niedziela, 10 lutego 2019

Hummus i pita

     Najprostszym sposobem na przygotowanie zdrowej i pożywnej przekąski jest hummus. Uwielbiam połączenie sezamu i kuminu, a delikatna konsystencja idealnie pasuje do pity, warzyw, czy zwykłego chlebka typu wasa.

Składniki:
  • 60g sezamu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 400g ciecierzycy z puszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka kuminu
  • sól, pieprz

Sezam podprażyć na suchej patelni. Przełożyć do wysokiego naczynia, dodać oliwę i utrzeć blenderem na jednolitą masę. W ten sposób uzyskaliśmy pastę tahini. Do pasty dodać całą ciecierzycę, połowę wody z puszki po ciecierzycy, ząbek czosnku oraz przyprawy. Znów wszystko zblendować.


Składniki na pitę:
  • 250g mąki pszennej
  • 20g drożdży
  • 200 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól

       Robimy zaczyn: drożdże pokruszyć, zasypać łyżeczką cukru, zalać 50 ml ciepłym mlekiem. Wymieszać i odstawić na 15 min w ciepłe miejsce.

       Mąkę przesiać dodać wyrośnięty zaczyn oraz ok. 150 ml ciepłej wody. Wyrobić ciasto. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste, dolewamy resztę wody. Ciasto ma być elastyczne, długo wyrabiane i na koniec ma łatwo odchodzić od ręki. Odstawić do wyrośnięcia na ponad 30 min.

      Po czasie, od ciasta odrywamy małe kawałeczki ciasta i formujemy placki o średnicy ok. 10 cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220st. C na ok. 10 min. Placki muszą wyrosnąć i uzyskać lekko złoty kolor. 
Podczas pieczenia pita napowietrza się tworząc kieszonki. Po upieczeniu możemy rozerwać ją i wypełnić zrobionym wcześniej hummusem, warzywami, czy smażonym kurczakiem.

hummus i pita

hummus i pita




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz