Przejdź do głównej zawartości

Pieczona wołowina

Moim niezawodnym sposobem na udany i smaczny obiad jest wołowina. Mięso poddaje długiemu pieczeniu w dosyć niskiej temperaturze, aby po wyjęciu było soczyste, przesiąknięte marynatą oraz miękko rozpadało się pod widelcem. Główną rolę odgrywa tu wyraźnie skomponowana zalewa, którą pokrywamy mięso na około 12h przed pieczeniem. Sekret udanej wołowiny to czas, jaki trzeba jej poświęcić. Pamiętajmy, że przygotowywanie jej na szybko, często kończy się twardą i żylastą strukturą mięsa.

Składniki:
  • ok. 1 kg wołowiny bez kości
  • 1 puszka pomidorów
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu Worcester
  • 4 ząbki czosku
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 mały słoiczek powideł śliwkowych
  • przyprawy: sól, pieprz, po łyżce: słodkiej papryki, papryki wędzonej, oregano, bazylia, mała szczypta chili

Puszkę pomidorów należy wymieszać z miodem, sosami, octem oraz powidłami. Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy z pozostałymi składnikami. Mięso marynujemy ok. 12h w lodówce.

Piekarnik nagrzewamy do 140 st. C. Mięso wraz z marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzch wołowiny kroimy duże plastry cebuli i pieczemy wszystko w rękawie ok. 6h.


Otrzymany sos z mięsa możemy zlać do małego rondla i zagęścić go łyżką mąki wymieszanej w łyżce jogurtu greckiego i zagotować. Podawać z kaszą, ziemniakami bądź kluskami. 

wolnopieczona wołowina w powidłach

wolnopieczona wołowina w powidłach

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ciasta i torty na zamówienie

Ciasta są pieczone na bazie naturalnych składników bez ulepszaczy, konserwantów i sztucznych składników. Do swoich wypieków używam masła- zamiast margaryny, miodu ze swojej rodzinnej pasieki, konfitur czy dżemów robionych przez moją babcię.    Aby zamówić tort należy podać: datę okazję przewidywaną liczbę osób smaki ewentualną dekorację, styl, motyw Oferuję: BISZKOPT: zwykły, kakaowy, bezglutenowy. MASA: bita śmietana z mascarpone, mus czekoladowy, mus owocowy (malina, wiśnia, truskawka), biała czekolada, curd szampański, curd cytrynowy, curd mango, kajmak, oreo, kawa, kokos, orzech, biały michałek. DODATKI: ciasteczka, świeże owoce, kruszona czekolada, konfitura, frużelina. Oprócz tortów oferuję ciasta i babeczki na różne okazje: Cena za tortownicę: 26cm/ blaszkę: 35x24cm sernik z dodatkami (karmel,owoce,kremy,czekolada) marchewkowe z kremem szarlotka z bezą tarta z sosem cytrynowym i bezą tarta banoffee murzynek z czekoladą i wiśniami /brownie z ka

Czekoladowe ciasto z malinami

Ciasta czekoladowe stanowią dla mnie nie lada wyzwanie. Przez ciężkość i zbitą konsystencje masy, często mam wrażenie, że ciasto nie do końca mi wyszło. Wczoraj postanowiłam skorzystać z przepisu na mocno czekoladowe ciasto z malinami. Efekt mnie nie powalił, wręcz zniesmaczył. Ciasto jest piekielnie słodkie, kaloryczne, ciężkie i zdecydowanie polecam go tylko i wyłącznie miłośnikom czekolady i cukru. Uwaga, robicie je na własną odpowiedzialność :) Składniki na czekoladowy spód: 1 tabliczka czekolady gorzkiej 1 tabliczka czekolady mlecznej 5 jajek 120g ksylitolu lub cukru 100g masła 3 łyżki kakao 50ml whisky 60ml wody ¼ szkl. mąki pszennej Piekarnik nagrzać do 160 st. C. Do garnka wrzucić połamaną na kostki czekoladę i pokrojone masło, rozpuścić. Dodać whisky oraz wodę i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Odstawić z ognia i wystudzić. Żółtka ubić z cukrem na gładką masę, a białka osobno na sztywną pianę. Do żółtek dodać po łyżce czekoladowej masy i delikat

Orzechowiec

W ogrodzie moich rodziców można spotkać niesłychane ilości orzechów włoskich i laskowych. Skoro jesień kojarzy nam się z tymi pysznymi skarbami, to trzeba wykorzystywać ich wartości smakowe ale również żywieniowe. Orzechy dzięki swemu niepowtarzalnemu aromatowi nadają wyrazisty smak sałatkom, pastom, ale również stanowią główny składnik ciast czy innych deserów. Ja stawiam na tradycyjnego orzechowca, a żeby dołożyć sobie i bliskim trochę rozpusty, łączę go z masą grysikową. Przepis znalazłam w Internecie, ale przekombinowałam go na tyle, żeby ciasto nie powaliło od nadmiaru cukru, karmelu i wszystkiego przesłodkiego.  Składniki na ciasto: Z tego przepisu mają wyjść trzy blaty. 3 szkl. mąki 3 jajka 1 szkl. cukru 3 łyżki miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki jogurtu greckiego 100g masła 4 garści orzechów włoskich Mąkę połączyć z cukrem, proszkiem i masłem. Dodać jajka, jogurt oraz roztopiony miód i wyrobić ciasto na jednolitą konsystencję. Podzielić na tr