czwartek, 14 lutego 2019

Tort truskawkowy

Serduszkowy dzień, pełen miłości i koloru czerwonego spędzam na delektowaniu się pysznym ciastem z galaretką i truskawkami. Bardziej cieszy mnie fakt i układanie sobie wizji w głowie, że już niedługo wiosna, a z nią przyjdzie możliwość kupienia prawdziwych truskawek. Mrożone też nie są złe, zwłaszcza, że połączyłam je z puszystym biszkoptem, masą grysikową i lekką galaretką. Torcik umila nam święto Świętego Walentego, jego wykonanie zajmuje niewiele czasu, jeszcze zdążycie zaskoczyć swoją drugą połówkę.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki (kopiaste)
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 opakowanie truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 5 łyżek kaszy manny
  • 2 banany
  • 500 ml mleka
  • 1 budyń śmietankowy

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodawać po żółtku i połączyć w jednolitą masę. Drewnianą łyżką wymieszać mąkę z ubitą pianą. Wlać do tortownicy o śr. 20 cm i piec ok. 25 min w temp. 180 st.
Po upieczeniu i wystudzeniu, przeciąć na pół.

W garnku ugotować 300 ml mleka, w pozostałych 200 ml rozpuścić budyń, kaszę manną i wlać do gotującego się mleka. Dobrze wymieszać. Po zdjęciu z palnika, dodać dwa banany i dokładnie zmiksować. Wylać masę na blat biszkoptu, następnie przykryć drugim. 

     Galaretkę rozpuścić w 400 ml gorącej wody, dodać truskawki. Lekko tężejącą wylać na wierzch ciasta. 

tort truskawkowy

tort truskawkowy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz