto: Z tego przepisu mają wyjść trzy blaty. 3 szkl. mąki 3 jajka 1 szkl. cukru 3 łyżki miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki jogurtu greckiego 100g masła 4 garści orzechów włoskich Mąkę połączyć z cukrem, proszkiem i masłem. Dodać jajka, jogurt oraz roztopiony miód i wyrobić ciasto na jednolitą konsystencję. Podzielić na tr