Przejdź do głównej zawartości

Hummus i pita

     Najprostszym sposobem na przygotowanie zdrowej i pożywnej przekąski jest hummus. Uwielbiam połączenie sezamu i kuminu, a delikatna konsystencja idealnie pasuje do pity, warzyw, czy zwykłego chlebka typu wasa.

Składniki:
  • 60g sezamu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 400g ciecierzycy z puszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka kuminu
  • sól, pieprz

Sezam podprażyć na suchej patelni. Przełożyć do wysokiego naczynia, dodać oliwę i utrzeć blenderem na jednolitą masę. W ten sposób uzyskaliśmy pastę tahini. Do pasty dodać całą ciecierzycę, połowę wody z puszki po ciecierzycy, ząbek czosnku oraz przyprawy. Znów wszystko zblendować.


Składniki na pitę:
  • 250g mąki pszennej
  • 20g drożdży
  • 200 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól

       Robimy zaczyn: drożdże pokruszyć, zasypać łyżeczką cukru, zalać 50 ml ciepłym mlekiem. Wymieszać i odstawić na 15 min w ciepłe miejsce.

       Mąkę przesiać dodać wyrośnięty zaczyn oraz ok. 150 ml ciepłej wody. Wyrobić ciasto. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste, dolewamy resztę wody. Ciasto ma być elastyczne, długo wyrabiane i na koniec ma łatwo odchodzić od ręki. Odstawić do wyrośnięcia na ponad 30 min.

      Po czasie, od ciasta odrywamy małe kawałeczki ciasta i formujemy placki o średnicy ok. 10 cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220st. C na ok. 10 min. Placki muszą wyrosnąć i uzyskać lekko złoty kolor. 
Podczas pieczenia pita napowietrza się tworząc kieszonki. Po upieczeniu możemy rozerwać ją i wypełnić zrobionym wcześniej hummusem, warzywami, czy smażonym kurczakiem.

hummus i pita

hummus i pita




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Orzechowiec

Ciasto bananowe z bitą śmietaną

Klasyczny kopiec kreta kojarzy mi się z dzieciństwem. Pamiętam jak dr. Oetker wypuścił swoją słynną serię "fali dunaju" i owy "kopiec kreta". Wystarczyło podążać za przepisem, kolejno otwierać białe ponumerowane opakowania i tak po kilku godzinach pracy mieliśmy swoje słodkie usypisko na talerzu. Nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała zamienić białych magicznych opakowań, na własne składniki. 
Składniki na ciasto czekoladowe: 2 szklanki mąki ryżowej (ciasto jest bardziej kruche, ale można użyć zwykłej mąki)100g roztopionego masła200g jogurtu greckiego1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody4 łyżki kakao2 łyżki cukru pudruczekoladowy likier do nasączenia ciasta Piekarnik rozgrzać do 180st. C. Mąkę przesypać do miski i kolejno dodać wszystkie składniki. Dokładnie wymieszać na pół gęstą masę. Przelać do tortownicy (ok.20cm) i piec w piekarniku ok. 30 min. Po upieczeniu, wyciągnąć z tortownicy i studzić.       Kiedy ciasto będzie już wystarczająco z…

Czekoladowe ciasto z malinami

Ciasta czekoladowe stanowią dla mnie nie lada wyzwanie. Przez ciężkość i zbitą konsystencje masy, często mam wrażenie, że ciasto nie do końca mi wyszło. Wczoraj postanowiłam skorzystać z przepisu na mocno czekoladowe ciasto z malinami. Efekt mnie nie powalił, wręcz zniesmaczył. Ciasto jest piekielnie słodkie, kaloryczne, ciężkie i zdecydowanie polecam go tylko i wyłącznie miłośnikom czekolady i cukru. Uwaga, robicie je na własną odpowiedzialność :)
Składniki na czekoladowy spód: 1 tabliczka czekolady gorzkiej1 tabliczka czekolady mlecznej5 jajek120g ksylitolu lub cukru100g masła3 łyżki kakao50ml whisky60ml wody¼ szkl. mąki pszennej
Piekarnik nagrzać do 160 st. C.
Do garnka wrzucić połamaną na kostki czekoladę i pokrojone masło, rozpuścić. Dodać whisky oraz wodę i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Odstawić z ognia i wystudzić. Żółtka ubić z cukrem na gładką masę, a białka osobno na sztywną pianę. Do żółtek dodać po łyżce czekoladowej masy i delikatnie wymieszać łyżką. Po uzyskaniu …