Przejdź do głównej zawartości

O mnie



  Swoją przygodę z pracą jako stewardessa zaczęłam trzy lata temu w Warszawie, jednak miłość do Wrocławia zmusiła mnie do powrotu. Gotowanie towarzyszyło mi zawsze, a dopiero od niedawna odkryłam, że sprawia mi ono nieziemską frajdę. Do tego, działa kojąco na nerwy, uspokaja i zajmuje czas, kiedy dopada mnie - dziwnym trafem - nuda.

Każdy przepis prześwietlam na tyle, by znaleźć jego zdrowszą alternatywę. Dbam o formę i o moich bliskich, dlatego chcę, by jedzenie było w pełni bezpieczne i przygotowane z naturalnych składników. Chemii i sztucznych półproduktów zupełnie nie uznaję. Ograniczam sól i cukier, ale nie umiem z nich w pełni zrezygnować. Kocham słodycze, dlatego od klasycznego sklepowego batona wolę swój sernik.

  Inspiruję się innymi. Do śniadania czytam przepisy. Do zrobienia lasagne, makowca lub własnego makaronu nie trzeba mnie w ogóle namawiać. Najbliżsi rzucają pomysł, a po kilku godzinach mają gotowe danie na stole.
Voila! Oto ja.





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Orzechowiec

Sernik z musem pomarańczowym

Czekoladowe ciasto z malinami

Ciasta czekoladowe stanowią dla mnie nie lada wyzwanie. Przez ciężkość i zbitą konsystencje masy, często mam wrażenie, że ciasto nie do końca mi wyszło. Wczoraj postanowiłam skorzystać z przepisu na mocno czekoladowe ciasto z malinami. Efekt mnie nie powalił, wręcz zniesmaczył. Ciasto jest piekielnie słodkie, kaloryczne, ciężkie i zdecydowanie polecam go tylko i wyłącznie miłośnikom czekolady i cukru. Uwaga, robicie je na własną odpowiedzialność :)
Składniki na czekoladowy spód: 1 tabliczka czekolady gorzkiej1 tabliczka czekolady mlecznej5 jajek120g ksylitolu lub cukru100g masła3 łyżki kakao50ml whisky60ml wody¼ szkl. mąki pszennej
Piekarnik nagrzać do 160 st. C.
Do garnka wrzucić połamaną na kostki czekoladę i pokrojone masło, rozpuścić. Dodać whisky oraz wodę i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Odstawić z ognia i wystudzić. Żółtka ubić z cukrem na gładką masę, a białka osobno na sztywną pianę. Do żółtek dodać po łyżce czekoladowej masy i delikatnie wymieszać łyżką. Po uzyskaniu …