Przejdź do głównej zawartości

Ciastka brownie

        Dzień święty święcić. Na tą specjalną okazję, jaką jest święto czekolady, przygotowałam coś nieziemsko słodkiego i kakaowego. Ciasteczka brownie to propozycja dla tych, którzy czekoladę traktują jako swoisty stan umysłu :) Niezwykle kruche, lepkie w środku, aromatyczne i zaskakująco pyszne. Musicie je wypróbować!

Składniki:
  • 350g czekolady deserowej
  • 250g cukru
  • 4 jajka
  • 150g mąki typu 450
  • 120g masła
  • 1 paczka cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50g kakao
  • 1 tabliczka białej czekolady


Masło rozpuścić z czekoladą. Odstawić do lekkiego wystudzenia.
Jajka ubić z cukrami i proszkiem do pieczenia. Do puszystej, ubitej masy wlać czekoladę i połączyć składniki. Wsypać mąkę oraz kakao, dokładnie zmiksować. Białą czekoladę pokroić w małe kosteczki i wyspać do miski z przygotowaną masą. Całość wstawić do zamrażalnika na ok. 10 min.
Piekarnik nagrzać do 180 st. C.

Dużą łyżką nabierać kopiastą część masy i kłaść na formę, zachować odstępy, ponieważ ciastka urosną. Piec ok. 10 min.

ciastka brownie

ciastka brownie

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ciasta i torty na zamówienie

Ciasta są pieczone na bazie naturalnych składników bez ulepszaczy, konserwantów i sztucznych składników. Do swoich wypieków używam masła- zamiast margaryny, miodu ze swojej rodzinnej pasieki, konfitur czy dżemów robionych przez moją babcię.    Aby zamówić tort należy podać: datę okazję przewidywaną liczbę osób smaki ewentualną dekorację, styl, motyw Oferuję: BISZKOPT: zwykły, kakaowy, bezglutenowy. MASA: bita śmietana z mascarpone, mus czekoladowy, mus owocowy (malina, wiśnia, truskawka), biała czekolada, curd szampański, curd cytrynowy, curd mango, kajmak, oreo, kawa, kokos, orzech, biały michałek. DODATKI: ciasteczka, świeże owoce, kruszona czekolada, konfitura, frużelina. Oprócz tortów oferuję ciasta i babeczki na różne okazje: Cena za tortownicę: 26cm/ blaszkę: 35x24cm sernik z dodatkami (karmel,owoce,kremy,czekolada) marchewkowe z kremem szarlotka z bezą tarta z sosem cytrynowym i bezą tarta banoffee murzynek z czekoladą i wiśniami /brownie z ka

Czekoladowe ciasto z malinami

Ciasta czekoladowe stanowią dla mnie nie lada wyzwanie. Przez ciężkość i zbitą konsystencje masy, często mam wrażenie, że ciasto nie do końca mi wyszło. Wczoraj postanowiłam skorzystać z przepisu na mocno czekoladowe ciasto z malinami. Efekt mnie nie powalił, wręcz zniesmaczył. Ciasto jest piekielnie słodkie, kaloryczne, ciężkie i zdecydowanie polecam go tylko i wyłącznie miłośnikom czekolady i cukru. Uwaga, robicie je na własną odpowiedzialność :) Składniki na czekoladowy spód: 1 tabliczka czekolady gorzkiej 1 tabliczka czekolady mlecznej 5 jajek 120g ksylitolu lub cukru 100g masła 3 łyżki kakao 50ml whisky 60ml wody ¼ szkl. mąki pszennej Piekarnik nagrzać do 160 st. C. Do garnka wrzucić połamaną na kostki czekoladę i pokrojone masło, rozpuścić. Dodać whisky oraz wodę i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Odstawić z ognia i wystudzić. Żółtka ubić z cukrem na gładką masę, a białka osobno na sztywną pianę. Do żółtek dodać po łyżce czekoladowej masy i delikat

Ciasto bananowe z bitą śmietaną

Klasyczny kopiec kreta kojarzy mi się z dzieciństwem. Pamiętam jak dr. Oetker wypuścił swoją słynną serię "fali dunaju" i owy "kopiec kreta". Wystarczyło podążać za przepisem, kolejno otwierać białe ponumerowane opakowania i tak po kilku godzinach pracy mieliśmy swoje słodkie usypisko na talerzu. Nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała zamienić białych magicznych opakowań, na własne składniki.  Składniki na ciasto czekoladowe: 2 szklanki mąki ryżowej (ciasto jest bardziej kruche, ale można użyć zwykłej mąki) 100g roztopionego masła 200g jogurtu greckiego 1 łyżeczka proszku do pieczenia  1 łyżeczka sody 4 łyżki kakao 2 łyżki cukru pudru czekoladowy likier do nasączenia ciasta Piekarnik rozgrzać do 180st. C. Mąkę przesypać do miski i kolejno dodać wszystkie składniki. Dokładnie wymieszać na pół gęstą masę. Przelać do tortownicy (ok.20cm) i piec w piekarniku ok. 30 min. Po upieczeniu, wyciągnąć z tortownicy i studzić.       Kiedy cias